Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.05.2012.
18:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Srpska istorija u minijaturi

Memoari, pod nazivom "Stopama predaka", u izdanju Insituta za savremenu istoriju, čiji je autor doajen stare srpske nacionalne emigracije, Bora Dragašević iz Kanade, biće predstavljeni 31.maja u Udruženju književnika Srbije, a pre toga, Dragaševićeva autobiografija promovisana je 29.maja, u Domu vojske Srbije u Beogradu, pred više od 200 posetilaca, među kojima je bio i Aca Pantelić predsednik Srpske narodne odbrane u Kanadi.

Glavni i odgovorni urednik ovog izdanja je direktor Instituta, prof. dr. Momčilo Pavlović, recezent i lektor mr Mila Mihajlović iz Rima, priređivač i saradnik mr Draga Dragašević iz Toronta, a likovno-grafički urednik je Đorđo Vasić.

Pradedov amanet

-Kao mlad čovek, od 22 godine, potomak patriotske i slavne srpske porodice, prognan posle Drugog svetskog rata, bez porodice koja je ostala u nemačkom logoru, započeo je imigrantski život teškim fizičkim radom u hladnoći severne Kanade. Nosio je u srcu bolne uspomene rata, ali i lepe uspomene iz mladosti, veliku ljubav za rodnu grudu Srbiju u koju su njegovi preci utkali sebe. Amanet pradede, generala Jovana Dragaševića "Samo sloga Srbina spasava", koji je zapisan prvi put 1859. u Jovanovoj epskoj pesmi "Jeka od gusala" - bio je Borin životni putokaz. Taj amanet, poruka njegovih memoara, konac je koji veže celu knjigu od korica, naslovne strane, preko teksta, pa sve do poslednje stranice. Ta poruka je i konac, koji treba da veže sve Srbe, gde god oni žive - rekla je na promociji u Domu vojske Srbije Draga Dragašević.

- Institutu za savremenu istoriju ukazana je velika čast da publikuje memoare Bore Dragaševića, neposrednog učesnika i svedoka važnih istorijskih događaja pre i tokom Drugog svetskog rata u otadžbini, a posle rata u srpskoj emigraciji u Severnoj Americi. Ova knjiga je, u minijaturi, istorija srpskog naroda - istakao je Pavlović.

- Srpska istoriografija, nastavio je on, nije se adekvatno odužila srpskoj emigraciji i to sada čini i zahvaljujući Dragaševićevoj autobiografiji, koji, svedočeći o mnogim prelomnim događajima, nije štedeo ni sebe, ni druge. Služeći istini, Institut želi da se čuje svako mišljenje i istine učesnika u građanskom ratu, tokom Drugog svetskog rata na ovim prostorima, a pogotovo onih koji su do juče bili neprijateljska emigracija Brozove Jugoslavije.
 

Istoričar Bojan Dimitrijević ocenio je da će ova knjiga biti nezaobilazna za sve buduće radove o srpskoj dijaspori, posebno u Kanadi, kao i o građanskom ratu u Srbiji od 1941. do 1945.godine".


- Odluku da objavim memoare iznedrila je želja da se odužim precima i da o mojim delima ostane zapisan trag na uspomenu mojim potomcima. Istovremeno, želeo sam da bude zabeleženo moje životno svedočenje učesnika važnih istorijskih događaja, u otadžbini i emigraciji. Knjizi sam dao naslov "Stopama predaka", zato što sam iskreno i istinski nastavio njihovim putem- rekao je autor Bora Dragašević, istakavši da svaki čovek svojim aktivnostima stvara autobiografiju.


Kao ubeđeni antikomunista, dodao je da "postoje ideali i principi od kojih se ne može odstupiti i kojih se nije moguće odreći".


Memoari su organizovani u dva velika dela: prvi se dešava u otadžbini i čita se kao jedna celina, dok svako poglavlje drugog dela knjige predstavlja samostalnu, zasebnu celinu.

Orden krune za Boru

Prestolonaslednik Aleksandar Drugi odlikovao je, 12.maja ove godine, Boru Dragaševića iz Toronta, Ordenom Krune Prvog stepena, u Kraljevskom Dvoru. Ceremoniji su prisustvovali Dragomir Acović, član Krunskog veća, rođaci i prijatelji gospodina Dragaševića, kao i predstavnici medija. Bora Dragašević odlikovan je za "višedecenijske aktivnosti na rukovođenju organizacijama srpskih iseljenika, na upravljanju radio Šumadijom, na predsedavanju Srpskom narodnom odbranom, i drugim aktivnostima u domenu publicistike, istoriografije i svih aspekata života srpske dijaspore u severnoj Americi“, navedeno je u obrazloženju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online