Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.05.2013.
13:04
S. Đurić - Vesti A

Krah bioskopa u Srbiji (4): Čeka se pomoć Filmskog centra

Distribucijom najgledanijih srpskih filmova "Montevideo, Bog te video", "Šešir profesora Koste Vujića" i "Parada", tokom poslednje dve godine, ustanovljeno je da neki gradovi u Srbiji više nisu na spisku bioskopa koji imaju redovan repertoar.

Zoran Cvetanović

Zanimljivo je da grad kao što je Požarevac, sa oko 150.000 stanovnika koji gravitiraju ka njemu, nema redovan bioskopski repertoar. Razlog tome je digitalizacija koja preti da zatvori 80 odsto postojećih bioskopa u Srbiji. Ukoliko se do kraja juna ove godine ne obavi digitalna tranzicija, u našoj zemlji dogodiće se novi pomor bioskopa. Kako je cena digitalnog projektora sa serverom veća od 50.000 evra, jasno je da manji bioskopi nisu u stanju da tu opremu sami finansiraju

Zato je neophodno da reaguje Filmski centar Srbije. Po mišljenju Zorana Cvetanovića, digitalizacija bioskopa bi pojeftinila proizvodnju domaćih filmova.


- Za nekoliko meseci prestaje proizvodnja 35-milimetarskih traka. S obzirom na to da je digitalni projektor sa serverom mnogo skup, manji bioskopi nisu u stanju da tu opremu sami finansiraju. Zato je neophodno da se naprave kriterijumi i da Filmski centar Srbije obezbedi sredstva za sufinansiranje digitalne opreme. Na ovaj način su mnoge zemlje pomogle i sačuvale bioskopsku mrežu. Mi ćemo raditi na projektu nacionalne mreže bioskopa, koji će imati podršku FCS. Planiramo i da organizujemo radionice i edukaciju za ljude koji vode bioskope u Srbiji, kako bismo ih upoznali sa svetskim trendovima. Jer samo nekoliko prikazivača je u mogućnosti da posećuje svetske kongrese i sajmove bioskopske opreme - kaže predsednik Udruženja bioskopskih prikazivača Srbije Art Vista Zoran Cvetanović.


Digitalizacija bioskopa Kruševac u istoimenom gradu biće završena do kraja godine. Za kupovinu digitalne tehnike i ozvučenja kruševački bioskop će dobiti 30.000 evra. Direktor Filmskih novosti i predstavnik Srbije u Savetu Evrope za film Vladimir Tomčić ističe da Savet Evrope dodeljuje značajna sredstva zemljama Jugoistočne Evrope, Srbiji, Makedoniji, BIH, Hrvatskoj, Bugarskoj i Turskoj za digitalizaciju bioskopa, a da je Kruševac izabran kao grad, koji će biti jedna vrsta pokazne vežbe, da li taj sistem može da funkcioniše.
 

Nada za Kruševac

- Bioskop Kruševac je do sada filmove prikazivao na 35-milimetarskim trakama, koje će otići u istoriju. Za kupovinu digitalne tehnike i ozvučenja, kruševački bioskop će dobiti 30.000 evra. Ulaskom u sistem Evropa sinema, ovaj bioskop će u narednih 10 godina dobijati još oko 25.000 evra godišnje, namenjenih platama zaposlenih i održavanju objekta. Ulaskom u taj sistem Kruševac će takođe, imati mogućnost da evropske, umetničke filmove nabavlja pod povoljnijim uslovima, što će značajno doprineti kulturnoj sceni - kaže Vladimir Tomčić.

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online