Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.12.2011.
21:09
Večernje novosti A

Prijatelji čekaju Lauševića da se vrati

Prijatelji i kolege Žarka Lauševića od knjige “Godina prođe, dan nikad” očekuju mnogo, baš kao što su uvek očekivali i na sceni od ovog glumca, koji je na takva velika očekivanja baš umeo da uzvrati.

Ja nisam slobodan čovek: Žarko Laušević
 

Njegov profesor glume Miroslav Minja Dedić kaže za “Novosti” da u nedavnom dugom telefonskom razgovoru nisu pominjali knjigu, da mu je Žarko samo rekao da se mnogo i dugo bavio time, i da mu je pisanje bilo glavna preokupacija, iako se tamo bavi raznim sporednim poslovima i pomaže ženi da bi izdržavao “petoro dece”.


- Žarko Laušević je na mene, i tokom one četiri godine koliko sam mu predavao, i posle dok je igrao, uvek ostavljao utisak izuzetno vrednog glumca - ali ne vrednog u smislu da voli da radi, već u smislu da nešto znači kao umetnik, čovek i stvaralac uopšte. Lično mislim da je napisao knjigu jer je morao negde da iskali sve to što je pretrpeo: od tog događaja, preko zatvora, do bežanja u Ameriku. Iz svake njegove reči osećao sam da izuzetno tuguje što nije ovde, a i zbog toga što nije mogao svoj raskošni talenat da daje publici, da se druži sa glumcima, i da podiže nivo glume onako kako je samo on to umeo - kaže Dedić.

Rasprodato u Crnoj Gori

 

Za samo jedan dan planuo je celokupan tiraž za Crnu Goru. U četvrtak je bilo gotovo nemoguće kupiti knjigu u crnogorskim kioscima, a na Žarkovom rodnom Cetinju, rasprodata je i pre nego što je dospela u trafike.


Novinar Budo Simonović, koji je od prvog dana pratio slučaj i suđenje Lauševiću, kaže:
- Logično je što je knjiga bukvalno planula i pobudila toliko interesovanje. Jer, niti je Laušević makar ko, niti je to što je on učinio svakidašnja pojava. Ispovest čoveka koji na duši nosi dva mlada života sama po sebi je i stravična i intrigantna, a pogotovu kada je u pitanju čovek kojeg svi poznaju, čovek koji, u to sam od početka uveren, to nije učinio iz hira, obesti, ili kakve osvete. Sve je bio splet nesretnih okolnosti - kaže Simonović, koji knjigu ne doživljava kao Lauševićev pokušaj da dobije oprost, već kao iskrenu i bolnu ispovest teško ranjenog čoveka.


Glumac Slavko Štimac kaže da će knjigu pročitati ovih dana, i da svakako očekuje zanimljivo štivo.
 

- Žarko i ja smo mnogo radili zajedno i dobri smo prijatelji. Pretpostavljam da to što je ispisao neku vrstu svoje ispovesti, i samom Žarku mnogo znači. Lično, ne vidim nijednu prepreku osim možda “tehničkih stvari” vezanih za taj proces, da se Žarko vrati na našu scenu. To je najprirodnije osećanje, da čoveku nedostaje mogućnost da se bavi svojom profesijom, koja ga ispunjava u najvećoj mogućoj meri. Sada je tu i Žarkova dodatna zrelost i bilo bi dobro da nam se takav vrati, publici i glumi - poručuje Štimac.
 

I glumica Katarina Gojković se iskreno obradovala zbog pojavljivanja Lauševićeve autobiografije.
 

- Srećna sam što je Žarko seo i napisao knjigu, i potpuno sam oduševljena što je smogao hrabrosti da to učini, da konačno ispriča i sa svima podeli svoju priču. Dugo poznajem Žarka i dobro znam da je erudita, i neko ko može da napiše knjigu. Počela sam da čitam njegovu ispovest i potpuno sam zatečena količinom emocija koje ovo štivo izaziva u meni. Mislim da Žarko treba da piše, da ima još mnogo toga da ispriča i napiše. Veoma me raduje što je prvi tiraž gotovo rasprodat u tako neverovatno kratkom roku, i uverena sam da će se vrlo brzo pojaviti i drugi.

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2011. 21:22
Nije mi samo jasno zašto Lauševića naši vajni reditelji koji ga toliko uvažavaju i cene, i koji se proteklih godina prosto utrkuju ko će da snima u Americi, nisu angažovali u svojim filmovima?! Ni jedan glumac nije izgubljen dokle god je živ i može da glumi! Predpostavljam da će uskoro da nastane trka s vremenom i novcem ko će pre da kupi prava da snima film po ovoj knjizi.
Petak 02.12.2011. 22:22
ВЕЛИКИ ГЛУМАЦ И УМЕТНИК! ВЕЛИКИ ЧОВЕК, пре свега...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online