Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.02.2011.
17:31
Beta A

Srpske tvrđave na izložbi UNESCO-a

Ministar kulture Srbije Neboša Bradić, otvorio je u zgradi UNESCO-a u Parizu izložbu fotografija "Put kulture - tvrđave na Dunavu" koja će trajati do 11. februara, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Smederevska tvrđava
 



Bradić je, otvarajući sinoć izložbu, rekao da srednjevekovni spomenici kulture predstavljaju potencijal za povezivanje sa drugim zemljama u regionu, da su za Srbiju od velikog značaja i da su neke od podunavskih zemalja, poput Mađarske, već iskazale želju da se uključe u projekat, navodi se u saopštenju ministarstva.

Izložba fotografija "Put kulture - tvrđave na Dunavu" je promotivni deo istoimenog projekta koji Ministarstvo kulture sprovodi u okviru UNESCO-vog regionalnog programa "Kulturno nasleđe - most ka zajedničkoj budućnosti", a koji se sprovodi na području Jugoistočne Evrope.

Cilj projekta je uspostavljanje održivog razvoja tvrđava u sedam gradova u Srbiji kroz koje protiče Dunav, a to su Bač, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Golubac, Veliko Gradište i Kladovo.

Kako se u saopštenju navodi, cilj je takođe "prepoznavanje i puno iskorišćavanje potencijala kulturnog nasleđa kao turističkog i ekonomskog resursa, posebno imajući u vidu da je razvoj turizma na Dunavu jedan od strateških prioriteta razvoja Srbije u narednom periodu".

Putujuća izložba "Put kulture - tvrđave na Dunavu" je tokom 2010. godine bila predstavljena u Evropskoj komisiji u Briselu, potom u okviru Dunavskog festivala u Ulmu, zatim i u Ingolštatu u Nemačkoj, a Parižani su imali priliku da je od 17. decembra do 2. februara pogledaju u Kulturnom centru Srbije.

Sinoćnom otvaranju izložbe prisustvovao je i Frančesko Bandarin, pomoćnik za kulturu generalne direktorke UNESCO-a i direktor Centra za Svetsku kulturnu baštinu, kao i Zorica Tomić, ambasadorka stalne misije Srbije pri UNESCO-u.

Inače, do sada su na listu svetske baštine iz Srbije upisani manastir Studenica, Stari Ras sa Sopoćanima, četiri srednjovekovna spomenika na Kosovu i Metohiji: Gračanica, Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Pećka patrijaršija i Visoki Dečani, kao i rimski lokalitet Romulijana kod Zaječara.

U okviru UNESCO-vog programa "Pamćenje sveta", u Svetski registar kulturne dokumentacione baštine iz Srbije su upisani Arhiva Nikole Tesle (2003. godine) i Miroslavljevo jevanđelje (2005).

Srbija se zalaže da se u tu listu uvrsti i Jugoslovenska kinoteka, a na listu svetske baštine Tvrđava na Petrovaradinu, manastir Velika Hoča na Kosovu i Metohiji, zatim Caričin grad, manastir Manasija, grad Bač sa okolinom, Rajačke pivnice i Smederevska tvrđava.

UNESCO MAB Savet, u okviru programa "Čovek i biosfera", deo Parka prirode Golija proglasio je za Rezervat biosfere Golija - Studenica.

Od septembra 2006. godine svetska baština UNESCO-a postala je i nematerijalna baština o kojoj posebnu brigu vodi Međudržavni komitet za očuvanje nematerijalne svetske baštine.

Nematerijalnu svetsku baštinu čine usmena tradicija, umetnička izvođenja, društveni običaji, rituali, festivali, znanja i običaji vezani za prirodu i svemir, kao i znanja i umeća tradicionalnih zanata.

Sredinom oktobra prošle godine, na zasedanju u Najrobiju, pod zaštitu UNESCO-a, na predlog Hrvatske, stavljeno je, između ostalog tradicionalno pevanje - tzv. ojkanje, na koji način najčešće pevaju Srbi iz Hrvatske.

U toku je akcija da Srbija za takvu zaštitu predloži nekoliko svojih tradicionalnih vrednosti, poput jedinstvene u svetu porodične slave i izrade keramičkih posuda u selu Zlakuse kod Užica.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online