Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.11.2009.
17:06
Blic A

Šerbedžija, Garsija i Kilmer u "Gruziji"

U Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, počelo je snimanje filma “Gruzija” (“Georgia”) u kojem glavne uloge tumače Endi Garsija, Val Kilmer i Rade Šerbedžija, a producenti film najavljuju kao “objektivnu” priču o prošlogodišnjem ratnom sukobu između Gruzije i Rusije.

U filmu koji režira Reni Harlin, najpoznatiji po ostvarenjima “Umri muški 2” i “Alpinista”, Endi Garsija glumi gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, a Val Kilmer igra američkog kamermana koji snima dešavanja na frontu i upada u unakrsnu vatru zaraćenih strana.

Kako prenose gruzijski mediji, Kilmerov lik će najverovatnije imati dosta sličnosti sa holandskim kamermanom Stanom Storimansom, koji je radeći za Televiziju RTL poginuo tokom bombardovanja u gradiću Gori.

Šerbedžija igra ruskog pukovnika Demidova, a u filmu glume i Rupert Frend i Emanuele Črikui.

Oprečne reakcije

 

Film “Gruzija” je već izazvao mnogo različitih reakcija. Rusi tvrde da gruzijske vlasti koriste Holivud da bi prikazale svoju stranu priče što potkrepljuju činjenicama da je jedan od koproducenata član Sakašvilijeve partije, kao i da su Amerikanci bez problema dobili dozvole da snimaju u vladinim zgradama u Tbilisiju. Naravno, Gruzijci demantuju te priče i tvrde da će se film zasnivati na “objektivnim” činjenicama.

"Ja sam takođe iz male zemlje - poreklom sam iz Finske - i znam kroz kakve sve probleme prolaze male zemlje. Ovakvi ratovi se vode širom sveta, i Gruzija je samo jedan od primera. Mislim da je ovo sjajna prilika da ispričamo univerzalnu priču koja će dotaći publiku u svetu", izjavio je reditelj Reni Harlin i dodao da je oduševljen što je Endi Garsija odmah pristao da igra gruzijskog predsednika.


Podsećanja radi, 7. avgusta 2008. počeo je sukob između vojnih snaga Rusije i Gruzije, a povod je, prema nalazu nezavisne komisije Evropske unije, bio napad gruzijske vojske na Južnu Osetiju, otcepljenu pokrajinu čiju nezavisnost vlasti u Tbilisiju ne priznaju.

Ruske snage ušle su u Gruziju, a istovremeno je počelo i bombardovanje nekoliko gruzijskih gradova. Narednog dana, u borbu su se uključili i borci iz Abhazije, druge otcepljene pokrajine, a nakon međunarodnog posredovanja zaraćene strane su posle pet dana žestokih sukoba potpisale primirje.

Gruzijska vojska se povukla iz Južne Osetije i Abhazije, a Rusi su povukli većinu vojnih snaga sa gruzijske teritorije, osim jedinica koje su ostale u otcepljenim pokrajinama.

Kusturica snima dokumentarac
 

Prema navodima ruskih medija, Emir Kusturica je u decembru prošle godine pristao da režira dokumentarni film o sukobu između Južne Osetije i Gruzije, a scenario će se zasnivati na materijalima koje je prikupila novinarka Fatima Salkazanova. Ovaj projekat britanski mediji najavljuju kao jedan od pokušaja Rusije da se ispriča ruska strana priče o prošlogodišnjim sukobima u Gruziji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online