Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.11.2016.
02:45
J. Elšner - Vesti A

"Mašinovođa" ovenčan nagradama

Reditelj Miloš Radović (61) odlazi prezadovoljan sa 65. Internacionalnog filmskog festivala Manhajm - Hajdelberg koji je završen proteklog vikenda. Njegovom filmu "Dnevnik mašinovođe" pripala je nagrada publike ove ugledne međunarodne filmske smotre.

Tanjug
Dočekan ovacijama: Reditelj i scenarista Miloš Radović

Inače, ovaj festival svake godine poseti 60.000 gledalaca, "Mašinovođa" je imao pet prikazivanja, a nagradu publike osvojio je u konkurenciji 50 ostvarenja iz tridesetak zemalja.

S obzirom na buran izliv oduševljenja publike posle premijere u Manhajmu - a isto je bilo, kako smo čuli od našeg režisera i u Hajdelbergu - ova nagrada je ne samo zaslužena već i potpuno očekivana.

"Dnevnik mašinovođe" osvojio je ne samo srca publike već i filmskih stručnjaka, pa su njegovom filmu odata još tri posebna priznanja. Tako je Radović morao četiri puta da se popne na binu festivala u Manhajmu, gde je u subotu uveče dodeljivanjem nagrada održana završna svečanost.

Stručni žiri je Radoviću odao posebno priznanje za originalnost, izuzetan humor i visoki umetnički kvalitet filma. Žiri filmskih distributera je dao specijalnu preporuku za prikazivanje, ocenivši da je film visoke vrednosti, a ekumenski žiri je naglasio njegovu visoku moralnu i ljudsku vrednost, jer je zapravo reč o prijateljstvu, poverenju, humanosti i pre svega hrabrosti koja je neophodna da bi se suočili kako sa životom tako i sa smrću.

- Ovaj film nikako ne smete propustiti - rekao je direktor festivala dr Mihael Kec, koji je preporučio srpski film. I, zaista, publika je pohrlila ispunivši veliku festivalsku salu u Manhajmu da bi prisustvovala svečanoj projekciji, koja je završena u atmosferi potpunog oduševljenja srpskim filmom koji zapanjuje i osvaja izuzetnim spojem crnog humora, životne tragike, humanosti i optimizma.

Istorijat

Festival Manhajm - Hajdelberg je posle berlinskog, najstariji filmski festival u Nemačkoj, na kome su prvi put zasijala mnoga imena danas čuvenih režisera, kao što su Fransoa Trifo, Kristof Kislovski, Lars fon Trir, Džim Džarmuš, Vim Venders i drugi.

Ovo je inače bila nemačka premijera filma "Dnevnik mašinovođe", koji je i srpski kandidat za Oskara van engleskog govornog područja. Ovaj film je u najkraćem roku osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima i gotovo da nema filmske smotre u inostranstvu na kojoj je prikazan, a da nije osvojio i neko priznanje.

Aplauzi i oduševljenje publike

Kao gost festivala projekciji filma "Dnevnik mašinovođe" prisustvovao je i reditelj i scenarista Miloš Radović. I dok su se na velikom platnu titrala imena sjajne ekipe koja je radila ovaj film, direktor festivala dr Kec je na binu pozvao Radovića.

On je bio dirnut i iznenađen burnom reakcijom publike, koja prosto nije htela da prestane da aplaudira i uzvikuje "Bravo!" "Bravo!".

Incident

Glavna nagrada žirija festivala, koji je po opštoj oceni obilovao veoma kvalitetnim filmovima, pripala je filmu "Tamni vetar" (The dark Wind) iračkog režisera Huseina Hasana, koji u dokumentarnom stilu tematizira upad terorista takozvane Islamske države u Kurdistan, tačnije otmicu i seksualno zlostavljanje žena iz verske zajednice Jezida.

Taj film ne samo što je veoma kontroverzno diskutovan, već je prvi put u istoriji festivala došlo i do incidenta, kada je jedna grupa Jezida, razjarenih načinom na koji je u filmu prikazan tretman žena u Hajdelbergu jurnula na binu i zahtevala prekid projekcije. Interevinisalo je obezbeđenje, a projekcija je nastavljena.

Radović se zahvalio publici i objasnio da je tema filma univerzalna, ali za njega i veoma lična. Naime, njegov deda po ocu bio je mašinovođa, kome se on odužio ovim filmom - nema šta, više nego dostojno! A železničar je bio i otac glavnog glumca Laze Ristovskog, koji je inače i producent filma. Gledaoci koji su se posle prikazivanja filma zadržali u razgovoru sa srpskim režiserom, reagovali su oduševljenim aplauzom na vest da je "Dnevnik mašinovođe" srpski kandidat u trci za Oskara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online