Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.01.2016.
17:48
b92.net A

Ode još jedna legenda: Umro Alan Rikman

Glumac Alan Rikman, velikan britanskog filma i pozorišta, poznat po ulogama zastrašujućeg Raspućina, zlikovca Hansa Grubera i Snejpa, umro je u Londonu od kancera u 70 godini.

Reuters
Ode još jedna legenda: Umro Alan Rikman

Rikman, koji je svojim prepoznatljivim glasom igrao neponovljive uloge, svetsku slavu stekao je 1988. kada je igrao zlikovca Hansa Grubera u "Umri muški”. Zanimljivo je da je u filmu njegov brat bio Džeremi Ajrons, a da su naučnici (jedan lingvista i jedan inženjer zvuka) otkrili da kombinacija glasova ta dva glumca predstavlja "idealan muški glas". 

Inače, uloga zlikovca ponuđena mu je samo dva dana nakon što je došao u Los Anđeles u 42. godini života. 
 

Reuters

Igrao je i šerifa od Notingema u “Robinu Hudu” iz 1991. i Raspućina u istoimenom filmu iz 1995. godine.

Rikman je imao i izuzetne glavne uloge. Igrao je čelistu uz Džulijet Stivenson 1991. u romansi "Truly, Madly, Depply", a četiri godine kasnije bio je časni i skromni pukovnik Brendon u "Razumu i osećajnosti". 

S Emom Tompson je igrao i u "Love, Actually" i televizijskoj drami "The Song of Lunch". 

Svoj rediteljski debi imao je u drami "The Winter Guest" , a prošle godine imao je novu saradnju sa Kejt Vinslet, njegovom koleginicom iz filma "Razum i osećajnost", u romansi "A Little Chaos".

Manje je poznato da je Rikman najbolje role imao u pozorištu i da je upravo tu u punom sjaju blistao njegov talenat. 

Nakon što je diplomirao na Kraljevskoj akademiji dramskih nauka, glumac je preživljavao kao asistent pozorišnih glumaca, pre nego što je našao posao u Kraljevskom Šekspirovom društvu. 

Njegova prva snažna uloga došla je1986. u vidu Valmonta, zavodnika u "Les Liasisons Dangereuses" u postavci Kristofera Hemptona. 

Tada je zahvaljujući toj ulozi nominovan za nagradu Toni, a njegova koleginica Lindzi Dankan izjavila je da je njegova gluma toliko očarala publiku da su "mnogi odlazili iz pozorišta želeći seks, po mogućnosti sa Alanom Rikmanom".

Njih dvoje ponovo su igrali zajedno i to pod istom rediteljskom palicom 2002. u "Private Lives", predstavi koja je imala izvođenja i na Brodveju. 

Talentovani laburista


Glumio je i Marka Antonija uz Helen Miren u "Kleopatri" Olivije teatra u Londonu i imao glavnu ulogu u Ibzenovom "Džonu Gabrijelu Borkmanu". 

Bio je politički aktivan celoga života. Rekao je da je "rođen s članskom kartom laburista", a bio je uključen i u brojne humanitarne aktivnosti. 

Često je isticao da funkcija umetnosti treba da bude da obrazuje, a ne samo da zabavi. "Talenat je genetska slučajnost, ali i odgovornost", rekao je jednom. 

Sa suprugom Rimom Horton upoznao se dok su bili tinejdžeri. Ona je kasnije postala profesor ekonomije i savetnica u Laburističkoj partiji. Par se venčao tek 2012. iako je zajedno od 1965. godine. 

Rikman je bio glumac koji se nije plašio neočekivanog. Pozajmljivao je glas u crtanim filmovima i čak igrao u jednom muzičkom spotu grupe Teksas "In Demand".

Od nedavnih uloga zapažene su bile u "Gambitu" braće Koen (2012) i "The Butler" Lija Danijelsa, gde je igrao Ronalda Regana. 

Tek ćemo ga videti u "Eye in the Sky", trileru o savremenom ratovanju dronovima, koji je prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, a pozjamio je glas i gusenici u nastavku "Alise" - "Alice Through the Looking Glass" koji će se u bioskopima naći ove godine. 

Rikman nikad nije dobio Oskara (osvojio je Zlatni globus, Emi, Baftu i mnoge druge), ali mu to uopšte nije predstavljalo problem. - Uloge dobijaju nagrade, a ne glumci - rekao je 2008. 

- Glumci su agenti promene. Film, pozorišni komad, muzičko delo ili knjiga su ti koji prave razliku. Oni mogu da promene svet - ispričao je jednom prilikom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online