Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 01.11.2012.
10:58
Večernje novosti A

Orhan Pamuk podržao Kusturicu

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine, najznačajniji savremeni turski pisac Orhan Pamuk, a od pre nekoliko dana i nosilac najvišeg francuskog odlikovanja Legije časti, podržao je nastajanje Andrićgrada na obali Drine u Višegradu.

Uskoro u Andrićgradu: Nobelovac Orhan Pamuk
 

On je proslavljenom reditelju Emiru Kusturici potvrdio da će prvom prilikom biti gost neobične i jedinstvene naseobine posvećene umetnosti i literarnom velikanu Ivi Andriću.

"Orhana Pamuka sam pozvao da bude naš gost u Andrićgradu. On je poziv prihvatio s radošću, obećavši da će prvom prilikom doći", kaže Kusturica. "On je informaciju o stvaranju grada posvećenog Andriću, čijim je delom fasciniran, prihvatio s oduševljenjem.

Dogodine i Sajam knjiga

Kusturica je najavio da će idućeg leta u Andrićgradu biti održan prvi Međunarodni sajam knjiga. Reč je o novom poduhvatu inspirisanom iskustvima sa poslednjeg Sajma knjiga u Beogradu. Reditelj podseća da će iduće godine u Andrićgradu prvi put biti dodeljena i književna nagrada vredna 100.000 evra.

- Sajam knjiga će biti višegradska svetkovina, jer je knjiga za razliku od drugih umetničkih formi najčistija i nezavisna je od ideološke kontrole - ističe Kusturica.

Kusturica podseća na to da je Orhan Pamuk jedan od malobrojnih turskih intelektualaca koji su priznali genocid nad Jermenima, a zbog svog stava o ovom bolnom pitanju, od 2007. godine živi u egzilu u SAD. Njegove knjige prevedene su na 60 jezika.

Pored umetničke slave, budućeg gosta Andrićgrada i njegovog domaćina povezuje i angažovan pristup stvarnosti. Poput Kusturičinih poduhvata u Mokroj Gori i u Višegradu, Orhan Pamuk je u Istanbulu stvorio muzej inspirisan sopstvenom knjigom “Muzej nevinosti”.

Postavka u starom delu Istanbula predstavlja vizuelni prikaz života u ovom gradu na početku 20. veka. Izloženi su obični predmeti, kućne sitnice iz bliske prošlosti, plakati za filmove, rukopis njegovog romana... Muzej je smešten u delu grada u kome se dešava radnja njegovog prvog romana o ljubavi između lepotice Fusun i bogatog Kemala. Pamukov “Muzej nevinosti” otvoren je 28. aprila.

"Moja želja je bila da veliki pisac dođe na predstojeći festival “Kustendorf” u Mokroj Gori, videćemo da li će se to obistiniti. Ako poseta ne bude ostvariva tada, Orhan Pamuk će doći u Andrićgrad", dodao je Kusturica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.11.2012. 11:40
Vidi se i sada da njih dvojica imaju nesto zajednicko.
Ponedeljak 31.12.2012. 11:11
Dobro dosao !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online