Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.11.2014.
04:31
B. Miličić - Vesti A

Gusle i hip-hop

Na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata održanoj u Minhenu, publika je imala priliku da vidi deo muzičko-scenskog spektakla "Stojte, galije carske". Spektakl o herojstvu i pobedi je režirala glumica Ivana Žigon, a učestvovalo je 300 izvođača.

Ivana sa majkom Jelenom i Bojanom Peković
 


- Bio je to veoma inspirativan rad od šest meseci iz čega je nastao spektakl i nekoliko spotova, od kojih je jedan snimljen na Zejtinliku. Ustanovili smo da je naša muzika, naše kolo i naša tradicionalna kultura koja odražava mentalitet i karakter našeg naroda, toliko životvorna da smo osetili potrebu da tom muzikom oživimo naše vaskrsle junake. Snimili smo spot gde su posebno bitni majstorska ruka kamermana Vaska Vasovića i odlični aranžmani i muzika Ninoslava Ademovića. Mi smo uspeli da zaigramo na groblju i to zvuči na ivici paradoksalnosti, ali to je metafora kada se u istom trenutku igra srpsko kolo, ruski ples pljaska, a na sceni su ti junaci koji igraju sa nama danas 100 godina posle. Postigla sam cilj koji je meni bio najvažniji, a to je da oni koji su izveli podvig, pobedili i žrtvovali se, hrabri i toliko časni budu sa nama. S druge strane, metaforično smo ispričali da je naša kultura ono što nas može da digne i to je višestruka poruka - kaže Ivana Žigon.


Na spektaklu je bilo mnogo scena koje su ostavljaju snažnu poruku. U jednoj je Bojana Peković, 17-godišnja devojka, u ulozi Majke Srbije.


- Ako zaboravimo na gusle koje su nas vodile kroz predstavu zahvaljujući prekrasnoj Bojani Peković koja je igrala Majku Srbiju kao simbol lepote, mladosti i čistote i ako zaboravimo svoje kolo, svoje pesme, svoje pretke - mi onda više ne postojimo. I zaista su ti ljudi koji su dali svoje živote i nalaze se po tim svetim grobljima življi od nas samih ukoliko mi ne verujemo sami u sebe.

Posetioci su imali priliku da vide i neki od snimljenih spotova u spektaklu.


- Bilo je tu spotova kao o bolničarki Dariji Aleksandrovnoj koja je u ranu jesen 1914. godine poginula i koja je za samo jedan dan umela da previje po stotinu vojnika. Slavko Ženar je sjajan animator koji je radio postprodukciju, tako da smo u tom spotu postigli da glumac Ivan Zablaćanski gine u snimku od pre 100 godina. Imali smo fantastične snimke iz Kinoteke kojoj se zahvaljujemo i te snimke smo obogatili zahvaljujući današnjim tehničkim mogućnostima. Isto se dešavalo i s muzikom, uz hip-hop su plesali austrijski vojnici, koji su od Bojane Peković oteli gusle i bacili ih. Simbolično, to je prvi čin ubistva jednog naroda jer mu oduzimate njegovu kulturu. Spojili smo operu i balet sa guslama, tradicionalno smo oplemenili najvišim dometima moderne kulture, ali ta moderna kultura ne sme da proguta ono što je iskonsko. Iskonsko treba da trijumfuje pomoću najmodernijih efekata - smatra Ivana Žigon.

Poziv za Solun

- Istorijski spektakl "Stojte, galije carske" posle premijere u beogradskom Sava centru nastavlja svoj život. Ovde u Minhenu je prvi odjek spektakla u malom. Kao veliki tim pozvani smo sledeće godine u Solun, a vladika Amfilohije nas je pozvao za Božić povodom godišnjice Mojkovačke bitke - najavljuje gostovanja Ivana Žigon i posebno ističe veliku pomoć dr Darija Vidojkovića iz Regenzburga u scenariju i istorijskim podacima.

U istorijskom spektaklu je oživljeno više ličnosti koje su dale pečat tom teškom i herojskom vremenu.

- Pokušali smo da obuhvatimo što više ličnosti, ali nažalost nismo sve jer ih ima toliko mnogo. Dali smo omaž majoru Gavriloviću, Nadeždi Petrović, vojvodi Mišiću, regentu Aleksandru, caru Nikolaju. Za čitavu Srbiju je čast da se Nikita Mihalkov uključio u proslavu i spremio video-snimke. Nikolaj Burljajev, čuveni glumac Tarkovskog, odigrao je cara Nikolaja na srpskom jeziku da bismo ga razumeli na sceni, a on je posle 40 godina stao ponovo pred publiku - navodi Ivana.


Kao autor i režiser ovog spektakla Ivana je dobila Zlatnog viteza na Slovenskom forumu umetnosti u Rusiji, koji se održava 24 godine. Ona je Zlatnog viteza dobila šesti put, jedina u Srbiji, i to za različite oblasti umetničkog angažovanja. Zanimljivo je da je i veliki ruski umetnik Nikita Mihalkov dobio ovu nagradu šest puta. Nagrada će joj biti uručena 5. decembra u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, u prisustvu patrijarha Moskve i sve Rusije Kirila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online