Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 27.05.2013.
06:11
B92, Beta A

Kan: Zlatna palma za lezbijsku dramu

Zlatnu palmu za najbolji film dobila je drama “La Vie D’Adele” - intimna ljubavna priča između dve mlade žene koju je režirao Abdelatif Kečiče, francuskog reditelja poreklom iz Tunisa.

Reditelj Abdelatif Kečiče i glumice pobedničkog filma u Kanu
 

Dok su eksplicitne seksualne scene u filmu privukle najviše pažnje u medijima, filmski kritičari su imali samo reči hvale za priču o odrastanju, sazrevanju i ljubavnoj vezi dva glavna lika u filmu. Ostvarenje prati lezbijsku ljubavnu priču, prikazujući petnaestogodišnjakinju (Adel Eksarčopulos), koja se zaljubljuje u stariju studentkinju umetnosti (Lea Sejdu). Film je nagradu dobio samo dan posle velikih demonstracija u Parizu protiv novog zakona kojim je Francuska postala 14. zemlja u kojoj je legalizovan istopolni brak.

Spilberg je nagradu uručio Kečičeu ali i dvema zvezdama filma, Adel Eksarčopulos i Lei Sejdu, koje su mu se pridružile na pozornici uz povike oduševljenja iz publike. ''Želeo bih da posvetim ovaj film predivnoj mladeži Francuske koju sam upoznato dok sam snimao ovaj film“, rekao je on: ''Ti mladi ljudi su me naučili mnogo o duhu slobode i zajedničkog života“. Kečiče (52) takođe je pohvalio i duh arapskog proleća dok je preuzimao nagradu. ''Takođe bih želeo da posvetim ovaj film drugoj mladeži i nečemu što se dogodilo ne tako davno, revoluciji u Tunisu. Oni takođe žele da žive slobodno da se slobodno izražavaju i slobodno vole“.

Grand pri je dobio "Inside Llewyn Davis" Džoela i Itana Koena u kome igraju Keri Maligan, Džastin Timberlejk i novajlija Oskar Ajsak - koji je oduševio publiku mešavinom folk muzike 1960-ih i britkog humora. Braća Koen su 1991. osvojila Zlatnu palmu filmom „Barton Fink“ a poslednji put su učestvovala u trci za nagradu 2007. sa „Nema zemlje za starce“.

Nagradu žirija dobio film je "Soshite Chichi Ni Naru" Kore-Eda Hirokazua. Nagradu za najbolji scenario dobio je Điu Cankeu za ostvarenje "Tian Zhu Ding" koji je ponudio šokantan uvid u korpuciju i eksploataciju u Kini, dok je najbolji reditelj, prema mišljenju žirija festivala u Kanu, Amat Eskalante za film "Heli".

Najbolja glumica: Berenis Bežo

Najbolja glumica je Berenis Bežo koja igra Mari, razočaranu suprugu, u filmu Ašgara Farhadijau "Le Passe" dok je za najboljeg glumca proglašen Brus Dirn za ulogu oca alkoholičara koji veruje da je osvojio veliku nagradu na lotou u filmu "Nebraska" Aleksandra Pejna.

Nagradu za kratki film dobio je film "Safe" korejskog reditelja Mun Bjon Gona. Zlatnu kameru dobio je film "Ilo Ilo" Antonija Čena a specijalne nagrade žirija osvojili su "Inside Llewyn Davis" i "Like Father, Like Son".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.05.2013. 08:25
Све више прича о демократији и слободи у свету где је, захваљујући Империји, демократије и слободе све мање.
Ponedeljak 27.05.2013. 21:48
Opet neko sr... kad "Kusta' nije predsjednik zirija. Valjda ce se nakad naci neko da i bez njega vrati umjetnicke vrijednosti na pravi kolosjek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online