Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.12.2010.
22:17
Mondo A

Ne propustite čaj u muzeju

Ako volite čaj, ili tek planirate da počnete redovno da ga konzumirate, dođite na izložbu "Zeleno i crno - priča o čaju" autora Dese Đorđević-Milutinović, Olge Vasić i Balše Đurića. Izložba je postavljena u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu, do februara 2011. godine.

Dođite na čajanku
 

Izložba, koju prati i prigodan katalog, kroz eksponate, fotografije i tekstove prikazuje put od listića ubranih sa biljke čaj do šoljice prijatnog i lekovitog napitka, kao i put čaja iz postojbine Kine u sve delove sveta.

Biće prikazana četiri osnovna tipa čaja: beli, zeleni, crni i ulong, a posetioci će imati priliku da sami uoče osnovne razlike između crnih i zelenih čajeva, kao i da se informišu o pravilima pripreme određenih čajeva. Pored čajnih listića, na izložbi će biti prikazani i drugi oblici čajeva kao što su ceromonijalni japanski čaj mača (u prahu) ili čaj u obliku kolača (najstariji tip korišćenja čajnih listića).

Radno vreme je svakog dana od 10 do 17 časova, a ponedeljkom je zatvoreno.

 

Galerija Prirodnjačkog muzeja se nalazi na Malom Kalemegdanu broj 5.


Ulaznice: odrasli 100 din, deca do 7 godina i grupne posete 50 dinara.

 

Besplatno za decu do 5 godina, lica sa posebnim potrebama i njihove pratioce.

 

Četvrtkom ulaz besplatan do 12 sati.

Jedan deo izložbe posvećen je porcelanu i porcelanskom priboru za čaj (čajnici, šoljice, šećernice, bokali, bombonjere, metlice za tradicionalno mućenje čaja u prahu).

Pod čajem u Srbiji se podrazumevaju dve vrste napitaka: biljni čaj spravljen od domaćeg lekovitog i aromatičnog bilja (kamilica, nana, šipurak, lipa), čija se konzumacija tradicionalno vezuje za zdravstvene probleme, i pravi čaj - crni, zeleni, indijski, kineski ili samo "čaj od čaja", koji se spravlja od listova biljke čaj.

Ova dvostruka upotreba verovatno proizilazi iz pogrešnog tumačenja reči čaj, za koju se veruje da označava vrstu napitka, a ona je ustvari ime biljke koja se koristi za spravljanje određenog napitka. Verovatno da je upravo način spravljanja i doveo do zablude da se reč 'čaj' odnosi na svaki napitak dobijen prelivanjem osušenih delova različitih biljaka vrelom vodom.

Reč 'čaj' potiče od imena biljke čaj, Camellia sinensis, od čijih se listova dobija tradicionalni kineski napitak, a koju u njenoj postojbini Kini zovu 'ČA'. Kod nas je preuzeta ruska varijanta čaй, koja je najverovatnije, zajedno sa ruskim čajem, stigla sa emigrantima iz Rusije.

Zato bi bilo pravilno da ovaj napitak zovemo jednostavno čaj, a da se za napitke od domaćih lekovitih biljaka koristi naša reč odvar, koja ukazuje na način pripreme.


Postoji 1.500 različitih čajeva

Japanska i "obična" šolja za čaj

 

Crni, zeleni, indijski, ruski, samo su neki od oko 1.500 različitih čajeva iz četiri osnovne grupe, odnosno tipa čaja: beli, zeleni, crni i ulong. Ta raznovrsnost, bogatstvo i raskoš ukusa, mirisa i boja su fascinantni kada se zna da potiču od jedne osnovne sirovine, odnosno od listova jedne biljne vrste.

Tip čaja zavisi od podneblja u kome se biljka gaji, kao i procesa plantažne proizvodnje u planinskim ili brdovitim oblastima, u uslovima hladnije i vlažnije klime. Način berbe je od izuzetnog značaja jer određuje ne samo kvalitet čaja, već i tip budućeg proizvoda (zeleni, beli, crni, ulong).

