Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.05.2013.
14:01
Z. Gligorijević - Vesti A

Krah bioskopa u Srbiji (3): Izraslo drvo usred sale

Od šest opština u Pomoravskom okrugu bioskopsku salu ima jedino Jagodina. Ovaj bioskop, koji radi u okviru Kulturnog centra, jedan je od retkih u Srbiji koji u kontinuitetu radi 60-ak godina. Prva projekcija održana je 1952. godine u takozvanoj maloj sali. Ona je kasnije postala pozorišna sala, jer je u međuvremenu napravljena velika bioskopska sala sa 700 mesta, jedna od najakustičnijih u ondašnjoj Jugoslaviji.

Sala kao prinudni magacin
 

Međutim, ona je 90-ih godina prošlog veka počela ubrzano da propada. Počeli su da je iznajmljuju za razne svrhe, pa je svaki zakupljivač prostora menjao njen izgled. Pošto je jedno vreme bila i sala za bingo, izvađena su sva sedišta. Jedno vreme u njoj su bile kancelarije Gradskog pozorišta. Ali, kako su često bile na meti provalnika, pa su pokradeni štampači, kompjuteri, skener i umetničke slike, glumci su se iselili.

Zgrada je onda postala stecište skitnica i narkomana. Razbijeni su svi prozori, fasada je ispisana grafitima, krov prokišnjava, dok unutrašnjost može da posluži za snimanje horor filmova. Bioskopska sala postala je magacin za stare stvari i raznorazni otpad. Jedino je dobro što je ulaz zaključan, pa skitnice ne mogu da uđu. Mnoge vlasti govorile su da će je renovirati, ali obećanja nikada nisu ispunjena.

Ovde potpis

- U maloj sali, koja ima 438 mesta, svakog dana imamo po dve projekcije. Naš bioskop je jedan od retkih u Srbiji, južno od Beograda, koji je profitabilan. Prošle godine imali smo 119 filmova domaće i strane produkcije i 37 filmskih naslova za decu, koji su bili sinhronizovani ili titlovani. Imamo dobru saradnju i sa stranim ambasadama u Beogradu, pa organizujemo besplatne revije stranih filmova. Prošle godine bile su revije ruskog i indijskog filma, a ove godine već smo imali reviju francuskog filma, a slede filmovi nemačke i indonežanske filmske produkcije - kaže za "Vesti" Nebojša Petrović, direktor Kulturnog centra u Jagodini.


O velikoj sali nije želeo ništa da kaže, niti nam je dozvolio da je fotografišemo.


U Paraćinu su postojala čak tri bioskopa, koja su imala po dve projekcije dnevno, ali danas ne radi nijedan od njih. U hotelu Avala dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka radio je bioskop Grand, a posle rata u istoj zgradi bioskop Jadran. On je srušen 1962. godine, odmah nakon emitovanja poslednjeg filma "Čarobnjak iz Oza".

U zgradi Doma sindikata osamdesetih godina prošlog veka postojao je bioskop Radnički. Bioskopi Avala i Jadran imali su po dve projekcije dnevno, ali je 1997. godine bila poslednja. Završeno je sa filmom "Poslednji kineski car". Potom su periodično davane neke predstave, a poslednja je bila "Zona Zamfirova".
U Domu kulture u Resavici urađena je veoma lepa sala sa 250 mesta. Dom kulture od 2.000 kvadrata renoviran je 2011. godine, dok pre toga u njega nije uložen ni dinar. Nažalost, u ovoj sali nema filmskih projekcija, jer oprema košta oko 30.000 evra, pa oni nisu u stanju da je kupe.

Prolaze samo crtaći

Poslednji film u Kulturnom centru u Svilajncu emitovan je 2007. godine, ali pošto je sala ove ustanove kulture renovirana februara prošle godine, od septembra su u njoj počele filmske projekcije.
- Imamo jednu bioskopsku predstavu u dva meseca. Opremu iznajmljujemo, jer nema interesovanja, pa nam se ne isplati da je kupujemo. Čak ni zvučni naslovi, kao što je poslednji filmski hit "Falsifikator" ne privlače pažnju posetilaca. Zbog toga prikazujemo samo domaće hitove i crtane filmove, ali i tada prodamo jedva 50-ak ulaznica - kaže Ivana Nešić, direktorka Kulturnog centra u Svilajncu.


U gradu na Crnici trenutno se gradi nova zgrada Kulturnog centra, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine. U okviru nje postojaće bioskopska sala sa stotinjak mesta i 3D projekcijom. Zgradu Centra za kulturu adaptiraju i Despotovčani. Ona će sadržati pozorišnu dvoranu sa 300 mesta, koja će se koristiti i kao bioskopska sala sa 3D projekcijom.


- Poslednja bioskopska predstava u našem gradu održana je pre 20 godina. Oprema je bila zastarela, a nova nije kupljena. Pošto imamo veoma aktivno amatersko pozorište, koje svake godine pripremi po jednu predstavu, mnoge vlasti htele su da osavremene scenu, ali je ona sve više propadala. Zgrada je toliko bila zapuštena da je u sali izraslo ogromno drvo. Zbog toga mi je drago što je pretprošle godine započeto renoviranje centra - kaže Vlatka Milenković, direktorka Centra za kulturu u Despotovcu.


Prema rečima Stojanke Dicić, direktorke Kulturnog centra u Ćupriji, poslednji film u ovom gradu emitovan je 2004. godine. Sada ne samo što nemaju bioskop, već su se iselili iz Kulturnog centra, jer je sa zgrade pao krov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online