Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.08.2018.
08:35
S. Đurić - Vesti A

Srpski filmovi osvajaju publiku

Evropska filmska akademija (EFA) je objavila da je film "Dovlatov", reditelja Alekseja Germana mlađeg u produkciji kuće Art&Popcorn i Miroslava Mogorovića, u užem izboru za nominacije u kategoriji evropskog dugometražnog igranog filma za 31. po redu nagrade Akademije. Ovo je šesta po redu nominacija za filmove u čijem snimanju je učestvovala producentska kuća Art&Popcorn i Miroslav Mogorović.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ove godine je u užem izboru Evropske filmske akademije 49 filmova iz 35 zemalja među kojima i "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića, takođe sniman u srpskoj manjinskoj koprodukciji. Nagrade će biti dodeljene u Sevilji 15. decembra.

"Dovlatov" sa našim Milanom Marićem u glavnoj ulozi je premijerno prikazan u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike.

- Bilo je veoma izazovno. Ovo mi je bila istovremeno prva glavna uloga i prvi internacionalni film, sa fantastičnim rediteljem, na ruskom jeziku koji nisam govorio. Dolazim iz druge zemlje, iz Srbije, i morao sam da se udubim u rusku dušu, glumeći pisca za koga nikad nisam čuo - rekao je Marić, koji je za ovu ulogu nagrađen i na 40. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Film je za prva četiri dana u bioskopima Rusije pogledalo više od 300.000 gledalaca. Radnja je smeštena u Lenjingrad, novembra 1971. godine.

Zvanični mediji redovno odbijaju ironične tekstove pisca Sergeja Dovlatova, kojeg igra Marić, jer njegov pogled na stvari i ljude nije poželjan. I njegove kolege imaju slične probleme, među njima i Josif Brodski, koji beži iz zemlje. Film je podržao između ostalih i Filmski centar Srbije.

Film "Patuljci sa naslovnih strana", scenariste i reditelja Milorada Milinkovića, sa Gordanom Kičićem u glavnoj ulozi, uvršten je u zvanični, takmičarski program 26. Raindance festivala u Londonu, koji se održava od 26. septembra do 7. oktobra a pomenuti film biće na programu 4. oktobra.

Film Ognjena Glavonića "Teret", koji je premijerno prikazan u Kanu ove godine imaće, kako je saopštio Filmski centar Srbije distribuciju u inostranstvu. "Teret" prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Važno je učestvovati

Nakon što je serija postigla regionalni uspeh, iz Kanade stiže vest da je film "Meso" ušao u glavnu takmičarsku selekciju i takmičiće se sa drugim svetskim filmovima na ovogodišnjem izdanju The Montreal Njorld Film Festivala, koji se održava do 3. septembra.
- Ovo je već sada najveći uspeh jednog lokalnog banjalučkog projekta, i to je nešto na šta možemo biti ponosni. Vodimo se onom "važno je učestvovati", ali smo svesni kvaliteta koji nosi "Meso" i bezvremenske poruke koja je razumljiva na svim jezicima. Radujemo se odlasku u Montreal i prilici da upoznamo prestižna imena iz sveta filma. Za "Meso" će ovo biti i svetska premijera - rekla je Brana Janković, producentkinja filma i serije "Meso".
Scenario potpisuje Nikola Pejaković Kolja, a režiju Saša Hajduković, dok izvršnu produkciju potpisuje Bosonoga produkcija. Glavne uloge tumače Igor Đorđević, Nikola Pejaković, Branko Janković, Vuk Kostić, Marija Pikić...

"Zlogonja" pobedio u Torontu

Nakon što je svoju svetsku premijeru doživeo na prestižnom festivalu TIFF Kids u Torontu, na kom je i nagrađen za najbolji film u izboru žirija mladih, film "Zlogonje" nastavio je svoj uspešni festivalski život. U razmaku od nedelju dana, debitantski film reditelja Raška Miljkovića prikazan je na festivalima u Češkoj Republici, u Rumuniji i Ukrajini.
- Veoma sam ponosan na ekipu i naše mlade glumce. Divan je osećaj, zaista nismo ni sanjali da ćemo sa debitantskim filmom završiti na tako velikom festivalu, a kamoli i dobiti nagradu - izjavio je tada reditelj filma Raško Miljković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online