Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.01.2014.
05:54
Z. Gligorijević - Vesti A

Betonski labud i glineni Vagner

Radiša Petković Šica iz Lapova, koji je radni vek proveo kao vozač u Trgovinskom preduzeću Partizan, shvatio je da je obdaren za umetnost kada je 1976. godine sa suprugom Verom bio u Čikagu kod njenih rođaka. Njih dvoje su obišli mnoge delove Amerike, ali kada su otišli u Diznilend, Radiša je dobio inspiraciju da napravi nešto od onoga što je video.

Radiša Petković Šica sa Vagnerovom bistom
 

Kasnije, kada bi mu nedostajale ideje za rad, on bi ponovo odlazio u Diznilend i vraćao se s novim idejama.
 

Ćerke u Italiji

Goranove ćerke Ivana i Marija su već dve godine u Italiji. Ivana je završila engleski jezik i menadžment, i radi u jednom hotelu, a Marija je završila grafički dizajn, dala master i čeka posao. Petkovići vole što su njih dve u inostranstvu, jer će imati bolju i sigurniju budućnost.

- Čim smo se prvi put vratili iz Amerike, napravio sam labuda od betona, koji je bio težak preko 500 kilograma. Video sam ga na jednom čamcu u jezeru u Diznilendu. Napravio sam armaturu od žice i mreže, pa sam ga punio betonom. Sutradan sam stavljao novu armaturu, ponovo ga punio i tako dok nisam dobio željeni oblik. Pošto sam ga radio u slobodno vreme, trebalo mi je oko dva meseca da bih ga završio - priča 76-godišnji Radiša kako je počeo da se bavi novim zanatom.


Kad god bi neko prošao i video tog labuda u dvorištu, naručio bi da mu napravi. Naročito zemljaci na privremenom radu u inostranstvu, koji su, kako kaže naš sagovornik, tada bili puni para. Ali, Radiša se nije time zadovoljio, već je na usavršavanje zanata odlazio kod vrhunskih majstora u Nemačkoj i u Mont Maru u Francuskoj. Potom je pozvao i stručnjake za beton iz Beograda, koji su mu otkrili sve tajne ovog zanata.


- Napravio sam milione tona figura od betona. Nema kontinenta na kome ih nema. Najviše sam pravio lavove, labudove i razne ptice, a onda sam počeo da radim stubove, poput jonskog, dorskog i korintskog, ali i balustere, letnjikovce, baštenske garniture. Ispunjavao sam sve želje kupaca, pa čak i kada su tražili da labudu voda ne izlazi iz kljuna, već iz glave da bi se dobio vodoskok - priča Radiša za "Vesti".
 

Radiša Petković Šica
 

Kasnije su se u posao uključili i njegovi sinovi Zoran i Goran, koji figure od betona izvoze za Ameriku. Petkovići su najviše posla imali kada bi zemljaci dolazili u zavičaj na odmor. Iako je bilo još ljudi koji rade figure od betona, oni koji su cenili kvalitet naručivali su ih isključivo od Petkovića, jer oni daju doživotnu garanciju na svoje proizvode. Oni u beton dodaju aditive, koji poskupljuju proizvodnju, ali su takve figure skoro neuništive i mogu da podnesu veliku hladnoću.

- U srećna vremena izvozili smo u Italiju, Švajcarsku i Francusku po sedam-osam šlepera godišnje, a sada jedan ili nijedan. I zemljaci se danas cenkaju za 20 evra, jer je njihov evro veliki. Nekada, pogotovu u Homolju, fontanu smo postavljali nas četvorica-petorica. Pored bogatog ručka, gazda bi nas zakitio košuljama i peškirima, a kada bismo pošli kući, svima bi dao po 100 ondašnjih nemačkih maraka - seća se Radiša, koji je nekada godišnje prodavao po 15 labudova, lavova i ostalih figura, a sada godišnje proda samo dva-tri.


Ovaj vredan Lapovac oprobao se i u pravljanju figura od gline. Ni sam ne zna koliko je uradio figura Bogorodice, faraona, Nefertite, Getea, Vagnera, Šopena, Betovena, Hipokrata, Karađorđa i mnogih drugih. Radio je i srpski grb, jedrenjake, vatrene kočije, životinje... A u poslednje tri godine Radiša se posvetio slikarstvu. Najviše radi replike poznatih umetničkih dela ili slika pejsaže. Do sada je uradio preko 100 slika, učestvovao na nekoliko međunarodnih izložbi, izlagao samostalno i od Muzeja grada Lapova dobio priznanja za skulpture i umetničke slike.


- Prvo sam uradio svih 20 Mikelanđelovih skica za freske u Sikstinskoj kapeli u Italiji. Naslikao sam i Pikasovu Gerniku i repliku "Kockara", slike koja je grčkoj kraljevskoj porodici prodata za 250.000.000 dolara - kaže Radiša za "Vesti".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online