Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.04.2011.
21:23
Mondo A

Noć Muzeja u 60 mesta u Srbiji

Manfestacija Noć muzeja, u okviru koje će u 60 mesta u Srbiji i na 65 lokacija u Beogradu biti organizovana noć posete muzejima, biće održana 14. maja od 18.00 časova do 02.00 časa ujutru, najavili su organizatori.

Srbija je i ove godine organizovala manifestaciju "Noć muzeja"
 

Noć muzeja, koja se ove godine organizuje osmi put, biće održana 14. maja i u 40 zemalja u Evropi, a u Srbiji će publika imati prilike da pogleda izložbe koje su postavljene u saradnji sa 160 kulturnih institucija iz zemlje.

Simbol ovogodišnje Noći muzeja je "crna mačka", a ideja je da se razbiju predrasude o tome da su muzeji zaboravljeni i prašnjavi i da se ukaže na to da oni pokreću večnu i nepresušnu umetničku inspiraciju.

Publika u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Knjaževcu, Kragujevcu, Kraljevu, Loznici, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu, Požarevcu, Šapcu, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu i drugim mestima širom Srbije imaće priliku da uđu u prostore, vide dela i predmete koji se ne vidjaju u običnoj ponudi i standardnoj poseti muzejima.

Prva noć muzeјa јe održana u Berlinu 1997. godine pod nazivom "Duga noć muzeјa" (nemački: Lange Nacht der Museen ). Iz Francuske јe 2004. godine potekla ideјa da se organizuјe evropska "Noć muzeјa“. Osnovna ideјa јe bila da se istovremeno u više gradova u Evropi organizuјu posete muzeјima u toku noći pod povoljnim uslovima.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu predstaviljen je program te manifestacije u Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici i Beloj Crkvi, dok će detaljan program u manifestacije u glavnom gradu biti najavljen 5. maja.

Direktorka manifestacije "Noć muzeja" Ana Jovanović rekla je da će u Beogradu u sedam zona, posetiocima biti predstavljeno kako su izgledale maske i maskenbali nekada, kako izgledaju sada i kako će izgledati u buduichnosti. Posetioci će biti upoznati i sa pojmom proširene realnosti, tehnologije koja snimanjem stvarnog sveta, iščitava dodatne informacije o njemu i prikazuje ih na ekranu, a u okviru manifestacije će biti obeleženo i 56 godina popularnog automobila "Fića".

Predstavnica organizatora iz Novog Sada Goranka Jednak Maksimović rekla je da će u tom gradu "Noć muzeja" biti u znaku Venecijanskog bijenala, na kome će ove godine prvi put učestvovati Muzej savremene umetnosti Vojvodine. Prema njenim rečima, u Novom Sadu će biti predstavljeno i kako je na ovim prostorima izgledalo reklamiranje između dva svetska rata i kako su proizvodi pronalazili put do proizvođača.

Kragujevac će kroz multimedijalnu postavku obeležiti pola veka urbane kulture tog grada, a takođe će biti predstavljeni i konceptualni umetnik Radomir Damjanović Damjan i kubanski umetnik Rafael Konsuegri.

U Subotici će u Gradskom muzeju biti otvorena izložba "Bicikl", na kojoj će biti predstavljena istorija ovog prevoznog sredstva, koje je u tom gradu u širokoj upotrebi.

U Beloj Crkvi će na lokacijama u gradu, ali i u selima oko grada biti otvorene izložbe na kojima će biti predstavljeni najznačajniji slikari čeških nacionalnih manjina i život stanovništva u ovoj opštini, a tokom manifestacije će biti otvoren i Muzej Čeha u Češkom selu u opštini Bela Crkva.

U okviru prošlogodišnje Noći muzeja priređeno je 400 programa na više od 150 lokacija u 53 grada širom Srbije, koje je posetilo 450.000 posetilaca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online