Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.05.2013.
15:32
Beta A

Patike na noge i otkrijte muzeje

Deseta Noć muzeja počinje večeras u 18 sati i u Beogradu, a za posetioce će do dva časa iza ponoći biti otvoreno 60 lokacija. Moći će da učestvuju u interaktivnim izložbama, performansima, radionicama, u muzičkom program, a za decu je organizovana šetnja u dečjoj turi Noći muzeja. Ove godine manifestacija se održava u 68 mesta u Srbiji. Mi smo izdvojili neke interesantne ture, a na sajtu nocmuzeja.rs možete naći program za svoj grad.

BEOGRAD - Jedinstvena prilika da obiđete SIV

Palata Srbije - zgrada koju su obišli svi strani zvaničnici (foto: tob.co.rs)
 

Organizatori manifestacije preporučuju da se ne propusti "Mala fabrika efekata" na Kalemegdanu kod Stambol kapije u kojoj se mogu videti specijalni efekti kao u filmovima: igra vatrom, vodom, maglom i svetlošću.

Muzej Nikole Tesle će obeležiti 70 godina od smrti velikog naučnika, a za građane je otvorena i Palata Srbije u kojoj će ekskluzivno za Noć muzeja biti izložen Titov globus.

Između ostalog, u muzeju GSP-a Beograd biće prezentovana izložba "120 godina javnog gradskog prevoza u Beogradu", pa će posetioci saznati kako je
nekada izgledao javni prevoz u Beogradu.

SMEDEREVO - Sa bakljama u ruci kroz tvrđavu Đurađa Brankovića

Smederevska tvrđava (foto: Tanjug)
 

Noć muzeja održaće se večeras i u Smederevu, gde će biti izložena postavka etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Kragujevca. Autor izložbe, etnolog Nataša Nikolić, izložiće "kuvarice", pamučna platna na kojima su domaćice vezle poruke ukućanima i gostima, poput "Kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori!"

Kuvarice su obično stajale na zidu iznad šporeta i iznad limenog rezervoara za vodu sa slavinom, pred kojim su se ukućani umivali i prali ruke. Postavka obuhvata 50 kuvarica pretežno nastalih tokom prve tri decenije prošlog veka.

Izložbu prate vezilje koje će publici pokazati kako su nastajale kuvarice, a organizator je najavio da će i posetioci moći da se okušaju u vezenju.

Smederevski Centar kulture pridružio se Noći muzeja izložbom fotografija na šetalištu u Ulici Kralja Petra Prvog, koja će tokom subotnje noći biti "Ulica sećanja" . Organizator je naveo da se "Ulica sećanja" bavi predrasudama i odnosima starosedelaca i doseljenika.

Večeras će u Smederevu biti otvorena i vrata tvrđave despota Đurđa Brankovića. Uz svetlost baklji turistički vodiči će voditi posetioce kroz citadelu uz pripovest o životu u središtu nekadašnje srpske prestonice.

Svi programi smederevske Pete noći muzeja su besplatni.

ČAČAK - Čačani u karikaturama

Čačani će u okviru Noći muzeja imati priliku da prate 15 programa na devet mesta. Među njima su izložbe crteža Jovanke Stanojević i Jelene Bulajić, izložba karikatura Pjera Križanića u Umetničkoj galeriji, u Domu kulture je likovna izložba "XVII Prolećni anale", dokumentarna izložba fotografija o počecima i razvoju rokenrola u Čačku i izložba arhitrektonskih projekata.

U Istorijskom arhivu Čačani će moći da pogledaju izložbu arhiviskih dokumenata, građe i fotografije povodom 65 godina rada Arhiva, u Narodnom muzeju pored stalne postavke istorije Čačka, od praistorije do sredine 20. veka, a izložba "Znamenja časti i slave, Zbirka Bajić" predstvlja odlikovanja iz 19. i 20. veka.

