Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 11.02.2013.
08:52
Beta A

20 godina od smrti Desanke Maksimović

Dve decenije od smrti jedne od najpoznatijih srpskih pesnikinja Desanke Maksimović obeležava se danas različitim manifestacijama u gradovima širom Srbije.

Na današnji dan umrla je Desanka Maksimović, jedna od najpoznatijih srpskih pesnikinja: Vlada Srbije je 2013. proglasila njenom godinom  
 

Vlada Srbije je 2013. godinu proglasila godinom Desanke Maksimović tokom koje će biti održane različite manifestacije, a planirano je i da bude izdata poštanska marka, kao i zlatnik i srebrnjak s njenim likom.

U čast Desanke Maksimović, odnosno 20 godina od njene smrti, u Valjevskoj gimnaziji čiji je bila đak, danas će biti održano pesničko veče.

U Brankovini kod Valjeva (gde je sahranjena) pomen će služiti vladike Srpske pravoslavne crkve, valjevski Milutin (Knežević) i šabački Lavrentije (Trifunović), a o njenom odnosu prema pesničkom delu govoriće pesnikinja Radmila Lazić.

Narodna biblioteka Srbije organizovala je četvorodnevni festival "Desanki u čast", u okviru kojeg će danas u 19 časova biti održana monodrama "Oporuke Desanke Maksimović". Osnov te monodrame u izvođenju glumice Rade Đuričin su Desankine izjave i misli izrečene u prozi.

U okviru obeležavanja 20 godina od smrti velike srpske pesnikinje Narodna biblioteka Srbije će 13. februara organizovati poetsko veče "Tako je govorila Desanka".

Izložba "Ostaviću vam jedino reči", na kojoj će biti predstavljen izbor iz zaostavštine Desanke Maksimović, biće otvorena 14. februara. Posetioci Narodne biblioteke Srbije moći će da vide sva izdanja srpske pesnikinje koje je Zadužbina Desanka Maksimović
objavila tokom 20-godišnjeg rada.

Desanka Maksimović preminula je 11. februara 1993. u Beogradu. Sahranjena je u 95. godini u Brankovini kod Valjeva.

STREPNJA (izbor iz Desankine poezije)

Ne, nemoj mi prići!

Hoću izdalekada volim i želim tvoja oka dva.

Jer sreća je lepa samo dok se čeka,

dok od sebe samo nagoveštaj da.

 

Ne, nemoj mi prići!

Ima više draži ova slatka strepnja, čekanje i stra'.

Sve je mnogo lepše donde dok se traži,

o čemu se samo tek po slutnji zna.

 

Ne, nemoj mi prići! Našta to i čemu?

Iz daleka samo sve ko zvezda sja;

iz daleka samo divimo se svemu.

Ne, nek mi ne priđu oka tvoja dva!

Ponedeljak 11.02.2013. 09:48
Наш највећи пјесник,нека ме неко исправи уколико гријешим.
Ponedeljak 11.02.2013. 10:00
Takav pesnik i licnost se retko radja. Desanka hvala ti za sve one divne pesme i stihove koje si nam ostavila. Susreti sa tobom su bili uvek divni i zauvek ce ostati u mom secanju. Neka ti je laka zemlja.
Ponedeljak 11.02.2013. 19:40
Divna nasa Desanka...secam seprvog skolskog dana i price mog dobrog ucitelja o njoj o Miri Aleckovic...ostavila je divne pesme...zar se nesto lepse moze reci: "S neznoscu gledah stope ti trag trag u snegu belom, i znadoh da ces mi biti drag drag u zivotu celom"...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online