Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.04.2011.
05:48
Beta A

Kako se rodio rokenrol u Beogradu

Izložba "Počeci rokenrola u Beogradu" otvorena je u Kući kralja Petra na Senjaku. Posetioci će do 30. aprila, uz slobodan ulaz, moći da vide brojne fotografije, ploče i stare instrumente iz šezdesetih godina.

Izložbu je otvorio muzičar Zoran Simjanović koji je podsetio da se ona priređuje u trenutku kad se navršava pola veka od kako su "Siluete" svirale na igranci u Ekonomskoj školi 1961. godine, što je bio "prvi javni nastup električarskog sastava" u Beogradu, kao i 45 godina od prve gitarijade na Beogradskom sajmu.

Do 30. aprila možete videti kako se rodio rokenrol u glavnom gradu

 

Kompozitor filmske muzike Simjanović je za "Početke rokenrola u Beogradu" priložio svoje orgulje "Elka" sa kojima je svirao u "Elipsama", a među eksponatima je i električna gitara koju je 1961. godine ručno pravio sa Ilijom Ikom Stanićem za njihove "Siluete".

Izložen je bas gitara člana "Crnih bisera" Vlade Jankovića-Džeta iz 1967. godine, pojačalo braće Jelić iz "Yu grupe", dok su prethodno bili u "Albatrosima", kao i sitar koji je u grupi "Porodična manufaktura crnog hleba", kao i u mjuziklu "Kosa", koristio kasnije poznati ilustrator Jugoslav Vlahović.

"Izložba je jedan od načina da počne da se pravi muzej posvećen rokenrolu. U početku se sklapa tako da se prave greške, ne znamo imena ljudi na nekim slikama, ali kad sve sklopimo možda ćemo naći i neki lepi prostor za muzej?", rekao je Simjanović.

Autor i organizator izložbe Duško Antonić istakao je kao značajnu pomoć svog konsultanta Petra Pece Popovića, uticajnog rok poslenika i nekadašnji urednika časopisa “Džuboks“ i diskografske kuće PGP RTB, koji je "donošenjem privatnih stvari pomogao da se popune rupe".

"Ideja je ovog projekta da uspemo da dočaramo duh šezdestih, i da pokrenemo inicijativu za osnivanje muzeja rokenrola u Beogradu i inicijativu za spas rokenrola u Srbiji", rekao je Antonić.

U okviru postvake izložbe u podrumu Kuće kralja Petra nalazi se prostor za video projekcije snimaka iz šezdesetih godina, kao i knjige u koje se posetioci mogu upisati za podršku inicijativama, koje uključuju i osnivanje Hola slavnih.

U prizemlju su instrumenti, odeća, ploče i oprema muzičara, na prvom spratu su fotografije, plakati i "Soba kustosa" posvećena bendovima "Iskre", "Zlatni dečaci", "Crni biseri" i "Džentlmeni", a u potkrovlju izložba fotografija Branibora Debeljkovića sa "Gitarijade '66" i drugo.

Otvaranju izložbe su prisustvovali brojni muzičari i javne ličnosti među kojima su Dragi i Žika Jelić, Momčilo Bajagić-Bajaga, nekadašnji basista "Korni grupe" Bojan Hreljac, Bilja Krstić, zatim novinari Dubravka Marković i Petar Janjatović i drugi.

Prisutne je zabavljao bend "Zveri" sastavljen od muzičara-veterana iz šezdesetih godina.


Izložba "Počeci rokenrola u Beogradu" organizovala je opština Savski venac u okviru manifestacije "Dani Beograda".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online