Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.11.2013.
12:44
B. Miličić - Vesti A

Muzičari nikad ne idu u penziju

Duško Gojković je džez legenda jugoslovenskih prostora i s pune 82 godine radi s mnogo energije i entuzijazma priznajući da se zvaničnim odlaskom u penziju u njegovom životu ništa bitno nije promenilo. Od 1968. godine Duško živi u Minhenu i naš je napriznatiji džez muzičar u svetu.

Prvi u džez uveo etno motive Balkana: Duško Gojković
 










- Muzičari nikad ne idu u penziju, sviraš sve dok možeš. Mene muzika održava i fizički i mentalno jer ja sa 82 godine zaista nemam nikakvih problema. Još jedino čekam dobitak na lotou - kroz smeh govori Duško Gojković dok pijucka čašu belog vina posle dvočasovne probe i sviranja trube. - Kod mene se ništa nije dogodilo onog časa kada sam postao zvanično penzioner. Mi muzičari ništa ne očekujemo od drugih jer moramo sve sami za sebe uradimo, iako moram priznati da mi gode priznanja. Meni je velika čast što sam u Srbiji dobio nacionalnu penziju pre pet godina, što je znak da me nisu zaboravili, a ja sam sa trubom prošao celi svet i na brojnim festivalima uvek predstavljajući svoju zemlju. Drugo meni drago priznanje jeste Nagrada za životno delo koju sam dobio u Nišu na Nišvilu gde sam ove godine učestvovao drugi put - kaže Gojković.
 

SVIRKA ZA DIPLOMATE
U njegovom minhenskom okruženju, pogotovo među poklonicima džeza, Duško je omiljen kao umetnik, ali i čovek. Tako su mu nedavno kolege povodom 82. rođendana čestitale i priredile žurku u džez klubu Andergraund u Minhenu gde im se Duško odužio svirkom sa svojim kvintetom. Nemci, pogotovo starije generacije, znaju termine Duškovih nastupa nekoliko meseci unapred. Mnogi imaju zbirke njegovih ploča i CD i rado ga gledaju i slušaju u Minhenu i okolini.

Počasni doktorat

Dušku Gojkoviću će 27. januara, na Svetog Savu, sledeće godine u Univerzitetu Slobomir u Bijeljini biti dodeljena titula počasnog doktora, kao priznanje za sve što je učinio za džez i predstavljanje ranije Jugoslavije, a danas Srbije u muzičkom svetu. Brano Likić, VD direktora Naučnog instituta Univerziteta Slobomir, kaže da je takva odluka doneta povodom slave Muzičke akademije Univerziteta Slobomir. Duško Gojković će biti i jedan od predavača džeza na Muzičkoj akademiji koja će biti na evropskom nivou.


Duško Gojković publiku svirkom diže na noge, a poklonike obraduje novim snimcima . Tako se ovih dana na tržištu pojavio CD koji je Duškov džez kvintet snimio zajedno sa Brandenburškim simfonijskim orkestrom. Na taj najnoviji CD je posebno ponosan.

Duško sa kolegama na sceni
 


- Celog života sanjao sam da snimim CD sa simfonijskim orkestrom i mojim kompozicijama. Pregovori su trajali duže od dve godine i firma ENJA za koju snimam konačno je ostvarila ovaj poduhvat. Pao mi je kamen sa srca pošto sam to uvek želeo i to je bio moj san. Na CD-u su moje kompozicije za koje je aranžmane uradio čuveni alt saksofonista Piter King iz Engleske. Tu su još Renato Kiko koji svira klavir, basista Martin Đakonovski i Vladimir Kostadinović sa bubnjevima. Uz nas pet džez muzičara sviralo je i 16 simfoničara - oduševljen je Duško Gojković.


Pored ovog najnovijeg muzičkog izdanja s njegovim kompozicijama, uskoro će se na tržištu pojaviti i CD na kome Duško Gojković nastupa sa Big bendom Radio Beograda. On je prilikom jednog boravka u Beogradu napisao desetak novih aranžmana s latino džez muzikom i to je snimljeno i uskoro bi trebalo da se nađe na tržištu. U kalendaru njegovih aktivnosti su i dva skora nastupa u Beogradu. Jedan je na poziv nemačkog generalnog konzula kada će Duško sa svojim sastavom svirati na prijemu za diplomate u Beogradu a drugi proslava 65 godina Big benda Radio Beograda u kome je Duško počeo svoju karijeru džez trubača.

Školovanje u otadžbini

- Festival je dobro organizovan, na njemu nastupaju dobri muzičari. Sve više mladih ljudi dolazi da uživa u džezu, a mnogo ih i svira džez. Treba stvoriti uslove da se oni školuju kod nas na kvalitetan način i da ostaju kod nas, a ne da odlaze u Grac, Amsterdam, Berkli i Boston i nikad se ne vrate. Tome će doprineti džez odelenje na Muzičkoj akademiji u Beogradu koje već radi, ali i Džez akademija u Republici Srpskoj koja treba da krene od sledeće školske godine - uveren je Duško Gojković.


BICIKL UMESTO AUTOMOBILA
Duško Gojković je rodonačelnik novog pravca u džezu. On je prvi u džez uveo muzičke etno motive sa Balkana i to je ušlo u svetske muzičke enciklopedije pod pojmom balkan džez. Tako je uz diksilend i bibap u džez muziku pre 40 godina ušao i balkan džez, koji su muzički stručnjaci prepoznali kao nešto originalno.


Duško danas priznaje da ne zna tačno koliko je dosada snimio ploča i drugih nosača zvuka.

Duško sa Branom Likićem
 


- Brojao sam do 65 ploča, a onda prestao, ali je zaista teško pratiti šta izlazi po svetu jer sam s trubom proputovao sve evropske zemlje, celu Ameriku i Kanadu, Afriku, Japan i Koreju. Jednom prilikom mi je jedan strastveni sakupljač ploča pokazao sto dug pet metara pun mojih ploča. Rekao mi je da ih ima 157, a ja sam se iskreno začudio jer polovinu od toga nemam - kaže s osmehom Duško Gojković.


Uz činjenicu da Duško Gojković svira trubu od svoje 15. godine i da ga muzika održava i fizički i mentalno, on živi zdravim životom. Kao sportista koji želi da je u dobroj formi, i on svakodnevno trenira vežbajući trubu dva sata a pored toga živi zdravo. Svakodnevno pešači ili vozi bicikl, pošto nema auto. Hrani se primereno godinama i zadovoljan je životom.
 

Naslednici

- Ja sam među trubačima najstariji, posle mene po godinama dolaze Stjepko Gut, Marko Đorđević i Fredi Stanisavljević, a najmlađi u tom generacijskom nizu je Novak Mijović iz Bara, koji odlično svira trubu i vrlo je talentovan. Ja sam mu poklonio trubu koju sam dobio kao nagradu na festivalu u Birmingemu i rado pomažem mlađim muzičkim talentima da nađu svoj put - ističe Duško Gojković.

POVEZANE VESTI

Petak 29.11.2013. 13:43
Не иду у пензију али радо примају "националну" пензију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online