Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.05.2013.
13:03
D. Đorđević - Vesti A

Krah bioskopa u Srbiji (2): Emanuela sludela i komuniste

Vranje nema bioskop od 1989, dakle pune 24 godine. A voleli su Vranjanci bioskop, još se pamti kako su se tukli za karte za najnoviji vestern sa Džonom Vejnom i sve prozore na sali izlomili, gurajući se da uđu na prvu projekciju erotskog filma "Emanuela". Sada do najbližeg bioskopa u Vladičinom Hanu imaju 30 kilometara, pa ga retko ko i posećuje.

Sala bioskopa Sloboda danas
 


Prvi bioskop dobili su 1913. godine, neposredno po završetku Drugog balkanskog rata. Kino-projektor kupio je kafedžija Dimitrije Jovanović Tabače, tadašnji vlasnik hotela Evropa, u Beogradu od inženjera Pavla Tice i platio ga 6.000 srpskih dinara u zlatu.

Vranje tada nije imalo struju, pa je hotelijer Jovanović kupio i dizel mašinu, motor naftaš sa dinamom, koji je proizvodio električnu energiju snage 65 volti. Postavio je projektor desno od ulaznih vrata, a filmsko platno na suprotni zid, kraj njega je bio i podijum za orkestar. Sedelo se za kafanskim stolovima dok se gledao film. Usput su se mezili ćevapi, uz turšiju i kupus salatu, vino i rakiju. Da bi gosti bili posluženi, prikazivanje filmova prekidano je dva-tri puta na po 20 minuta, pa su projekcije trajale od 20 do 23 časa naveče.

Kafedžija je zarađivao i na bioskopskim ulaznicama koje su se prodavale po ceni od dva, tri i četiri dinara, u zavisnosti od toga gde je ko želeo da sedi. Ovaj bioskop radio je do 1. januara 1923. godine, kada je aparatura prodata Kumanovčanima, a dizel motor nekome u Velikoj Plani.


Postojao je i drugi bioskop koji je počeo da radi 1914. godine, otvorili su ga vlasnici hotela Vranje, Janča Vučković i Miloje Stanković, a radio je do početka Drugog svetskog rata. Postojao je i jedan privatni bioskop u Sidorenkovoj kafani u blizini zgrade Načelstva, a bilo je i putujućih bioskopa, pod šatorom kod turskog groblja. Sedelo se na klupama, a služila se kabeza. Bili su to nemi filmovi, a muzika se puštala sa gramofona. Naknadno je ponovo otvoren bioskop u hotelu Evropa, da bi kasnije bio premešten u zgradu Zanatskog doma, gde je pod imenom Sloboda. Sala je imala 444 mesta, od toga 390 u parteru, a ostalo na balkonu.

Osramoćeni opštinar
- Značajne goste smo smeštali na balkonu, da ih ne vide. Imao sam slučaj, starijeg druga, bivšeg predsednika opštine koji je došao u moju kancelariju, prvo razgledao slike Emanuele i izgrdio me kako je to sramota, kako uništavamo omladinu, a onda odjednom pitao: "Čekaj, bre, sve li se vidi, ali pošteno da kažeš, nemoj da lažeš"? "Sve, kao da je od majku rođena", odgovorio sam. "Odmah da mi obezbediš da gledam večeras, ali da me niko ne vidi?". Međutim, zaneo se, pa su ga videli i sutra je celo Vranje o tome brujalo - kaže Andreja Jovanović.

 

Krađom do karte
Stariji Vranjanci sećaju se kako su se dovijali da dođu do novca i odu u bioskop. Bilo je to 60-ih godina kad su počeli da dolaze čuveni vesterni, poput "Tačno u podne" sa Gari Kuperom u glavnoj ulozi.
Film se gledao po pet puta za redom, a karta je u to vreme koštala dinar. U ulici je bilo 20-ak lipa, pa su se dosetili da beru i prodaju oficirkama. Dinar korpa, taman za bioskop. Pare su zarađivali i berući tuđe grožđe oko Ciganskog groblja i u Raškoj. A onda dođu do žice na kasarni gde su ga prodavali vojnicima. Puna vojnička kapa pola dinara...

