Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.02.2018.
04:00
A. Šišić - Vesti A

Horor na javi: Poslednji marš Džingis Kana

Ja sam Božja kazna ... Ako nisi učinio velike grehe, Bog ne bi poslao kaznu kao što sam ja za tebe! - ovako je govorio jedan od najvećih vladara svih vremena Džingis Kan. Glumci, scenografi i statisti koji su želeli da dočaraju njegov život sredinom pedesetih godina u filmu "Osvajač" nisu osetili gnev mongolskog ujedinitelja, koji je navodno ubio više od 1.700.000 ljudi, već bes prirode i vlade SAD.

youtube.com/Umbrella Entertainment
Džon Vejn kao Džingis Kan

Američki reditelj Dik Pauel nije ni sanjao da će njegovo ostvarenje ostati zabeleženo u analima, i to ne kao film za Oskara već kao horor scenario koji se odigrao na javi. Pustinje Nevade i crveni pesak su mu se činile kao idealno mesto koje je moglo da dočara mongolsko tlo. Okupio je ekipu od oko 220 ljudi na čelu sa glumcem Džon Vejnom (Džingis Kan), unajmio isto toliko konja i rekvizita i uputio se u surove predele Jute. Film nije postigao zavidan uspeh, a ono što ga danas izdvaja je činjenica da je skoro 100 učesnika (91) umrlo od kancera.

Crna statistika

* Džon Vejn - karcinom pluća i stomaka - 1979.
* Suzan Hejvort - tumor na mozgu - 1975.
* Dik Povel - limfom - 1963.
* Pedro Armendijaz - kancer bubrega i limfom - izvršio samoubistvo 1963.
* Agnes Murhed - karcinom grlića materice 1974.
* Džon Hojt - rak pluća 1991.

Brojni istraživači brže-bolje su spakovali stvari i krenuli u peščanu nedođiju ne bi li odgonetnuli neobjašnjivi fenomen. Došli su do zastrašujućih otkrića kako ljudsko neznanje i neobaveštenost, ali zabašurivanje istine u režiji vlasti, može da ima tragične posledice. Poznato je da na ovom području američka vojska testira oružje. Tako je i bilo pedesetih godina kada je vlada odlučila da proba bojeve glave.

Detonirano je nekoliko nuklearnih bombi ispod tla. Jedna od njih je navodno imala snagu tri puta veću od one bačene na Japan. I pored svih mera opreza, moćnici kao da su zaboravili da je priroda nemilosrdna kada se uzbuni. Bomba je podigla radioaktivni oblak crvene prašine koji je zaklonio sunce i dobio naziv "Prljavi Hari". On je lebdeo nad glavama stanovnika u okolnim gradićima puna dva sata. Najviše je stradao grad Sent Džordž udaljen skoro 200 km.

Na internetu mogu da se vide i čuju ispovesti stanovnika, koji kažu da ne postoji nijedna porodica koja nema nekog bližnjeg preminulog od limfoma, tumora na mozgu, raka pluća... Tugu ne mogu da odagnaju, pa javno govore da ih je vlada preko radio-talasa upozoravala da ne izlaze tokom detonacija, uz napomenu da "ne treba da brinu jer su bezbedni"! Statistika danas svrstava ovaj gradić kao jedan sa najvećom stopom obolelih od ove pošasti.

pixabay.com
Zvezda vestern filmova: Džon Vejn

Tragedija nije mogla da bude izbegnuta jer je filmska ekipa snimala u kanjonu na samo 20-ak kilometara od zabranjene zone. Da članovi nisu imali predstavu da ne treba da šetaju tim prostorom bez zaštitnih kostima govori činjenica da su mnogi od njih u filmski kamp poveli i svoje porodice na čelu sa rediteljem. Nesvesni opasnosti, glumci su uzjahali konje i mesecima galopirali podižući otrovnu prašinu. Ne samo da su udisali radioaktivne čestice, već su ih unosili hranom i pićem.

Današnji stručnjaci nisu mogli da zađu u bazu, jer ne samo da je ona ograđena, već i patrola stoji na obeleženom mestu spremna da uhapsi bilo koga ko pređe iscrtanu belu liniju na asfaltu. Naučnici su na samoj granici dozvoljenog kretanja merili smer i jačinu vetra koji zbog reljefa uvek duva ka mestu gde je nekada "horda Mongola" kretala u boj. Utvrdili su pomoću merača i analiza tla da su radioaktivne čestice i danas prisutne, a koliko ih je bilo u periodu eksplozija, pokazuju smrtni slučajevi Džona Vejna, glavne glumice Suzan Hejvort, reditelja Dika Pauela i mnogih drugih obolelih od raka. Zato je ovaj film dobio internu titulu najsmrtonosnijeg filma na planeti. Ne može a da se ne pomisli da je lov na krivca i danas kao lov na veštice, jer se sve ove tvrdnje pripisuju teoretičarima zavere...

Neumorni kauboj Džon Vejn

Simbol vesterna Džon Vejn je više od 10 puta umro na platnu, ipak, bolest ga je na javi savladala i otišao je na večni počinak. Njemu su 1964. dijagnostikovali rak pluća koji je preživeo tako što su mu odstranili deo levog krila, kancer ga je opet napao 1979. Tog puta junak Holivuda nije uspeo da se izbori sa karcinomom stomaka. Njegovu smrt mnogi smatraju posledicom raskalašnog života i porocima poput alkohola i cigareta.












 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online