Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.02.2010.
12:24
A

Novi veliki spektakl Beogradske filharmonije

Violinista Hagai Šaham i jedan od vodećih violončelista današnjice Ralf Kiršbaum nastupiće 12. februara sa Beogradskom filharmonijom u Kolarčevoj zadužbini, pod upravom američkog dirigenta Dejvida Alana Milera, a na tom koncertu, između ostalog, premijerno će biti izvedena Virtuelna uvertira - porudžbina BGF od Nataše Bogojević, jedne od najzanimljivijih kompozitora na domaćoj umetničkoj sceni.

Hagai Šaham i Ralf Kiršbaum

Beogradski koncert je prvi zajednički nastup Šahama i Kiršbauma, koji će izvesti s Beogradskom filharmonijom Dupli koncert Johanesa Bramsa.

Šaham, stalni gostujući solista sezone 2009/2010. Beogradske filharmonije, svirao je to Bramsovo delo već u Karnegi Holu sa Zubinom Mehtom, a Kiršbaum ga je snimio za BMG Classics.

Osim Bramsovog Duplog koncerta i Virtuelne uvertire Nataše Bogojević, koja od 1995. godine živi u SAD i predaje na Univerzitetu u Čikagu, na programi koncerta biće i Proleće Apalačija, baletska muzika američkog kompozitora Arona Koplanda.

Dirigent Miler, rođen u Los Anđelesu, diplomirao je na kalifornijskom univerzitetu Berkli, a magistrirao orkestarsko dirigovanje na Džulijardu.

Maestro Dejvid Alan Miler

Izgradio je reputaciju jednog od vodećih američkih dirigenata svoje generacije i prvi je dobitnik nagrade Američkog udruženja kompozitora, autora i izdavača Leonard Bernštajn.

Na međunarodnoj sceni, Miler je nastupao sa vodećim evropskim orkestrima, a njegova obimna diskografija uključuje snimke dela Toda Levina sa Londonskim simfonijskim orkestrom za Deutsche Grammophon, kao i muziku Majkla Doertija, Kamrana Inca i Majkla Torkija za London/Decca.

Miler je osnivač i umetnički direktor njujorškog festivala “Novi putevi u muzici”, posvećenog predstavljanju dela značajnih neameričkih kompozitora malo poznatih u Americi.

Violinista Šaham stekao je međunarodno priznanje kao jedan od najboljih izraelskih violinista nove generacije. Bio je poslednji učenik čuvene profesorke, pokojne Ilone Feher, a školovao se i kod Eliše Kejgan, Emanuela Boroka, Arnolda Stajnharta i Kvarteta Gvarneri.

Kao solista, Šaham je nastupao sa većinom vodećih svetskih orkestara, redovno ide na turneje po Evropi i Americi i održava resitale i nastupa na međunarodnim festivalima.

Šaham radi kao profesor na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu, a održava i majstorske radionice u Izraelu i Evropi. Sa kolegom, violinistom Itaijem Šapirom osnovao je Fondaciju Ilona Feher.

I Teksašanin Kiršbaum izgradio je uspešnu karijeru, koja obuhvata solističke nastupe, kamernu muziku i obimnu diskografiju.

Kiršbaum je nastupao sa velikim brojem vodećih svetskih orkestara i dirigenata, a 1988. osnovao je Međunarodni festival violončela Kraljevskog severnog muzičkog koledža u Mančesteru i postao njegov umetnički direktor.

Počasni je predsednik Londonskog društva violončelista.

Redovno nastupa na međunarodnim festivalima, a njegova obimna diskografija obuhvata snimke Bahovih svita za solo violončelo za EMI/Virgin Classics, svetske premijere Tipetovog Trostrukog koncerta za Philips, koncerte Elgara i Voltona za Chandos, trija Ravela, Šostakoviča i Bramsa za EMI i Barberov koncert i sonatu za EMI/Virgin Classics.

Kiršbaum je od 2008. profesor na Muzičkoj akademiji Tornton Univerzitetu Južne Kalifornije i na Kraljevskom severnom koledžu za muziku u Mančesteru, a redovno drži i majstorske kurseve.

Poslednjih pet godina je i član Američkog predsedničkog odbora za umetnosti i humanističke nauke.

Redak primerak Montanjana violončela na kojem svira Kiršbaum nekada je pripadao virtuozu iz 19. veka, Pjatiju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online