 

Romi i Tarzan
- Tokom filma se ponekad toliko plakalo da je jednom neki čičica koji se zatekao ispred vrata zavapio: "Tugo, kakva se nesreća dogodila, koliko ima mrtvih kad ih ovoliko ljudi oplakuje". Romi su posle filma pevali tugaljive indijske pesme, a Tarzanov krik su skidali u originalu. Tad su najpopularnija imena među Romima bila Tarzan i Vinetu - priča Jovanović.

- I dan danas su sala, parter, balkon i kino kabina isti, samo što se sve raspada, plafon pada, zidovi se ljuskaju, stolice trule, vlaga sve razjeda. Zbog nemara gradskih vlasti, ali i zbog tužbe Udruženja lokalnih privatnih zanatlija kojima su hteli da otmu Zanatski dom, koja se završila tek 2006. godine presudom u korist zanatlija. Ali, tada je bilo kasno za bioskop. Deo zgrade i sala se polako urušavaju - kaže Miodrag Miša Antić, predsednik Udruženja zanatlija u Vranju.


Tek 1960. godine, kada je za direktora bioskopa postavljen Aleksandar Aca Stojmenović, bioskop Sloboda radi punom parom.


- Aca je bio simbol vranjskog bioskopa za to vreme. Tokom predstava koje su bile prvo u 18 časova, a kasnije i od 20 časova, šetao je po sredini sale između stolica. Prodornim glasom povremeno bi viknuo: "Zabranjeno semenke grickanje i za dupe štipkanje"! Ko bi prekršio ovo pravilo, bio bi izbačen napolje - seća se Andreja Jovanović, jedan od bivših direktora bioskopa.


U to vreme prikazivali su se partizanski filmovi, ali i vestern, posebno "Vinetu i Old Šeterhend", potom filmovi o Tarzanu, indijski i meksički filmovi, kao na primer "Mama Huanita". Bilo je i kultnih, poput "Prohujalo sa vihorom" i "Orkanski visovi". Čekalo se u redu za karte, posebno ako su glavni glumci bili Gari Kuper, Bert Lankester, Džon Vejn…. Indijski i meksički filmovi, kao i filmovi o Tarzanu su gledani po više puta, a posebno su bili popularni među romskom populacijom koja je u Vranju brojna.


Bioskop je bio i mesto za ljubavisanje.


- Osim korzoa ništa drugo nije radilo, veza bi postala ozbiljna tek kada bi devojka pristala da ode sa momkom u bioskop. Znalo se poslednja četiri reda bila su za zaljubljene - kaže Jovanović.
Sa dolaskom Andreja Jovanovića na mesto direktora bioskopa, u Vranje su počele da pristižu poznate face sa filmskog platna.


- Sa Dragomirom Bojanićem Gidrom sam bio veliki prijatelj, šest puta sam ga dovodio u Vranje, potom Jelenu Žigon, Lidiju Vukićević, Boru Todorovića, Ljubišu Samardžića, Batu Živojinovića. Potpisivali su autograme po dva-tri sata, čekalo se u redu, milicija je obezbeđivala da ne dođe do nekog ekscesa. Nakon predstava vodio sam ih u tada čuvenu kafanu Tekija, gde se slušala originalna vranjska muzika - seća se Jovanović.


Na nagovor direktorke bioskopa iz Ljubljane, Melite, Jovanović je u Vranje doneo erotske filmove.


- Rekla mi je da će da ide kao alva i tako je i bilo. Kad sam doneo prvi erotski film "Emanuela", prozori su nam polomljeni na ulazu od gužve da se dođe do karte. Milicija je dežurala, bilo je i tuče, htelo se preko reda do šaltera i blagajnice Snežane. Potom je stigla "Emanuela bela i crna". Uh, para smo sakupljali u džakove. Karte su se naručivale i telefonom, preko veza iz opštine i Komiteta, i za partijske rukovodioce.


Bioskop je prestao da radi pred početak ratova u Jugoslaviji. Jovanović je otišao u penziju, nije bilo zainteresovanih da se posao nastavi. Od 2001. godine počele su stranke da se utrkuju koja će šta da uradi. Jedni su predlagali da to ostane bioskop i zgrada se sanira odmah, drugi da to bude Art-bioskop, a treći multimedijalni centar, koji bi počeo da se gradi. Od toga ništa, sada je zgrada spremna za rušenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online