Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 06.07.2013.
14:21
Srna A

Strazbur rešava sudbinu "Bitke na Neretvi"

Reditelj Veljko Bulajić rekao je da će Sud u Strazburu razrešiti pitanje vlasništva filma "Bitka na Neretvi", jer je on državljanin Hrvatske koja je odnedavno članica Evropske unije.

Ovde potpis

Bulajić, koga je Filmski centar Sarajevo tužio Opštinskom sudu u tom gradu zbog neovlašćene prodaje prava na filmove "Bitka na Neretvi" i "Kozara", rekao je da je preko jedne zagrebačke advokatske kancelarije predao slučaj sudu u Strazburu.

Bulajić kaže da je je siguran da će odluke tog evropskog suda biti veoma neprijatne za ljude iz "Filmskog centra Sarajevo".

"Gospoda iz Filmskog centra Sarajevo su u ogromnoj zabludi, jer je 'Bitka na Neretvi' nastala u koprodukciji 'Jadran filma', 'Bosna filma' i Radne zajednice - Bitka na Neretvi", kaže Bulajić.

On dodaje da su kasnije međunarodnu koprodukciju podržale jedna nemačka, američka i italijanska producentska kuća, a da prihodi od filma treba da se dele ravnopravno na tri dela.

"Moram da podsetim ljude iz Filmskog centra Sarajevo da je ratno ministarstvo kulture u Mostaru potpuno van zakona predalo prava ko zna kome, o čemu će istinu utvrditi sud u Strazburu", rekao je Bulajić.

Reditelj, koji je poreklom iz Crne Gore, ne odustaje od toga da je film "Bitka na Neretvi", pre svega autorski hrvatski film, jer su na sve važnije kreativne procese u filmu "presudno uticali Hrvati".

Prema njegovim rečima, najodgovornija mesta na snimanju filma, kao što su reditelj, pisac scenarija, scenograf, zauzimali su Hrvati, a svuda u svetu se "Bitka na Neretvi", kako kaže, najnormalnije tretira kao hrvatski autorski film.

Direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač tvrdi da poseduje dokaze da je "Bitka na Neretvi" bosanskohercegovački film i traži od Bulajića obeštećenje za nematerijalnu štetu zbog neovlašćene prodaje filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara".

Subota 06.07.2013. 16:39
Reditelj, koji je poreklom iz Crne Gore, ne odustaje od toga da je film "Bitka na Neretvi", pre svega autorski hrvatski film, jer su na sve važnije kreativne procese u filmu "presudno uticali Hrvati".--Који циркус,а у њему ипак зрно истине да су "пресудно утицали Хрвати"!Да није било "Хрвата",не би ни било битке на Неретви а онда,логично,ни филма не би било!
Ponedeljak 08.07.2013. 08:00
teško da je sve to istina u filmu, umetničko preterivanje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online