Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.03.2011.
12:03
M. Filipović - Vesti A

Srbija me uvek uzbuđuje

U galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" u Somboru večeras će svečano biti otvorena izložba skulptura i slika Bobana Ilića, umetnika iz Čikaga.

Nakon samostalnih predstavljanja u Novom Sadu i Beogradu, na red je došao i Sombor i jedna od najuglednijih i najaktivnijih malih galerija u Srbiji. Izložba ima naziv "Za kim zvona zvone?" i biće prilika da se publika upozna sa Ilićevom zanimljivom tehnikom i motivima njegove inspiracije.


 

- Izložba u Somboru je zapravo jedan sasvim spontan i neobičan spoj ljudskih vrlina i želja, rekao bih da je odluka poslata negde odozgo, iznad naših vidika - kaže Boban Ilić.

- Gospođa Dušanka Đapić me je pronašla nekako preko interneta, malo smo izmenjali pisma, a zatim je došla prošlog juna na otvaranje moje izložbe u galeriji Progres u Knez Mihailovoj. Vozio sam preko Brankovog mosta, žureći, jer sam kasnio na sopstvenu izložbu zbog saobraćaja u Beogradu.

Pozvala me Dušanka i rekla mi da kasni 15 minuta iz Sombora na moje otvaranje. Rekao sam: "Ne brinite, gospođo Đapić, kasnim i ja pola sata".

Tada je otkupila skulpturu "Zvuk čelika" i nekako me blago upitala da li bi bilo moguće da dođem sa svojim delima u Sombor. Upoznao sam i njenog supruga i taj par ljudi i njihovo držanje mi je dalo dovoljno stabilnosti i razloga da dođem u galeriju Kulturnog centra "Laza Kostić".

Kolekciju čuva za kćerke


Logistika za prenos skulptura je komplikovana. Kako se s tim borite i izlazite na kraj sa administracijom?
- To je komplikovano, carinici rade svoj posao i ne zameram im. Bude i neprijatno.

 

Sediš na tom kargo terminalu, ponekad kao da si ukrao nešto od sebe samoga.

 

Želim da ostavim ovu kolekciju pre svega Sonji, Stefani i Gloriji, moji kćerkama. Imam apsolutnu svest o tome da ću sve što imam od umetničkih dela u Americi pre ili kasnije prodati.

 

Odlučio sam da sačuvam nešto od sebe, za sebe i za svoju decu. To mi je nekako i zadatak. Lako je prodati, a teško je sačuvati - kaže umetnik.

Ilić ovaj put izlaže 20 crteža u kombinovanoj tehnici i 18 skulptura od čelika i kašika u stilu po kome je prepoznatljiv.


- Mislim da su crteži, odnosno moj dvodimenzionalni i trodimenzionalni svet bliži nego ikada. U Americi moji agenti i galeristi insistiraju samo na skulpturama, a ja se borim da objedinim ta dva sveta i da oni postanu jedno tkivo koje izrasta iz mene.


Posle izložbe u Beogradu češće izlažete u Srbiji nego u Americi. Šta se promenilo u klimi u Srbiji, u interesovanju publike, da li kupuju Vaša dela?


- Mislim da to nije ni pitanje zemlje u kojoj stvaram, niti pitanje trgovine i umetničke industrije. To je pitanje iznad mene i pitanje na koje ne znam pravi odgovor.

Sve više samom sebi ličim na starog slona koji jednim okom merka svoju sudbinu.

Srbija me uvek uzbuđuje, dovoljno je da uberem cvet pored reke Nišave, uzmem zemlju u ruke ili omirišem baštu iza roditeljske kuće. Tad znam da nigde nisam otišao, niti sam se ikada vratio.


Na čemu trenutno radite, kakvi su Vam planovi posle Sombora?
- Shvatio sam da se život zaista ne sastoji od velikih planova, dovoljno je da jedna ptica sleti na strunu velikih želja i da se prekine signal. Nema velikih planova, velike stvari su kao i nepogode.

Dođu pa prođu. Veličina je u nama, a plan može i da se pretopi u miris, oblik, boju ili sasvim jednostavnu liniju i grumen mravinjaka ili pčelinjaka. Plan je sloboda i senzacija života koji nas odvaja od zemljine gravitacije, života koji leti i koji nas okružuje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online