Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 18.10.2014.
13:05
Beta A

"Nacionalizam je ograničeno stanje. Da li je moguće da se opet javlja u Evropi?"

Nacionalizam kao sinonim za "regresiju" predstavlja najveću pretnju za izgradnju Evrope, ocenio je Peruanski Nobelovac Mario Vargas Ljosa koji je upravo završio pozrišnu adaptaciju Bokačovog "Dekamerona".

"Neverovatno je da se to ponovo javlja u Evropi, gde smo mislili da smo prevazišli to tako ograničeno stanje", izjavio je Ljosa na margini "Festivala knjige" organizovanog u Eks-an-Provansu na jugu Francuske gde je počasni gost.

Neverovatno je da se nacionalizam ponovo javlja u Evropi, gde smo mislili da smo prevazišli to tako ograničeno stanje: Ljosa
 

Osuđujući takvu ograničenu viziju života "koja uvek proizvodi ratove, diskriminaciju i rasizam", dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010, ocenio je da su "civilizacija, integracija i diverzitet" upravo suprotno od toga.

"Kad nastupi kriza dešava se ono što (filozof) Karl Poper naziva povratak plemenu, toj zaštiti kolektiva. Zatvoriti se u nešto što poznajemo, to je regresija. To je najteža pretnja za izgradnju Evrope", rekao je Ljosa na savršenom francuskom.

Autor tridesetak dela (romana, pozorišnih komada, eseja) Mario Vargas Ljosa (78) je rekao da je dosta optimističan po pitanju Latinske Amerike gde "napreduje demokratska kultura".

"U Latinskoj Americi danas postoji konsenzus za demokratiju i čak za otvorenu tržišnu privredu, što je pre izgledalo nezamislivo", rekao je Ljosa koji sebe predstavlja kao "liberala" iako je, kako je naveo, ta reč "demonizovana" i povezana sa "svim zlima  čovečanstva".

"Tamo nema vojne diktature. Postoji naravno Kuba, koja je manje više anahrona diktatura i Venecuela koja ide ka diktaturi ali nije još potpuno to postala jer ima dosta živu opoziciju", rekao je Ljosa koji je žestoki protivnik režima Fidela Kastra.

Ljosa je sa dozom humora konstatovao da vlade koje se smatraju levičarskim, kao Evo Morales u Bolivije i Hoze Muhika u Urugvaju, usvajaju liberalne mere.

"U Urugvaju ta ekstremno desničarska vlada na početku primerno je demokratska i sprovela je izvanredne liberalne reforme, kao gej brak, i liberalizaciju marihuane. Dobrodošao socijalizam Muhikinog tipa. To nema nikakve veze s socijalizmom, osim imena", rekao je on.

U osvrtu na francusku vladu rekao je:

"Čak i u Francuskoj predlažu se liberalne mere kao odgovor na krizu. Ne zovu ih liberalnim, ali objektivno one to jesu. To su liberalne mere, ne baš socijalističke', rekao je Ljosa.

Pored dosta pesimističkog stava o svetu, pisac ima i mnoštvo književnih projekata. Upravo je završio pisanje pozorišnog komada "Priče o kugi" koje su inspirisane vrlo slobodno Dekameronom, srednjevekovnog italijanskog pisca Đovanija Bokača.

"To je delo koje me uvek impresioniralo" rekao je Ljosa. U tom komadu koji će biti postavljen početkom 2015. u Madridu on prati priču mladih zatvorenih u jednoj bašti u Firenci koji su zaraženi kugom i koji odlučuju da izbegnu smrt pričajući priče.

On je takođe počeo da piše roman lociran u Peruu, njegovoj rodnoj zemlji, ali još ne zna šta će se tu desiti. On je pozdravio živost latinoameričke književnosti, ocenivši da je sada lakše za mladog književnika da mu se dela objave nego pre 50 godina, zbog sve većeg kosmopolitizma i više simpatija lokalnih čitalaca za "domaće" pisce. Ipak je, kako kaže, ostao velki obožavalac francuske književnosti.

Čita uglavnom pisce iz prošlosti, kako kaže jer je postao "malo star" i to uvek iste kao što su Viktor Igo, Gistav Flober, Stendal i Andre Malro. Više od Sartra voli Kamija i "njegovu potpuno ispravnu ideju da se ne može odvojiti moral od politike", jer bi to dovelo do "nasilja, brutalnosti, netolerancije, odnosno do despotizma i totalitarizma".

POVEZANE VESTI

Subota 18.10.2014. 13:25
Očigledno je da ovaj čovjek živi na drugoj stani planete i nikada neće razumeti EVROPU a ovde zadnjih sedam vekova su pravljene takve nepravde Srpskom narodu da je teško očekivati da će proći bez revizija sadašnjeg stanja koje je ponovo nametnuto Srpskom narodu.
Subota 18.10.2014. 13:50
Cim si i ti dobio nobela znaci da nisi u vinklu,doduse nisi dobio nobela za mir ali ipak nobela,pa se druzi sa arafata,obamu rabinom i ostalom buljumentom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online