Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.03.2016.
19:17
Vestionline A

Otišao je čuveni Flojd: Gaga je bio šmeker, pravi gospodin

Smrću Dragana Nikolića (1943-2016), srpsko glumište izgubilo je još jednu od svojih zvezda, a publika omiljenog glumca koji će ostati upamćen po ulogama u nekim od najpoplarnijih filmova, tv serija i pozorišnih predstava, ali i kao veliki gospodin i simbol Beograda.

V. Sekulić
Ceo region žali zbog smrti Dragana Nikolića

Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, prividno bez napora, sa velikom sugestivnošću i neponovljivim duhovnim šarmom udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su Džimi Barka, legendarni Flojd, neodoljivo simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija, gradski vitez Urke...

Za reditelja Gorana Markovića Dragan Nikolić je bio "inkarnacija beogradskog duha, što je vrlo retko i što treba pamtiti".

Tihi o Prletu

Glumac Vojislav Brajović istakao je da je Dragan Nikolić bio deo naše avangade, zahavljujući čijem talentu, šarmu, neposrednosti i radu, "smo svi bili deo Evrope i sveta, pokretači nove stvarnosti".

- Bio je prosto inspiracija za sve što je bilo novo i uvek je bio tako nepretenciozan, odgovoran i na moderan način je shvatao važnu umetnost kojom se bavio.

- Dragan Nikolić je od ranih dana, od pojave crnog talasa i filma "Kada budem mrtav i beo", pa do danas, predstavljao Beograd - naglasio je Marković.

Dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović je primetio da "smo ostali bez prave urbane beogradske legende, čoveka koji je na mnogo načina bio simbol Beograda".

- Dragan Nikolić je bio veliki šmeker, gospodin. Na filmu je više od 50 godina, od 1964. godine, i kada pogledate tih više od 170 uloga, koje se ostvario što na filmu, što na televiziji, tu bogatu filmografiju, ispada da je mogao da glumi sve - istakao je Zelenović.

Zelenović je naglasio da će ostati velika praznina, ali i veliko delo.

- Siguran sam da će Jugoslovenska kinoteka to čuvati kao svojevrsnu ostavštinu za budućnost i generacije koje dolaze, pokazivati i objašnjavati koliko je Dragan Nikolić obeležio vreme za nama kao veliki glumac i veliki čovek - rekao je on.

Gordan Kičić je rekao da je Nikolić bio čovek koji je uspeo da ostane dosledan sebi, vedar duhom, veliki šmeker, ljubitelj mladih i jedan od najširokogrudijih ljudi koje je imao priliku da upozna - "velika autentična zvezda stare Jugoslavije".

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u telegramu saučešća naveo da je Nikolić bio deo svakog doma na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije i da će ostati upamćen kao istinski heroj mnogih generacija i simbol zlatnog doba jugoslovenskog filma.

- Šmeker sa Crvenog krsta i gospodin sui generis, Dragan Nikolić zračio je toplinom i osvajao pogledom ne samo sa velikih i malih ekrana i pozorišnih scena, već i u svakodnevnom životu. Bio je dobri duh Beograda, koji je nezaboravnim smislom za humor i jedinstvenom životnom energijom "nosio" svoj grad svuda sa sobom - napisao je Tasovac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online