Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.08.2018.
13:33
Tanjug, Vestionline A

Srpski stvaraoci i njihovi filmovi na festivalu u Sarajevu

Predstojeći Sarajevski filmski festival, koje će biti održan od 10. do 17. avgusta obilovaće srpskim filmovima, srpskim manjinskim koprodukcijama, učesnicima programa i filmskim stvaraocima iz Srbije, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

youtube.com/Sarajevo Film Festival
Festival filma u Sarajevu (Foto: Arhiva)

U glavnom takmičarskom programu fokusiranom na dugometražni igrani film za festivalska odličja nadmetaće se "Teret" Ognjena Glavonića, "Banditi u potrazi za mamom", celovečernji igrani debi scenariste i reditelja Koste Ristića, imaće specijalnu projekciju u sklopu programa studentskog filma, dok će film "Zlogonje" Raška Miljkovića biti prikazan u Dečijem programu festivala. 

Tu su i dve srpske manjinske koprodukcije na planu celovečernjeg igranog filma. 

Ostvarenje "Granice, kiše" Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije, koja će biti prikazana kao deo programske celine BH program, i "Sam samcat", novi film Bobe Jelčića, koprodukcija Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovina, koja je uvrštena u dva festivalska programa.

Kada je o dokumentarnom filmu reč, u takmičarskom programu ove godine nadmetaće se i dva dugometražna ostvarenja iz Srbije: "Okupirani bioskop" Senke Domanović i "4 godine u 10 minuta" Mladena Kovačevića. 

U takmičarskom programu studentskog filma učestvovaće srpski filmovi "Najtopliji dan leta" Maše Šarović i "Jedini" Nikole Polića, dok će se u programu kratkih filmova za nagrade boriti kraki animirani film "Neputovanja" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg. 

U programu Specijalnih projekcija biće prikazan kratkometražni dokumentarni film "Nešto u vodi" reditelja Petera Radovića, a u okviru celine Suočavanje sa prošlošću višestruko nagrađivana "Druga strana" Mile Turajlić. 

Pretpremijere donose projekciju prvih epizoda nove serije "Jutro će promeniti sve", koju su režirali Goran Stanković, Vladimir Tagić i Milica Tomović, a čije će prikazivanje uskoro početi na programima Radio televizije Srbije.

U grupu od pet odabranih projekata dokumentarnih ostvarenja u fazi postprodukcije uvršten je i projekat "Diary of a Serious Offender" reditelja Danila Cekovića, a projekat filma "Kelti", celovečernjeg igranog prvenca u režiji Milice Tomović učestvovaće u predstavljanju sklopu CineLink koprodukcionog marketa, na kom će profesionalcima iz sveta filma biti predčeni projekti u završnoj fazi razvoja. 

Na Cinelink koprodukcionom marketu po pozivu organizatora biće predstavljeni i i projekti jednog srpsko-rumunskog filma i dve buduće srpske serije. 

Film "Letnje veče, pola jedanaest" u režiji Ivane Mladenović, autorke prošlogodišnjeg filma Vojnici.

Priča iz Ferantija, i serija Anatomija zločina Ane Tomović i Vuka Ršumovića i "Loša krv" Milutina Petrovića.

A na 12. po redu programu Talents Sarajevo učestvovaće šestoro učesnika iz Srbije: Pavle Čemerikić, glumac, Svetislav Dragomirović, reditelj, Andrijana Sofranić, producentkinja, Čarna Vučinić, producentkinja, Stefan Ðorđević, direktor fotografije, i Jovan Marković, filmski kritičar kao deo Talent Preš-a. 

Osim toga, članica žirija u programu dokumentarnog filma biće Mila Turajlić, autorka filmova "Cinema Komunisto" i "Druga strana svega", a Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, biće član ovogodišnjeg Eiroimages žirija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online