Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.09.2011.
12:41
A. Tatalović - Vesti A

Trilogija o ljudima bez otadžbine

Posle 20 godina pisanja, dopisivanja, brisanja i popravljanja svetlo dana je konačno ugledao književni prvenac Pantelije Dudića. Promocija knjige "Auslender" ("Stranac") nije održana u njegovoj rodnoj Kozarskoj Dubici, ni u univerzitetskom gradu Konstancu na obali Bodenskog jezera, gde već godinama važi za vrlo uglednog ugostitelja, već u Beogradu, koji često posećuje i gde živi veliki broj njegovih prijatelja.

Pred predstavnicima sedme sile, književnim kritičarima i prijateljima predstavljena je trilogija koju čine "Na rubu", "Beštija" i "Trava na ognjištu", u koje je autor smestio uzbudljivo štivo.

Pisao je dugo i strpljivo: Pantelija Dudić

To je autobiografsko kazivanje o Dudiću i našim ljudima koji su početkom sedamdesetih godina prošlog veka, iz tadašnje Jugoslavije, masovno odlazili na rad u zemlje zapadne Evrope. Odlazili su "samo na godinu", da kupe auto, poprave kuću, pomognu porodici... a ostajali godinama, decenijama.

Rezultat toga je, kako kaže autor, da su svi oni danas ljudi bez otadžbine jer su stranci u zemljama u kojima žive, ali i u zemljama u kojima su rođeni. Dudić tvrdi da su njihova u međuvremenu rođena deca, unučići i mešani brakovi razlog više što se privremeni rad pretvorio u stalni boravak.

Kako je primetio jedan od prisutnih na promociji jedna od vrednosti ove trilogije leži u činjenici da je Pantelija Dudić i pored svog posla ugostitelja (pri čemu kaže da je često kelner, šanker, nabavljač, a najmanje gazda) smogao snage, volje, ali i vremena da svoje misli, sećanja i doživljaje stavi na papir.

U zemlji u kojoj njegova generacija gastarbajtera gotovo da i ne čita, on se latio pera. Autobiografiju je pisao dugo i strpljivo, vešto i nevešto i svestan toga - redigovao je sebe više puta. Taj njegov trud prerastao je u hroniku naše skorije istorije o ljudima koji su otišli na rad u inostranstvo.

Donator

 

Pantelija Dudić prećutkuje da je veliki donator. Ali saznajemo da je porta crkve u Kozarskoj Dubici ograđena kamenom i kovanim gvožđem zahvaljujući njegovoj donaciji. O tome svedoči i mermerna ploča na ulazu u portu ovog hrama, na kojoj je uklesano da crkva blagodari Panti Dudiću, iz sela Klekovci. Postavio je on i kamene temelje u gradnji drugih crkava u zavičaju, koje su porušene za vreme Drugog svetskog rata.


Svojevremeno je asfaltirao put u svom selu, gde je živeo do odlaska u inostranstvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online