Za dobijanje kvalitetnih čajeva skoro uvek se koristi samo prvih nekoliko listića sa vrha grana, a samo ponekad i lisni pupoljci. Cvetovi se ne koriste, mada se u neke čajeve dodaju naknadno, zbog vizuelnog efekta.

Kome od četiri osnovna tipa će čaj pripadati zavisi i od načina dalje prerade, odnosno prisustva ili odsustva fermentacije (vrenja). U proizvodnji belog i zelenog čaja fermentacija nije prisutna, za dobijanje crnog čaja listovi se podvrgavaju potpunoj fermentaciji, dok je kod ulonga fermentacija samo delimična.

Danas su najveći svetski uzgajivači i izvoznici čajeva Kina, Indija, Šri Lanka i Tajvan.

Mnoga naučna istraživanja potvrđuju da je čaj veoma lekovit: ima antioksidantno, baktericidno i dezinfekciono dejstvo, a i preventivno u odnosu na mnoge bolesti.

Dokazano je da utiče i na smanjenje stresa i depresije. Čaj ubrzava metaboličke procese i oksidaciju masti u organizmu i dovodi do smanjenja telesne težine.


Zašto se pije baš u 17h?

Kuglica zelenog čaja
 

Pretpostavlja se da je čuveni britanski običaj služenja čaja, poznat kao "čaj u pet", početkom 18. veka osmislila Ana, sedma grofica od Bedforda.

U duga i kišna engleska popodneva ona je uz partiju bridža svojim gostima nudila čaj uz sendviče i kolačiće. Ovaj običaj imao je i veliki društveni značaj jer su monotona popodneva pretvorena u zanimljiv i prijatan dođaj, koji je kasnije prihvatila i radnička klasa, okupljajući se u okviru porodice.

Beogradske čajanke između dva rata rata nisu zaostajale za sličnim okupljanjima širom Evrope. Obično se služio ruski crni čaj u porcelanskim servisima sa srebrnim priborom, a vodilo se računa i o odgovarajućoj odeći, lepim manirima i prigodnim temama za razgovor.

U početku čajanke su se organizovale tokom ranog popodneva samo za žensko društvo, dok se kasnije ustalio i običaj da ova okupljanja traju do večernjih časova, pa su u njima učestvovali i muževi kada se vrate sa posla.

Ove čajanke imale su naročiti značaj u društvenom životu Srbije i Beograda.

 

Na izložbi i šoljica kralja Milana Obrenovića

Bancha čaj
 

Izložba "Zeleno i crno - priča o čaju" kroz eksponate, fotografije i tekstove prikazuje put od listića ubranih sa biljke čaj do šoljice prijatnog i lekovitog napitka, kao i put koji je čaj iz njegove postojbine Kine odveo na sve strane sveta.

Na izložbi će biti prikazana četiri osnovna tipa čaja: beli, zeleni, crni i ulon. Posetioci će imati priliku da sami uoče osnovne razlike između crnih i zelenih čajeva kao i da se informišu o pravilima pripreme određenih čajeva.

Jedan deo izložbe posvećen je porcelanu i porcelanskom priboru za čaj (čajnici, šoljice, šećernice, bokali, bombonjere, metlice za tradicionalno mućenje čaja u prahu i dr.) Kao eksponat posebne vrednosti biće prikazana čajna šoljica i tacna kralja Milana Obrenovića, izrađene od porcelana sa pozlatom.

Katalog izložbe izrađen je u vidu posebne publikacije "Zeleno i crno - priča o čaju" u kojoj je pored kratke istorije čaja i opisa biljke čaj dat i pregled najpoznatijih vrsta čajeva, njihov način pripreme kao i najvažnije karakteristike. Posebno poglavlje knjige posvećeno je porcelanu i njegovom tradicionalnom korišćenju za ispijanje čaja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online