Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.10.2012.
18:10
Blic A

"Hrvatima fali jedan Kusturica"

Hrvatska književnica Vedrana Rudan ovih dana je u poseti Beogradu. U intervjuu listu "Blic" ona je otkrila zašto voli Kusturicu, zašto neće biti prisutna na Sajmu knjiga i zašto će Tomislav Nikolić doći na magarcu u Hrvatsku.

Problem je što Hrvati nemaju Kusturicu : Vedrana Rudan
 
 

Pisanje je strast, ni manje ni više od toga - rekla je Vedrana Rudan koja je poslednjih dana, kako kaže, privatno i tajno boravila u Beogradu.

Vesela priča o Srbiji i Hrvatskoj


Ostavićete svoje “Kosture okruga Medison” same na Sajmu?


- Neka ih, neka kosturaju. Izdavač kaže da je to moja do sada najprodavanija knjiga, a ja se nadam da će i honorar biti u skladu s tim i bavim se novom knjigom. Pišem je iz perspektive devojčice od tri godine. Znam, sve o tome jer mi unuka ima toliko. Turbokvalifikovana sam. Nadam da će to biti vesela priča o Srbiji i Hrvatskoj, i o tome kako smo preko Avganistana opet postali braća. Hepiend se podrazumeva.

- Godinama sam pisala za novine i, naravno, da me je žalostilo kad mi je zabranjen rad u svim hrvatskim novinama. Da se razumemo, pisanje je strast, ništa manje od toga. Onda mi je sin, kompjuteraš, dao ideju da mi otvori stranicu i da ja krenem sa blogom, što se meni činilo totalno bezveze. Ko će čitati blog i o čemu ću pisati. Ali, dobro, krenem ja nekako pisati taj blog, a sad sam postala totalni ovisnik. I ponosna sam što imam preko 22.000 fanova i oko dva miliona i sto hiljada čitanja.

Ovde ste “tajno”?
- Kao pratilja. Konačno sam postala žena koja prati muža na službenom putovanju i, dok on krvavo radi svoj krvavi posao, brani kriminalce svih nacija, vera, boja i dužina. Evo malo reklame - ako je neko ubio ženu, majku, ženinog ljubavnika, neka se samo javi meni, a ja ću mu preko veze, naravno ne badava, obezbediti najbolju odbranu. I, dok on krvavo radi, ja obilazim dućane.

Nećete na Sajam knjiga?
- Sajam me ne zanima zato što na sajmu ima na desetine, stotine pisaca. Da sam Kusturica, bila bih na sajmu, ali pošto nisam, onda ništa.

Zašto Kusturica?
- Jer kad se on ukazao na Sajmu, onda je on bio jedini. Kad je izdao autobiografiju, to me nasmijalo, u Hrvatskoj se govorilo kako bi i nama trebalo nešto tako, neka takva knjiga. Samo, problem je što Hrvati nemaju Kusturicu.

Volim njegovu umetnost i strahovito mi je drago što je digao glas protiv "niklovanja" Srbije.

Mislim da je učinio herojski čin. Podržavam ga svom snagom i ovom prilikom, podržala sam ga i na blogu. Mislim da je otvorio ljudima oči. Jedino umetnik može narodu pomoći da uvidi gde živi jer političarima više niko ne veruje.


U Srbiji je nova vlada, nova...?
- Davno sam sadašnjem predsedniku Nikoliću rekla u emisiji uživo da će se on pretvoriti od velikog Srbina u velikog slugu. Mene Nikolić specijalno ne uznemiruje. Rekao mi je tad u toj emisiji da će doći u Hrvatsku, ako treba i na magarcu, u Karlobag, rodno mesto moje bake. Međutim, on na magarcu nije došao u Karlobag, ali sigurno će za koji dan doći u Hrvatsku kao veliki džek i zbog njega će se obustaviti saobraćaj na glavnim ulicama. Dakle, Nikolić u Hrvatskoj neće biti ni četnik, ni grobar, nego ugledni gospodin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online