Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.11.2009.
01:33
Tanjug A

Bradić otvorio Dane srpske kulture u Temišvaru

Ministar kulture Nebojša Bradić otvorio je večeras izložbu radova Miloša Šobajića u galeriji Helios u Temišvaru, čime je počela sedmodnevna manifestacija "Dani srpske kulture u Temišvaru".

Pod pokroviteljstvom predsednika Rumunije i Srbije, Trajana Baseskua i Borisa Tadića, u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i Generalnog konzulata Srbije u Temišvaru, do 2. decembra, biće održani brojni kulturni programi.


Kulturna saradnja prethodi političkoj: Ministar Bradić
"Ovi Dani su izuzetno bogati programom naših institucija, pojedinaca i pokrivenošću u oblasti filma, literature, pozorišta, vizuelne umetnosti, tradicionalne kulture, zatim literarni i drugi događaji. To je ono što naš čini veoma ponosnim, ovde u Temišvaru", izjavio je Tanjugu ministar Bradić.


On je istakao da je svrha posete briga matice i podrška naporima u očuvanju kulturnog identiteta Srba u Rumuniji.
"Mi verujemo da Dani srpske kulture u Temišvaru ne traju samo nedelju dana, koliko je oficijelno trajanje, već treba da traju čitave godine", rekao je Bradić.


"Danas smo razgovarali sa predstavnicima županije Temišvar i predstavnicima lokalne zajednice i Ministarstva kulture Rumunije.
Ono što je važno, inicirali smo da se u narednom periodu potpiše program o kulturnoj saradnji za 2010. do 2012. godine, koji bi bio dobar okvir za jačanje institucionalne saradnje između naše dve države, i dali smo podršku osnivanju Srpskog pozorišta, ovde u Temišvaru i Srpskog kulturnog centra", kazao je Bradić.

Tokom Dana srpske kulture u Temišvaru biće položeno cveće na Muzej i spomen kuću Dositeja Obradovića u Čakovu i održana svečana akademija "Dositeju u čast" u srpskoj gimnaziji u Temišvaru koja nosi njegovo ime.


Biće otvoren i Sajam srpskih književnih časopisa, predstavljena Antologija srpske književnosti u Rumuniji, "Otkrivanje Srba", i održan književni susret "Pesnici o hlebu i vinu".


Koncert duhovne muzike upriličiće horovi Srpske saborne crkve u Temišvaru, "Zlatiborske vile" iz Užica i "Vuk Stefanović Karadžić" iz Loznice, a članovi Srpskog pozorišnog studija Temišvar kazivaće stihove iz temišvarske Antologije duhovne poezije "Zvezda koja se ne gasi".


U Vladičanskom dvoru u Temišvaru biće otvorena izložba fotografija "Mojsinjska Sveta Gora- vrata Srbije", koju priređuju opština Ćićevac i Pravoslavna srpska eparhija temišvarska.


Na sceni Rumunske opere u Temišvaru biće izvedena pozorišna predstava "Ljubavi Džordža Vašingtona" Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca i predstavljena monografija o Paji Jovanoviću, povodom 150 godina od rođenja poznatog slikara.


Ljubitelji filma imaće priliku da u sali "Evropa" vide filmove Gorana Markovića "Turneja" i Stefana Arsenijevića "Ljubav i drugi zločini".


U prostorijama Srpskog kluba biće reči o najstarijem nedeljniku na Balkanu, NIN-u, a manifestacija će biti zatvorena koncertom Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" i AKUD "Mladost" na sceni opere u Temišvaru.


Pokrovitelji Dana srpske kulture u Temišvaru su i Departman Vlade Rumunije za međuetničke odnose, Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo kulture i vera Rumunije i Ministarstvo za dijasporu Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online