Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 18.07.2014.
08:15
B. Božin - Vesti A

Misterija Riclerovog dnevnika

Pre tačno jednog veka, u julu 1914. godine, u centru evropskih velikih sila odbrojavani su poslednji sati do svetske katastrofe, piše magazin "Fokus". Nakon što je bosanski Srbin 28. juna ubio prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu u Sarajevu, ministri, monarsi i vojska su tražili odgovor na taj zločin.

Tragična figura nemačke politike 1914: Kancelar Betman-Holveg

Njihovi politički planovi, koji su direktno vodili u Prvi svetski rat, odigravali su se iza kulisa i samo mali broj onih spolja je mogao da prati šta se dešavalo. U njih se ubraja i Kurt Ricler, službenik berlinske kraljevske kancelarije. Ovaj 32-godišnji Bavarac iz Minhena bio je poverenik kancelara Teobalda fon Betman Holvega i često je bio sa njim zajedno, bilo u Berlinu ili na Betmanovom imanju u Hoenfinou.


Listovi njegovog dnevnika koji su direktan uvod u rat predstavljaju refleksije o političkoj situaciji i dokumentovane izjave nemačkog kancelara. Tako je, recimo, 14. jula Ricler citirao poznatu izjavu Betmana Holvega o "skoku u mračno" i "najtežoj obavezi". Kratko posle objavljivanja dnevnika, istoričari Felner i Zeseman su zastupali tezu da to nisu originali, nego obrade koje je Ricler napravio nakon nestalih zapisa.

Amerika, Rim, Minhen

Ricler je 1938. godine emigrirao u Ameriku i zatim je do 1954. godine živeo u Rimu, a umro je 1955. godine u Minhenu. U njegovoj zaostavštini su nađeni dnevnici koji su obuhvatali 1910. i 1911. godinu i Prvi svetski rat, kao i 19 stranica sa evidencijom od 7. jula do 14. avgusta 1914. godine.


 

Principova senka i dalje nad Evropom

Riclerovi zapisi su još od samog početka bili osporavan, ali i važan izvor za objašnjenje nemačke ratne politike u Prvom svetskom ratu i kao takvi predmet tzv. Fišer-kontroverze (nazvane po hamburškom istoričaru Fricu Fišeru), odnosno svađe nemačkih i stranih istoričara u vezi s nemačkom odgovornošću za izbijanje Prvog svetskog rata i problema dugoročnog kontinuiteta nemačke hegemonijalne politike.


Listove dnevnika, koji danas leže u Saveznom arhivu, trebalo bi izvući iz fioka, inicira "Fokus". To bi , poentira ovaj list, možda dalo odgovor na pitanje da li je nemački kancelar zapravo bio ratni huškač i neodgovorni hazarder.

POVEZANE VESTI

Petak 18.07.2014. 08:28
Ништа се није променило у политици западних империјалистичких сила, исти образац, исте методе, исти циљ. Догађаје дели само време, а све остало је преписано.
Petak 18.07.2014. 11:20
"Наше ће сјене лутати по Бечу, ходати по двору и плашити господу". Први светски рат је давно пре убиства франца фердинанда био испланиран, само је требао повод.. исто као и за бомвардовање 99., још се у октобру 98. знало да ће бити бомбардовања, али ето, требао је само повод..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online