Petak 27.11.2009.
01:33
Tanjug

Bradić otvorio Dane srpske kulture u Temišvaru

Pod pokroviteljstvom predsednika Rumunije i Srbije, Trajana Baseskua i Borisa Tadića, u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i Generalnog konzulata Srbije u Temišvaru, do 2. decembra, biće održani brojni kulturni programi.


Kulturna saradnja prethodi političkoj: Ministar Bradić
"Ovi Dani su izuzetno bogati programom naših institucija, pojedinaca i pokrivenošću u oblasti filma, literature, pozorišta, vizuelne umetnosti, tradicionalne kulture, zatim literarni i drugi događaji. To je ono što naš čini veoma ponosnim, ovde u Temišvaru", izjavio je Tanjugu ministar Bradić.


On je istakao da je svrha posete briga matice i podrška naporima u očuvanju kulturnog identiteta Srba u Rumuniji.
"Mi verujemo da Dani srpske kulture u Temišvaru ne traju samo nedelju dana, koliko je oficijelno trajanje, već treba da traju čitave godine", rekao je Bradić.


"Danas smo razgovarali sa predstavnicima županije Temišvar i predstavnicima lokalne zajednice i Ministarstva kulture Rumunije.
Ono što je važno, inicirali smo da se u narednom periodu potpiše program o kulturnoj saradnji za 2010. do 2012. godine, koji bi bio dobar okvir za jačanje institucionalne saradnje između naše dve države, i dali smo podršku osnivanju Srpskog pozorišta, ovde u Temišvaru i Srpskog kulturnog centra", kazao je Bradić.

Tokom Dana srpske kulture u Temišvaru biće položeno cveće na Muzej i spomen kuću Dositeja Obradovića u Čakovu i održana svečana akademija "Dositeju u čast" u srpskoj gimnaziji u Temišvaru koja nosi njegovo ime.


Biće otvoren i Sajam srpskih književnih časopisa, predstavljena Antologija srpske književnosti u Rumuniji, "Otkrivanje Srba", i održan književni susret "Pesnici o hlebu i vinu".


Koncert duhovne muzike upriličiće horovi Srpske saborne crkve u Temišvaru, "Zlatiborske vile" iz Užica i "Vuk Stefanović Karadžić" iz Loznice, a članovi Srpskog pozorišnog studija Temišvar kazivaće stihove iz temišvarske Antologije duhovne poezije "Zvezda koja se ne gasi".


U Vladičanskom dvoru u Temišvaru biće otvorena izložba fotografija "Mojsinjska Sveta Gora- vrata Srbije", koju priređuju opština Ćićevac i Pravoslavna srpska eparhija temišvarska.


Na sceni Rumunske opere u Temišvaru biće izvedena pozorišna predstava "Ljubavi Džordža Vašingtona" Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca i predstavljena monografija o Paji Jovanoviću, povodom 150 godina od rođenja poznatog slikara.


Ljubitelji filma imaće priliku da u sali "Evropa" vide filmove Gorana Markovića "Turneja" i Stefana Arsenijevića "Ljubav i drugi zločini".


U prostorijama Srpskog kluba biće reči o najstarijem nedeljniku na Balkanu, NIN-u, a manifestacija će biti zatvorena koncertom Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" i AKUD "Mladost" na sceni opere u Temišvaru.


Pokrovitelji Dana srpske kulture u Temišvaru su i Departman Vlade Rumunije za međuetničke odnose, Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo kulture i vera Rumunije i Ministarstvo za dijasporu Srbije.

2024 © - Vesti online