Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.01.2013.
12:58
Večernje novosti A

Narodno pozorište cenzurisalo predstavu Siniše Kovačevića?

Sredinom decembra prošle godine u Narodnom pozorištu u beogradu počele su probe novog komada Siniše Kovačevića "Čudesni", čija se priča odvija u jednom manastiru na Kavkazu. Na scenu je trebalo da je "iznesu" Boris Komnenić, Ivan Bosiljčić, Tanasije Uzunović, Branislav Vidaković, u većem glumačkom ansamblu i u piščevoj režiji. Iznenada, tokom samog procesa rada (a posle praznične pauze), probe su prekinute!

Siniša Kovačević: Ponovo ujahao politički komesar u pozorište
 

"Iz meni nejasnih razloga, predstava je cenzurisana, odnosno zabranjena! Kada sam pitao upravnika, odgovorio mi je da ne sme ništa da mi kaže dok ne dobije zapisnik Upravnog odbora. Bojim se da je u Srbiju ponovo 'ujahala' cenzura, a politički komesar sjahao pored pozorišta, vezao konja, repetirao pištolj i ušao krupnim koracima u kožnim čizmama i mantilu. Tako smo se lapidarnom lakoćom vratili u 1946. godinu i dobili komesarski kulturni obrazac", oštar je Siniša Kovačević.

On dalje objašnjava da je premijera trebalo da se održi između 10. i 15. marta, a sada je proces rada odložen eventualno za oktobar.

"Ko živ, ko mrtav do tada! Ništa mi nije objašnjeno,nailazim na ćutanje i ignorisanje, a zna se da je u pozorištu najlakše ubiti predstavu i izbeći odgovore na neugodna pitanja tako što će se odlagati u nedogled. Zlo i moć su se spojili u ličnosti jednog čoveka, predsednika UO, a zavist i obest su samo posledice", izričit je Kovačević.

Predsednik UO Narodnog pozorišta, Radoslav Pavlović, nije odgovarao na pozive novinara, a v. d. upravnika Dejan Savić je rekao da je tekst Siniše Kovačevića bio u planu i programu Drame Narodnog pozorišta za ovu godinu i pre nego što je on došao na tu funkciju.

"Nisam želeo da pravim nikakve negativne rezove, jer sam svestan da pozorište ne počinje od mene. S obzirom na recenzije i ugled pisca, podržao sam predlog koji je upućen novom UO. Određene odluke donesene su na prethodnoj sednici, ali će se sve znati 24. januara na sledećem sastanku. Nikada se u Narodnom pozorištu nije dešavalo da budu prekinute nečije probe, pa to ni sada nije slučaj. Što se mene i kuće tiče, ništa nije sporno, Kovačević već ima nekoliko naslova na našem repertoaru", kaže Savić.

Živorad Ajdačić, član prethodnog, a i sadašnjeg Upravnog odbora, kaže da se o komadu Siniše Kovačevića nije raspravljalo ni u starom ni u novom sazivu UO.

"Direkcija Drame predložila je da se stavi na repertoar, počele su i probe. Na prvom sastanku novog Odbora, kada smo raspravljali o planovima za tekuću sezonu, uvrštena je i ova drama. Postavilo se samo pitanje da li će premijera izaći na leto ili jesen, jer smo se u međuvremenu koncentrisali na proslavu povodom Milanskog edikta, u koju je uključen i veliki deo ansambla nacionalnog teatra. Tada nismo imali nikavu predstavu kada će proraditi Velika scena. Izričito sam protiv bilo kakve cenzure ili 'kontrolnih proba'. Odgovorno tvrdim da niti sam tekst čitao niti mi pada na pamet - u ovoj nacionalnoj instituciji imaju četiri teatrologa, dramaturge, direktora Drame. Tu su da predlože komad upravniku i proslede ga UO, koji treba da verifikuje repertoar. Ne daj bože, da je bilo kakva zabrana u pitanju! Drama je, dakle, usvojena, a u dogovoru sa direkcijom i upravnikom biće odrediđen datum premijernog izvođenja. UO u to ne treba da se meša, tim pre što u predstavi nema gostujućih glumaca. Ovo je važno za realizaciju jer nema dodatnih troškova - svi su zaposleni u Narodnom pozorištu", objašnjava Ajdačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online