Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.01.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Podvig je snimiti film u Srbiji

Krajem prošle godine Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, proglasila 100 srpskih filmova za kulturno dobro od velikog značaja. Na prvom mestu je kultno ostvarenje "Ko to tamo peva", slede "Skupljači perja", "Tri", "Kad budem mrtav i beo", "NjR - Misterije organizma", "Buđenje pacova", "Maratonci trče počasni krug"...

V. Mikača
Efikasan, a jeftin: Zdravko Šotra sa glumcima filma Santa Maria della Salute

- Hitno treba pristupiti restauraciji ovih filmova. Kinoteka mora da nastavi sa traganjem za filmskom građom i materijalima za koje se zna da su snimljeni, a koji se vode kao nestali - rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Prošle godine snimljeno je dosta kvalitetnih domaćih ostvarenja, što nagoveštava, kako smatraju filmski radnici, bolje dane za srpsku kinematografiju. Novac je i dalje najveći problem, pa se filmski radnici dovijaju kako znaju i umeju, iako je budžet Filmskog centra Srbije duplo veći nego prethodnih godina.

- U siromašnoj zemlji kao što je naša to deluje puno. Film je jako skupa disciplina, a mi smo zapravo najjeftiniji i najmanje dajemo u celom regionu. Sada se to polako menja. Ono što nas čeka u budućnosti jeste da se sistemski obezbedi finansiranje kao što je u Evropskoj zajednici - rekao je direktor FCS Boban Jevtić.

Lazar Ristovski sa filmom "Dnevnik mašinovođe" u režiji Miloša Radovića pokupio je brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

- Nigde nije lako napraviti film, a u Srbiji je još teže jer imamo malo para za kulturu i za film. Nacionalno biće se brani kulturom, a ne politikom. A stanje u srpskoj kulturi je - nikako. Muzeji zatvoreni, biblioteke se gase, zatvaraju se Domovi kulture... To znači da naše duhovono biće nestaje. Kada se za kulturu bude odvajalo 10 odsto budžeta, onda ću verovati da neko ima ozbiljnu nameru da Srbija opstane u vremenu sveopšteg izumiranja svega - rekao je svojevremeno Ristovski.

Iako je, kako kaže, najjeftiniji i najefikasniji reditelj, Zdravku Šotri trebalo je četiri godine da prikupi novac za film i seriju "Santa Maria della Salute"
.
- Jedva sam našao pare, iako sam najjeftiniji i najefikasniji reditelj. Nikad ne trošim novac za ono što nije neophodno - kaže Šotra.

Dragojević za "Verovali ili ne"

Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić piše scenario za jednu komediju. Ali, na pomoć države za svoje novo ostvarenje ne računa, jer je više puta odbijen na konkursu Filmskog centra Srbije.

- Kad bih računao na to da će mi država pomoći nikada ne bih ništa radio. Mi stalno konkurišemo, ali znamo da teško možemo da uđemo u tu šemu. Nikoga ne optužujem, svako glasa po svojoj savesti. Ono što je očigledno jeste da se moj ukus ne poklapa sa ukusom onih koji odlučuju kome će ići novac. Mi ćemo nastaviti da radimo - poručuje Nele.

Za razliku od njega Srđan Dragojević je dobio pare od Filmskog centra Srbije za film "Nebesa". I ne bi to bila nikakva vest da sa ovim filmom ne konkuriše već punih 12 godina!

- Napraviše senzaciju, al' samo ja znam kolika je "senzacija" dobiti pare za film posle 12 godina i osam odbijanja. To što sam dobio pare više je vest za rubriku "Verovali ili ne" - rekao je Dragojević.

Bolji dani

- Mislim da dolaze bolji dani za srpski film, posebno od kada je na čelu FCS Boban Jevtić, koji je već povukao neke poteze koji obećavaju. Izuzetno je važno da se srpska kinematografija što bolje poveže sa stranim fondovima, kompanijama i distributerima. FCS u tom smisilu može da ima presudnu ulogu. Mora se obezbediti zdrav ambijent za proizvodnju domaćih filmova i onda će srpska kinematografija definitivno izbiti u prvi plan u ovom delu Evrope - smatra reditelj Mladen Đorđević.

POVEZANE VESTI

KULTURA Vratila se Zone
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online