Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 21.07.2012.
13:03
B. Miličić - Vesti A

Uticaj rata na obične ljude

Na nedavno završenom Filmfestu u Minhenu, koji u Nemačkoj važi za drugi najprestižniji festival posle Berlinala, prvi igrani film Mihaele Kezele "Most na Ibru" dobio je dve nagrade.

Mihaela Kezele

Ona je za režiju dobila nagradu "Bernhard Viki", koja se smatra nagradom za mir nemačkog filma i dodeljuje se od 2002, a Zrinka Cvitešić je nagrađena za najbolju glavnu ulogu na Filmfestu.


Sve to, a pogotovo ogromno interesovanje publike za film "Most na Ibru", jer su sve četiri projekcije bile unapred rasprodate, govori da prvi igrani film Mihaele Kezele očekuju uspesi. Mihaela Kezele je u svetu filma postala poznata svojim diplomskim filmom na Visokoj školi za film i TV u Minhenu "Milan" koji je od 2007. na festivalima i smotrama dobio tridesetak nagrada, a bio je nominovan i za studentskog Oskara u Los Anđelesu.

Posle uspeha filma "Milan" nastavili ste da se bavite temama iz bivše Jugoslavije?
- Nije mi bila namera da se bavim istom temom, ali je "Milan" ostavio dosta ideja iza sebe koje nisu uspele da stanu u kratki film. Na tim idejama nastao je "Most na Ibru". Čak i glavni glumac iz filma "Milan" Andrija Nikčević ponovo igra jednu od vodećih uloga, kao i Danica Ristovski.


Da li je "Most na Ibru" ratna priča?
- Film više pokazuje uticaj rata na svakodnevni život običnih ljudi. To je priča o srpskoj udovici Danici, koju igra Zrinka Cvitešić i njena dva sina. Njen stariji sin

Kosovo 1999.


Radnja filma događa se 1999. u vreme NATO bombardovanja. Danica, kojoj je suprug poginuo u ratu, živi u srpsko-albanskom naselju sa dva sina. U njihovu kuću se iznenada sklanja ranjeni Albanac Ramiz, pripadnik OVK. Danica mu previja rane i leči ga svesna da izlaže životnoj opasnosti sebe i svoje sinove. Između njih dvoje rađa se ljubav, ali Danica shvata da za nju ne postoji mesto gde bi mogla pobeći od rata.

Vlada (Andrija Nikčević) razmišlja kako da dođe do bicikla koji mu je otac obećao, pre nego što je umro, dok mlađi sin Danilo (Miloš Mesarović) od očeve smrti ne želi da govori, a treba da peva u horu. I sve to donekle ide svojim tokom, dok se u njihovoj kući ne pojavi ranjeni Albanac Ramiz (Mišel Matičević).


Šta je osnovna poruka filma?
- Poruka filma je da svaka osoba u jednom trenutku života sama odlučuje kakva osoba želi da bude: dobra ili loša. Ta odluka je nezavisna od religiozne ili nacionalne pripadnosti, od rata ili mira.


Ko su glumci u Vašem prvom igranom filmu?
- Ovo je moj debitantski film i bila mi je izuzetna čast da su gotovo svi glumci prihvatili ponuđene uloge. Među glumcima su, osim spomenutih, još Slavko Štimac, Eva Ras, Ljubomir Bandović, Ana Marković, Miloš Timotijević, Nataša Marković, a kao poseban gost pojavljuje se Bata Živojinović.


U ovom filmu ima dosta dečjih likova. Kako je bilo raditi s njima?
- Kaže se obično da je teško raditi sa decom, ali ja sam uživala. Za njih je snimanje filma jedna velika igra. Izdržavali su prošlogodišnje nesnosne vrućine, znali su napamet, ne samo svoje uloge, nego i ceo scenario, tako da su neretko "ispravljali" starije kolege...

Tri godine rada


Da bi se snimio "Most na Ibru" trebalo je više od tri godine rada. Iako je reč o debitantskom filmu, po utrošenim sredstvima svrstava se u visokobudžetne. Većinu sredstava obezbedila je nemačka strana, ali su u sufinansiranju učestvovale i Srbija i Hrvatska. Posle premijere na Filmfestu u Minhenu, "Most na Ibru", za koji je Mihaela Kezele pisala scenario, nastavlja svoje internacionalno putovanje po festivalima.

 
Biografija


Mihaela Kezele je rođena 1975. u Minhenu, otac joj je Hrvat, a majka Srpkinja. Detinjstvo je provela u Dubrovniku odakle je 1991. godine došla ponovo u Minhen. Završila je glumačku školu i imala je manje uloge u Nemačkoj. Posle završetka Visoke škole za film i TV u Minhenu snimila je kao diplomski rad kratki dokumentarni film "Milan" 2007. godine. 

POVEZANE VESTI

Subota 21.07.2012. 13:22
Још један бљутав антисрпски филм . Зринка ( лепо српско име ? ) вида ране албанцу који је наравно "невинашце" ( глуми га хрват ! ) и скрива га од " злих брадоња " . Ту је наравно и награда за "мир " немачког филма који и финансира цео пројект а порука филма је да свака особа одлучује у животу да ли је добра или лоша ??!!! Е па Зринка , твоји сународници хрвати и пријатељи албанци су давно одлучили да су ЛОШИ .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online