Sreda 20.04.2011.
05:48
Beta

Kako se rodio rokenrol u Beogradu

Izložbu je otvorio muzičar Zoran Simjanović koji je podsetio da se ona priređuje u trenutku kad se navršava pola veka od kako su "Siluete" svirale na igranci u Ekonomskoj školi 1961. godine, što je bio "prvi javni nastup električarskog sastava" u Beogradu, kao i 45 godina od prve gitarijade na Beogradskom sajmu.

Do 30. aprila možete videti kako se rodio rokenrol u glavnom gradu

 

Kompozitor filmske muzike Simjanović je za "Početke rokenrola u Beogradu" priložio svoje orgulje "Elka" sa kojima je svirao u "Elipsama", a među eksponatima je i električna gitara koju je 1961. godine ručno pravio sa Ilijom Ikom Stanićem za njihove "Siluete".

Izložen je bas gitara člana "Crnih bisera" Vlade Jankovića-Džeta iz 1967. godine, pojačalo braće Jelić iz "Yu grupe", dok su prethodno bili u "Albatrosima", kao i sitar koji je u grupi "Porodična manufaktura crnog hleba", kao i u mjuziklu "Kosa", koristio kasnije poznati ilustrator Jugoslav Vlahović.

"Izložba je jedan od načina da počne da se pravi muzej posvećen rokenrolu. U početku se sklapa tako da se prave greške, ne znamo imena ljudi na nekim slikama, ali kad sve sklopimo možda ćemo naći i neki lepi prostor za muzej?", rekao je Simjanović.

Autor i organizator izložbe Duško Antonić istakao je kao značajnu pomoć svog konsultanta Petra Pece Popovića, uticajnog rok poslenika i nekadašnji urednika časopisa “Džuboks“ i diskografske kuće PGP RTB, koji je "donošenjem privatnih stvari pomogao da se popune rupe".

"Ideja je ovog projekta da uspemo da dočaramo duh šezdestih, i da pokrenemo inicijativu za osnivanje muzeja rokenrola u Beogradu i inicijativu za spas rokenrola u Srbiji", rekao je Antonić.

U okviru postvake izložbe u podrumu Kuće kralja Petra nalazi se prostor za video projekcije snimaka iz šezdesetih godina, kao i knjige u koje se posetioci mogu upisati za podršku inicijativama, koje uključuju i osnivanje Hola slavnih.

U prizemlju su instrumenti, odeća, ploče i oprema muzičara, na prvom spratu su fotografije, plakati i "Soba kustosa" posvećena bendovima "Iskre", "Zlatni dečaci", "Crni biseri" i "Džentlmeni", a u potkrovlju izložba fotografija Branibora Debeljkovića sa "Gitarijade '66" i drugo.

Otvaranju izložbe su prisustvovali brojni muzičari i javne ličnosti među kojima su Dragi i Žika Jelić, Momčilo Bajagić-Bajaga, nekadašnji basista "Korni grupe" Bojan Hreljac, Bilja Krstić, zatim novinari Dubravka Marković i Petar Janjatović i drugi.

Prisutne je zabavljao bend "Zveri" sastavljen od muzičara-veterana iz šezdesetih godina.


Izložba "Počeci rokenrola u Beogradu" organizovala je opština Savski venac u okviru manifestacije "Dani Beograda".
 

2024 © - Vesti online