Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.02.2011.
00:42
J. L. Petković - Vesti A

Todorović: Kultura u kutiji za cipele

Razumem da je kultura poslednja rupa na svirali, ali država je tu napravila ogroman problem. Nećemo da lažemo jedni druge, pa da kažemo da se cela država bavila egzodusom Srba. Ministarstvo kulture se nije bavilo egzodusom Srba, nego egzodusom institucija. Međutim, oni nisu reagovali. I onda smo došli u situaciju da su danas prištinsko Narodno pozorište, Narodnu biblioteka pred kolapsom, kaže Nenad Todorović direktor Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini.

Gostujući u emisiji ''Slobodno srpski“ koja se svake nedelje emituje na mreži srpskih TV stanica na Kosmetu - Mir, Most, Herc i Puls, Todorović je pričao o nehumanim uslovima u kojima radi sa kolegama, kao i da je posle dugogodišnjeg potucanja umetnika prištinskog Narodnog pozorišta, Ministarsvo kulture odlučilo da ih skući izdvojivši 25 miliona za izgradnju objekta u Kosovskoj Mitrovici. Međutim, od toga nije bilo ništa.

Radimo u nehumanim uslovima: Nenad Todorović

- Tri ili četiri miliona koje smo dobili potrošili smo na idejni projekat, jer se radi o objektu od 3.500 kvadrata. Kada smo na osnovu raspisanog tendera završili sa tom

Nema ni za ručak


Odgovarajući na pitanje novinara zašto glumici na poslednjoj turneji nisu gostovali u Gračanici, Nenad Todorović je objasnio da u nekim situacijama je red i da se nekako plati glumcima za njihov rad.


- Recimo, da se plati bar ručak. Kontaktirali smo lokalnu samoupravu, ali su nam odgovorli da nemaju da plate ručak, da su u dugovima i u minusu. I mi nećemo doći dok nas ne zovu, odgovorio je Todorović.

fazom, sve je stalo. Mislim da se radi o ujedinjenim faktorima koji se zovu svetska ekonomska kriza, ne preterana zainteresovanost države i lokalne samouprave. Mi to sami nismo ni mogli da započnemo, kaže Todorović.

Prištinsko Narodno pozorište čuveno je i po tome što je jesenas napravilo neuobičajenu turneju gostujući po kosmetskim mestima u kojima žive Srbi. U selu kod Uroševca igrali su samo za jednu staricu - baka Smilju.

- Bez obzira gde smo igrali reakcije su bile iste. Mislim da je to najbolje opisala jedna žena iz Peći koja nam je poručila- samo nam dolazite da imamo sa kim da pričamo, dodaje Todorović koji je direktor tog pozorišta od 2004. godine. Ispričao je i da je tu dužnost preuzeo u jednom niškom kafiću, te da mu je pozorište ''bukvalno dato u ruke sa jednom kutijom za cipele u kojoj su bile kopije radnih knjižica“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online