Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.12.2018.
08:10
S. Đ. - Vesti A

Srpski film na Putu svile

Film "Enklava", reditelja Gorana Radovanovića, otvorio je Nedelju srpskog filma u Pekingu tokom koje će biti prikazano pet odabranih filmova iz Srbije. Publika u bioskopu Golden Avenue je već na prvoj projekciji pokazala veliko interesovanje za srpsku kinematografiju, a u narednih nekoliko dana u sedam bioskopa moći će da pogleda i "Anplagd" Mladena Kovačevića, "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića, "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova i "Kad ljubav zakasni" Ivana Stefanovića.

V. Sekulić
Reditelj filma "Enklava" Goran Radovanović

- Nastojali smo da predstavimo različitost savremenog srpskog filma - bogatstvo filmskog izraza, zanimljive teme, filmove koji su izazov i za publiku i za kritiku - izjavio je na svečanom otvaranju ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i dodao da će se i dalje intenzivno raditi na promovisanju naše kinematografije i Srbije kao povoljne lokacije za snimanje filmova i dodao.

- Ovog leta je snimljen prvi kineski film u Beogradu -"Belgrade escape", u režiji Vang Žongjana, s kineskom zvezdom Edrju Čai Linom, ali i poznatim srpskim glumcem Draganom Mićanovićem u glavnim ulogama. Reditelj Žongjan izabrao je Beograd za snimanje zbog vibrantnog duha grada, izazovne atmosfere i odličnih uslova za snimanje koje nude srpski filmski profesionalci.

Ministar Vukosavljević je skrenuo pažnju i na poreske olakšice kojima Vlada Srbije podstiče inostranu filmsku industriju, kao i na činjenicu da se, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti filma između dveju zemalja, već priprema prva srpsko-kineska koprodukcija po scenariju "Kineski bez muke" Miroslava Momčilovića.

- Ovu prednost srpske filmske industrije Srbije kao partnera podržava i Vlada Republike Srbije. Još 2016. godine uvedene su poreske olakšice koje omogućavaju povraćaj sredstava uloženih u snimanje u Srbiji do 25 %. Beograd i Srbija ponovo postaju privlačna lokacija za snimanje filmova, kao što su to bili i pre pola veka.

Ovu dosad najobuhvatniju prezentaciju srpske kinematografije u Kini zajednički su organizovali "Beijing 8th Film" i Filmski centar Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ambasade Republike Srbije u Pekingu i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Saradnja dva javna servisa

Tokom dana, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, Ivana Dedić razgovarala je sa zamenikom kineske filmske administracije o saradnji u oblasti kinematografije sa posebnim osvrtom na organizaciju Dana kineskog filma u Beogradu i uputila poziv da kineski umetnik bude član žirija sledećeg beogradskog Međunarodnog filmskog festivala FEST.

Pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulturnog nasleđa i umetnosti Dejan Masliković i pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić sastali su se sa zamenikom ministra za radio i televiziju NR Kine Fan Veipingom, sa kojim su dogovorili razmenu naučnih i umetničkih programa između javnih servisa dveju zemalja. Inače u Kini postoji 2.600 TV stanica i 80.000 produkcijskih kuća, a 80 stanica ima programe iz oblasti nauke i kulture.

Muzej digitalne tehnologije

Dejan Masliković je istakao da će u narednom periodu organizovati konferenciju na kojoj će kineski stručnjaci predstaviti svoju tehnologiju za virtuelnu realnost i predstavljanje 3D objakata, što je urađeno u Zabranjenom gradu.

- Očekujemo sledeće godine da jedan beogradski muzej postane centar kineske digitalne tehnologije - rekao je Masliković. Na pitanje o kom muzeju je reč, Masliković je kazao da su u toku pregovori i da treba da vide koji muzej ima dovoljan broj posetilaca i koji može da privuče publiku iz regiona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online