Subota 06.07.2013.
14:21
Srna

Strazbur rešava sudbinu "Bitke na Neretvi"

Ovde potpis

Bulajić, koga je Filmski centar Sarajevo tužio Opštinskom sudu u tom gradu zbog neovlašćene prodaje prava na filmove "Bitka na Neretvi" i "Kozara", rekao je da je preko jedne zagrebačke advokatske kancelarije predao slučaj sudu u Strazburu.

Bulajić kaže da je je siguran da će odluke tog evropskog suda biti veoma neprijatne za ljude iz "Filmskog centra Sarajevo".

"Gospoda iz Filmskog centra Sarajevo su u ogromnoj zabludi, jer je 'Bitka na Neretvi' nastala u koprodukciji 'Jadran filma', 'Bosna filma' i Radne zajednice - Bitka na Neretvi", kaže Bulajić.

On dodaje da su kasnije međunarodnu koprodukciju podržale jedna nemačka, američka i italijanska producentska kuća, a da prihodi od filma treba da se dele ravnopravno na tri dela.

"Moram da podsetim ljude iz Filmskog centra Sarajevo da je ratno ministarstvo kulture u Mostaru potpuno van zakona predalo prava ko zna kome, o čemu će istinu utvrditi sud u Strazburu", rekao je Bulajić.

Reditelj, koji je poreklom iz Crne Gore, ne odustaje od toga da je film "Bitka na Neretvi", pre svega autorski hrvatski film, jer su na sve važnije kreativne procese u filmu "presudno uticali Hrvati".

Prema njegovim rečima, najodgovornija mesta na snimanju filma, kao što su reditelj, pisac scenarija, scenograf, zauzimali su Hrvati, a svuda u svetu se "Bitka na Neretvi", kako kaže, najnormalnije tretira kao hrvatski autorski film.

Direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač tvrdi da poseduje dokaze da je "Bitka na Neretvi" bosanskohercegovački film i traži od Bulajića obeštećenje za nematerijalnu štetu zbog neovlašćene prodaje filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara".

2024 © - Vesti online