Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 23.04.2012.
13:03
J. Arsenović - Vesti A

Francuzi zbog slika ucenjuju Srbiju

Slučaj umetničke zbirke jugoslovenskog Jevrejina Eriha Šlomovića nenadano je dospeo u centar interesovanja kada je objavljeno da naslednici pariskog predratnog kolekcionara Ambroaza Volara tuže državu Srbiju, tvrdeći da Narodni muzej u Beogradu bespravno poseduje deo kolekcije.

Nikola Kusovac

Šlomović je bio lični sekretar čuvenog Volara koji mu je, prema jednoj verziji, za života darivao deo umetnina, dok naslednici Francuza tvrde da je njihov predak umetnine samo dao na čuvanje svom mladom saradniku. U razgovoru za "Vesti" istoričar umetnosti i bivši kustos Narodnog muzeja u Beogradu Nikola Kusovac upozorava da ne treba olako shvatiti ofanzivu Francuske i njenih državljana da se dokopaju dela postavke srpskog muzeja.


- Pre više meseci su me upozorili da se sprema jedan takav atak na Šlomovićevu kolekciju i da će to biti deo uslova i politike da "Evropa nema alterantivu". U stilu "morate da vratite sve ono što mi kažemo da nije vaše". Plašim se da će zbog inferiornosti naše države i uspeti u svojoj nameri.


Na čemu zasnivate tvrdnju da je Šlomovićeva kolekcija nesumnjivo vlasništvo Narodnog muzeja?

Ministar je neozbiljan


Kako gledate na izjavu ministra kulture Predraga Markovića da će "Srbija vratiti sve što nije naše"?
- Njega ne treba ozbiljno uzimati. Njegova izjava kao da unapred prihvata da smo mi bespravno prisvojili kolekciju Šlomovića. Bilo bi lepo da je ministar dva-tri dana proučio ceo slučaj i sve presude koje su doneli naši sudovi, a oni nisu radili neozbiljno.

- Kao mladi stručnjak svojevremeno sam dobio deo rukopisa Milana Kašanina u kojima je bilo i pismo sekretara jugoslovenske ambasade u Parizu Peđe Milosavljevića u kojem on odgovara na pitanje ko je taj Šlomović i koliko je pouzdan. U tom trenutku se vodila ostavinska rasprava oko imovine Volara koji je poginuo 1939. i Milosavljević odlazi kod advokata od kojeg dobija ljutit, ali decidiran odgovor: "Sve što je kod gospodina Šlomovića - njegovo je", zabranjujući pri tom da se Šlomović pominje u vezi sa Volarom.


Zašto, da li možda zato što se pričalo da su bili ljubavnici?
- Tako nešto nikada ne bih mogao da izgovorim. Razlika u godinama je bila ogromna. Ja verujem da je starom čoveku bio simpatičan mladi entuzijasta, dobar poznalavac umetnosti koji mu se iskreno divio i nije neobično što ga je, kad se Šlomović preselio u Pariz, ne samo primio u svoje društvo, već i u uveo u svet tada najvećih slikara, poput Sezana, Pikasa, Šagala... Mnogi od njih su mladom Šlomoviću, u njegovom svojevrsnom spomenaru "Kolektaneu", ostavili posvete sa crtežima. Tako na jednoj strani istog lista imate Pikasa, a na drugoj Šagala, koji su, kao što je poznato, bili ljuti protivnici. Neke od slika Šlomović je verovatno dobio i od njih lično.


Na čemu naslednici zasnivaju tvrdnju da su slike i crteži bespravno prisvojeni iz Volarove kolekcije?
- Na bezobrazluku i sili. Uspeli su da dobiju deo kolekciju koju je Šlomović sklonio u sefu banke Sosijete ženeral u Parizu, koji je otvoren četiri decenije nakon što ih je tu ostavio. Ali, to je bilo zato što je naša država procenila da nema nikakvih izgleda da u vreme sankcija, 90-ih, kada smo bili ocrnjeni kao najgori narod na svetu, budemo proglašeni pravnim naslednicima Eriha Šlomovića.


Ipak, ne postoji pisani dokument u kojem se vidi da je Erihova majka Roza, jedina preživela iz najuže porodice Šlomović, poklonila kolekciju svog sina Narodnom muzeju?
- Ona se poverila doktoru Ivanu Ribaru sa kojim je bila prijatelj, da hoće da daruje kolekciju koju su, dok su se skrivali od nacista u selu Bačina, krili u duplom zidu. Njoj i umetnininama je decembra 1944. obezbeđen prevoz u vojnom vozu, ali se desilo da je došlo do udesa i da je Šlomovićeva majka tom prilikom poginula. Zato nema pisanih tragova, ali ima usmenih i nije bilo razloga da naši o tome lažu. 

Milionske cifre


Da li je tačno da je najvredniji deo postavke Narodnog muzeja upravo Šlomovićeva kolekcija?
- Nije. Recimo, Renoarovu "Kupačicu" smo kupili 30-ih za 36.000 francuskih franaka, danas bi to bilo oko 300.000 evra. Da razjasnimo, u stalnoj postavci Muzeja bilo je od 30 do 40 radova iz Šlomovićeve kolekcije, uglavnom dobrih pastela Degaa, Renoara, a ono drugo su bili Matis, Ruo, Sezan... Danas su nabildovane cene i verovatno nijedan od tih pastela ne bi išao ispod 100.000 evra, tako da se u svakom slučaju radi o milionskim sumama i Francuzi imaju razloga da se otimaju za njih.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.04.2012. 13:08
STOP ZA SVA VREMENA UCENAMA ZAPADA! Ako je neko pokrao ogromno bogatstvo stare Grčke..Egipta,Persije,Sirije,Iraka....to su baš zemlje zapada koje nas sve tretiraju kao kolonije!
Ponedeljak 23.04.2012. 13:10
Јуче сам изнео наводе о французима,ако треба поновићу их,али треба да знамо да нам французи никада нису били пријатељи баш као ни једна западно-европска држава.
Ponedeljak 23.04.2012. 17:25
prijatelje nemamo use i u svoje kljuce a okupatorima treba pokazati zube , zubi su nam ostali zar ne ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online