Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.08.2013.
02:02
Novi magazin A

Srpski "Pink Panteri" u filmu

Pljačkama koje svetski mediji nazivaju "filmskim" i "spektakularnim", međunarodna banda "Pink Panters" već godinama okupira naslovne strane, a od ove nedelje imaće svoje mesto i na filmskom platnu. U Njujorku je večeras zakazana premijera dokumentarca "Smash and Grab: The Story of Pink Panthers" autorke Havane Marking o najpoznatijim kradljivcima dijamanata na svetu, koji su poreklom sa prostora bivše Jugoslavije.

Dokumentarac o Pink Panterima

"Insajderski nivo detalja je ono što izdvaja najbolje filmske krimiće od onih prosečnih, a baš takvi detalji i podaci "iznutra" su ono što dokumentarac o "Panterima" čini filmom koji zaokuplja gledaoca, ali i izaziva grižu savesti, kaže "Njujork tajms" o dokumentarcu koji je poluanimiran. Autorka je, naime, uspela da intervjuiše pet lopova. Oni su, međutim, u filmu prikazani kroz animirane likove, a njihove glasove su odglumili profesionalni glumci sa slovenskim kacentom.

Pored svedočenja samih lopova, u dokumentarcu se vide i brojni snimci sigurnosnih sistema koji pružaju direktan uvid u pljačke "Pink Pantera".

"Skicirajući srpski krug lopova, koji je dobio ime iz filmova u inspektoru Kluzou, ovaj ne preterano lepi, ali uzbudljivo informativni film rediteljke Havane Marking praktično dopušta grupi vrhunskih kriminalaca da nam pruže uvid i drže svojevrsna predavanja o pljačkama najvišeg nivoa", piše "Njujork tajms".

Njihova svedočenja govore o pripremi, izvođenju "poslova" koji ne smeju da traju duže od 30 sekundi, kao i o onome što sledi posle pljačke - prodaji ukradene robe i konstantnoj paranoji.

Interpol kaže da banda "Pantera" broji više od 200 članova, uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije i da je dosad u pljačkama odnela plen vredan pola milijarde evra.

"Ne razumem zašto ljudi troše novac na dijamante. Znate, ja ne patim od toga. Za mene dijamanti znače samo dobru zaradu. Kada otvoriš sef, i vidiš da je pun, to je sjajan osećaj, kao da ćeš se onesvestiti. Volim to", priznaje jedan od lopova.

Na drugoj strani, tu su i priče sa policajcima, kao i osvrt na rat na prostoru bivše Jugoslavije, vreme Josipa Broza Tita i sve faktore koje autori vide kao uzrok u stvaranju velike međunarodne bande.

"Za nas je borba protiv njih veoma zanimljiva, oni su pravi profesionalni pljačkaši i veoma ih je teško uhvatiti. Međutim, oni su huligani, kriminalci, lopovi, a ne nekakva grupa Robina Hudova", kaže jedan predstavnik specijalnog odreda francuske policije, koji za gledaoce analizira snimke pljački.

I dok reditelj tvrdi da su sankcije, rat i situacija u zemlji "naterali mlade Pantere da izaberu dijamante kao svoju nišu", jedan intervjuisani novinar iz Srbije, ističe da je "kriminalni život Pantera njihov izbor, a ne nešto na šta su oni naterani zbog onoga što se dešavalo na ovim prostorima".

"Do kraja filma videćete realnu sliku o ovoj bandi", kaže rediteljka, koja tvrdi da su "Panteri" koje je srela "depresivni, usamljeni i paranoični".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.08.2013. 15:06
Od sve vrste kriminal ovaj sa dijamantima je jedini humani. Sta ce nekom dijamanti moze i bez njih. Eno Halid npr. Nek su oni nama zivi i zdravi i to na slobodi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online