Četvrtak 11.02.2010.
12:24

Novi veliki spektakl Beogradske filharmonije

Hagai Šaham i Ralf Kiršbaum

Beogradski koncert je prvi zajednički nastup Šahama i Kiršbauma, koji će izvesti s Beogradskom filharmonijom Dupli koncert Johanesa Bramsa.

Šaham, stalni gostujući solista sezone 2009/2010. Beogradske filharmonije, svirao je to Bramsovo delo već u Karnegi Holu sa Zubinom Mehtom, a Kiršbaum ga je snimio za BMG Classics.

Osim Bramsovog Duplog koncerta i Virtuelne uvertire Nataše Bogojević, koja od 1995. godine živi u SAD i predaje na Univerzitetu u Čikagu, na programi koncerta biće i Proleće Apalačija, baletska muzika američkog kompozitora Arona Koplanda.

Dirigent Miler, rođen u Los Anđelesu, diplomirao je na kalifornijskom univerzitetu Berkli, a magistrirao orkestarsko dirigovanje na Džulijardu.

Maestro Dejvid Alan Miler

Izgradio je reputaciju jednog od vodećih američkih dirigenata svoje generacije i prvi je dobitnik nagrade Američkog udruženja kompozitora, autora i izdavača Leonard Bernštajn.

Na međunarodnoj sceni, Miler je nastupao sa vodećim evropskim orkestrima, a njegova obimna diskografija uključuje snimke dela Toda Levina sa Londonskim simfonijskim orkestrom za Deutsche Grammophon, kao i muziku Majkla Doertija, Kamrana Inca i Majkla Torkija za London/Decca.

Miler je osnivač i umetnički direktor njujorškog festivala “Novi putevi u muzici”, posvećenog predstavljanju dela značajnih neameričkih kompozitora malo poznatih u Americi.

Violinista Šaham stekao je međunarodno priznanje kao jedan od najboljih izraelskih violinista nove generacije. Bio je poslednji učenik čuvene profesorke, pokojne Ilone Feher, a školovao se i kod Eliše Kejgan, Emanuela Boroka, Arnolda Stajnharta i Kvarteta Gvarneri.

Kao solista, Šaham je nastupao sa većinom vodećih svetskih orkestara, redovno ide na turneje po Evropi i Americi i održava resitale i nastupa na međunarodnim festivalima.

Šaham radi kao profesor na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu, a održava i majstorske radionice u Izraelu i Evropi. Sa kolegom, violinistom Itaijem Šapirom osnovao je Fondaciju Ilona Feher.

I Teksašanin Kiršbaum izgradio je uspešnu karijeru, koja obuhvata solističke nastupe, kamernu muziku i obimnu diskografiju.

Kiršbaum je nastupao sa velikim brojem vodećih svetskih orkestara i dirigenata, a 1988. osnovao je Međunarodni festival violončela Kraljevskog severnog muzičkog koledža u Mančesteru i postao njegov umetnički direktor.

Počasni je predsednik Londonskog društva violončelista.

Redovno nastupa na međunarodnim festivalima, a njegova obimna diskografija obuhvata snimke Bahovih svita za solo violončelo za EMI/Virgin Classics, svetske premijere Tipetovog Trostrukog koncerta za Philips, koncerte Elgara i Voltona za Chandos, trija Ravela, Šostakoviča i Bramsa za EMI i Barberov koncert i sonatu za EMI/Virgin Classics.

Kiršbaum je od 2008. profesor na Muzičkoj akademiji Tornton Univerzitetu Južne Kalifornije i na Kraljevskom severnom koledžu za muziku u Mančesteru, a redovno drži i majstorske kurseve.

Poslednjih pet godina je i član Američkog predsedničkog odbora za umetnosti i humanističke nauke.

Redak primerak Montanjana violončela na kojem svira Kiršbaum nekada je pripadao virtuozu iz 19. veka, Pjatiju.

2024 © - Vesti online