Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.01.2013.
14:27 >> 15:49h
Blic A

Aleksandar Gatalica dobitnik NIN-ove nagrade

Ovogodišnji dobitnik prestižnog književnog priznanja, NIN-ove nagrade za roman godine, je Aleksandar Gatalica za roman “Veliki rat” (“Mono&Manjana”). Priznanje mu je pripalo sa tri glasa u odnosu na dva koje je dobio Laslo Blašković za knjigu "Posmrtna maska" ("Arhipelag").

Epski roman "Veliki rat" Aleksandra Gatalice osovjio NIN-ovu nagradu

Članovi žirija Vasa Pavković, Mileta Aćimović Ivkov i Ljiljana Šop glasali su za "Veliki rat", a za Blaškovićev roman Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić.


- Raduje me što sam nagradu dobio sa tri a ne sa pet glasova, jer to je dobro za srpsku književnost. "Veliki rat" je najvažniji roman koji sam do sada napisao - rekao je laurelat Aleksandar Gatalica.


Gatalica je rekao da je za autore to priznanje značajno, jer povećava čitanost nagrađene knjige i skreće pažnju na čitav opus pisca.

On je dodao da je prvi tiraž njegovog romana "Veliki rat" (izdavač "Mono i Manjana") već rasprodat, i to tri dana pre dodele NIN-ove nagrade.

"Očigledno ta tema zanima mnoge, svi imamo nekog ko je učestvovao u Prvom svetskom ratu i verujem da je to potaklo mnoge da kupe i pročitaju knjigu", rekao je Gatalica. On je ocenio da je roman "Veliki rat" vrhunac njegovog stvaralaštva i da mnogi dele to mišljenje.
 

"Veliki rat" je epski a savremen roman o najvećem istorijskom preokretu na početku dvadesetog veka. Portret mnoštva ljudskih sudbina, slika sloma velike nade u srećnu budućnost čovečanstva. Usred tog potresnog događaja nižu se epizode o nečemu što je i stvarno i neverovatno, i izmišljeno i proživljeno.

Prateći sudbine preko sedamdeset junaka, na svim zaraćenim stranama, Gatalica je oblikovao pobednike i poražene, generale i operske pevače, vojnike i špijune, male, obične ljude junake epohe. Tužne i veselih sudbina, primera neviđenog, ali i sasvim uzaludnog heroizma.

U najužem izboru bili su i romani: "Zoja" Mire Otašević ("Geopoetika"), "Veprovo srce" Draga Kekanovića (SKZ), "Štampar i Veronika" Katarine Brajović ("Oktoix" i "Makarije") i "Nesreća i Stvarne potrebe" Ivančice Đerić ("Rende").

Svečano uručenje nagrade je idućeg ponedeljka, njena novčana protivvrednost je milion dinara a sponzor je kompanija Danube Foods Group.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online