Ponedeljak 11.02.2013.
08:52
Beta

20 godina od smrti Desanke Maksimović

Na današnji dan umrla je Desanka Maksimović, jedna od najpoznatijih srpskih pesnikinja: Vlada Srbije je 2013. proglasila njenom godinom  
 

Vlada Srbije je 2013. godinu proglasila godinom Desanke Maksimović tokom koje će biti održane različite manifestacije, a planirano je i da bude izdata poštanska marka, kao i zlatnik i srebrnjak s njenim likom.

U čast Desanke Maksimović, odnosno 20 godina od njene smrti, u Valjevskoj gimnaziji čiji je bila đak, danas će biti održano pesničko veče.

U Brankovini kod Valjeva (gde je sahranjena) pomen će služiti vladike Srpske pravoslavne crkve, valjevski Milutin (Knežević) i šabački Lavrentije (Trifunović), a o njenom odnosu prema pesničkom delu govoriće pesnikinja Radmila Lazić.

Narodna biblioteka Srbije organizovala je četvorodnevni festival "Desanki u čast", u okviru kojeg će danas u 19 časova biti održana monodrama "Oporuke Desanke Maksimović". Osnov te monodrame u izvođenju glumice Rade Đuričin su Desankine izjave i misli izrečene u prozi.

U okviru obeležavanja 20 godina od smrti velike srpske pesnikinje Narodna biblioteka Srbije će 13. februara organizovati poetsko veče "Tako je govorila Desanka".

Izložba "Ostaviću vam jedino reči", na kojoj će biti predstavljen izbor iz zaostavštine Desanke Maksimović, biće otvorena 14. februara. Posetioci Narodne biblioteke Srbije moći će da vide sva izdanja srpske pesnikinje koje je Zadužbina Desanka Maksimović
objavila tokom 20-godišnjeg rada.

Desanka Maksimović preminula je 11. februara 1993. u Beogradu. Sahranjena je u 95. godini u Brankovini kod Valjeva.

STREPNJA (izbor iz Desankine poezije)

Ne, nemoj mi prići!

Hoću izdalekada volim i želim tvoja oka dva.

Jer sreća je lepa samo dok se čeka,

dok od sebe samo nagoveštaj da.

 

Ne, nemoj mi prići!

Ima više draži ova slatka strepnja, čekanje i stra'.

Sve je mnogo lepše donde dok se traži,

o čemu se samo tek po slutnji zna.

 

Ne, nemoj mi prići! Našta to i čemu?

Iz daleka samo sve ko zvezda sja;

iz daleka samo divimo se svemu.

Ne, nek mi ne priđu oka tvoja dva!

2024 © - Vesti online