Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.04.2014.
21:31
Srna A

Filmadžije traže budžet za filmove o Kosovu

Grupa filmskih radnika, među kojima su Emir Kusturica i Dragan Bjelogrlić, zatražili su od Ministarstva kulture i informisanja Srbije da osnuje fond za sufinansiranje filmova o Kosovu i Metohiji.

Zalaže se za borbu za Kosovo putem kulture: Emir Kusturica


- Kako je u pogledu zastupanja interesa Srbije u procesima u vezi sa Kosovom i Metohijom sila opravdano sklonjena u drugi plan, smatramo da kultura može preuzeti inicijativu - naveli su filmski radnici u pismu ministru kulture Ivanu Tasovcu, polazeći od njegove izjave "da su kultura i sila dva osnovna jezika kojima jedna država komunicira unutar sebe i prema spolja".

Filmski radnici su od Ministarstva kulture zatražili da u predstojećem periodu oformi tela koja će se baviti sufinansiranjem dela koja će afirmisati status Kosova i Metohije u srpskom državnom sastavu, u skladu s Ustavom Srbije, prenose mediji.

Filmadžije smatraju da je putem sedme umetnosti potrebno ukazivati na teškoće nealbanskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica, podržavati kulturu pomirenja koja će za rezultat imati novi model zajedničkog života multietničke zajednice u srpskoj pokrajini.

- U tom cilju smatramo da je prvi korak osnivanje konkursa koji bi na bijenalnom principu birao po jedan dugometražni film i sufinansirao ga. Samom Ministarstvu kulture i medija prepuštamo osmišljavanje modusa u kome bi se ovaj konkurs održavao, te da li bi bio ostvaren u okviru samog Ministarstva ili Filmskog centra Srbije kao krovne institucije za naš film", navodi se u tekstu ove inicijative.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.04.2014. 23:47
Ovoj dzukeli svasta pada napamet.Sada mu treba novac iz drzavne kase da se on kulturom bori za KiM.Smesnije nemoze biti.Neznam samo ko je financirao njegove filmove kada se sa Romima i Srbima sprdao i bas radi toga nagrade dobivao.Nije mu palo napamet evo vec vise od 20-god. da napravi film o stradanju Srba u HR i BiH,a ovih dana mnogo ga inspirisao neki skoro preminuo neki juzno-americki predsednik,a ni reci o Srbskim zarobljenicima u Hagu.A gde sada idu prihodi iz kustendorfa,Andric i Drvengrada,to niko nepita?E pa ako je i od tebe,previse je.Pokri se ju-nostalgicaru,pokri se mokrom ponjavom a pokri i tvoju kulturu.
Ponedeljak 28.04.2014. 23:49
Ovaj smrdkjivko se malo uplasio da ce mu se ovih zadnjih dvadesetak godina dvestostruko obiti o glavu Vuna kico. Imas pravo da se plasis gospodina Kusturice. On je za tebe pojam pojmova. A takvih gromada ima medju nama dosta. Verovatno da nazires kraj tvog (siptarkog) postojanja. Poceo je pocetak vaseg kraja. Nestace te sa ovih prostora koa sto su nestale kuga i lepra.
Utorak 29.04.2014. 02:14
ЖИВО СРПСКИ ХЕРОЈ ЕМИР КУСТУРИЦА!!! АЛИ зашто је ЕМИР снимо само филмови де су СРБИ били ЦИГАНИ??? ЗАШТО емир није снимнуо филм де су ЦИГАНИ АМЕРИКАНЦИ, НЕМЦИ и АЛБАНЦИ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online