Gradska bilbioteka u Čačku će za "Noć muzeja" premijerno prikazati dokumentarni film o slikarki Zori Bogćević Nikezić, rođenoj u Čačku, a u odeljenju za decu održati radionicu uz čitanje bajki, uz poklone najmlađim čitaocima.

Kulturni centar "Lift" prirediće izložbu karikature Čačana, čiji je autor Tijana Petrović, na lokaciji Rimskih termi biće scensko-muzički-pozorišni performans, a u kafeu "Žuta kuća" izložba fotgrafija Foto Kino Kluba Čačak. Umetnici Centra za vizuelna istraživanja "Krug" crtaće portrete prolaznika.

NOVI SAD – Uđite u sat na Petrovaradinu

Simbol Novog Sada - sat na Petrovaradinu (foto: Beta)
 

Noć muzeja će se u Novom Sadu održati na 40 lokacija, a posetioce će, između ostalog, moći da pogledaju izložbu novčanica iz celog sveta, pozorišne predstave i da se okušaju kao novinari i voditelji.

Među najzanimljivijim lokacijama izdvaja se i simbol Novog Sada, sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde će posetioci moći da zavire u njegovu unutrašnjost, vide kako ona izgleda i kakav je postupak navijanja sata.

Ove godine u program Noći muzeja uključilo se i javno preduzeće "Tržnica", koje na najstarijoj novosadskoj pijaci organizuje degustaciju domaćih proizvoda i muzički program za predah posetilaca.

Na brodu Rečne flotile Vojske Srbije "Šabac" biće izloženi predmeti i oružja koja je na prekookeanskim putovanjima prikupio kapetan broda iz doba Kraljevine Jugoslavije Eugen Malinarić.

Izložbu starih kućnih računara iz 80-tih godina prošlog veka, koju organizuje Fakutet tehničkih nauka pod nazivom "Once upon a byte", zainteresovani će moći da pogledaju u Muzeju Vojvodine.

Najmlađu publiku očekuje bogat program muzejskih radionica, zatim likovne radionice, foto-radionice, naučne radionice, izložbe lutaka, maketa brodova, kao i atraktivno pozorišno kostimiranje.

ZRENJANIN – Kako su živeli Jagodići

Zrenjaninska Noć muzeja održava se na sedam lokacija u gradu. Narodni muzej priprema dvanaest programa u prostorima stalne postavke, izložbenog salona, malog salona, amfiteatra, kao i prostora ispred salona.

Posetioci mogu pogledati reviju haljina kojom će biti otvorena etnološka izložba "Narodni vez - tradicija kao inspiracija", arheološku izložbu "Crna Bara - Prkos", postavku porodičnih predmeta porodice Jagodić iz Konaka, izložbu iz Fonda stare i retke knjige, a biće predstavljene i unikatne staklene ploče poznatog zrenjaninskog fotografa Ištvana Oldala.

U Noći muzeja na tom mestu biće prikazan i film "Fauna vilinskih konjica (Insecta, Odonata) Vojvodine" i organizovana Radionica pustovanja vune.

Narodno pozorište "Toša Jovanović" priprema lutkarsku radionicu, kao i predstavu "Antigona", dok će u Kulturnom centru Zrenjanina biti organizovana izložba likovnih radova učenika srednje škole "Uroš Predić" i Zrenjaninske gimnazije.

U Salonu Istorijskog arhiva Zrenjanina postavljena je izložba "Ivo Andrić u diplomatiji", koja će sutra biti otvorena u punom terminu "Noći muzeja". Pozorišni klub "Zeleno zvono" priprema izložbu "Prostorni apsurdi: studija slučaja Zrenjanin“.

Treće učešće Udruženja građana "Lavli Džavli" u "Noći Muzeja" će karakterisati umetnost grafita i murala. U prostorijama kluba biće otvorena izložba radova Kristijana Ungura, grafiti umetnika iz Švajcarske, rodom iz Zrenjanina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online