Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.06.2012.
14:04
D. Dušanić - Vesti A

Povratak na film iz podruma vina

Ko bi rekao da će suze koje je izmamio kod žena usrećiti Zafira Hadžimanova (68). Rasplakao je mnoge ulogom u filmu "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića koji bi na jesen trebalo da se pojavi pred publikom.

Princ vina: Zafir Hadžimanov
 

- Pre neki dan zvala me svastika Bisera Veletanlić i prenela mi je pozdrave prijateljice slikarke, koja je rekla da sam je fenomenalnom glumom rasplakao dok me je gledala u ovom filmu na zatvorenoj projekciji. Posle toga na ulici sretnem Tanju Peternek, koja mi je uputila brojne pohvale. I ona je plakala gledajući "Kad svane dan" - priča Zafir koji još nije video film u kome glumi lik ostarelog pevača, koji se osami kraj reke, bežeći od sveta nakon što je izgubio sina u ratnom vihoru, a onda ga pronalazi glavni junak i moli da izvede kantatu.


- To je epizodna rola, predivna minijatura, upečatljiva. Mustafa Nadarević tumači profesora muzike, čiji se život iz korena menja kada dobija pohabanu metalnu kutiju, slučajno nađenu prilikom popravke vodovoda na Starom sajmištu. Iz sadržaja kutije saznaje istinu o pravim roditeljima, Jevrejima stradalim tokom Drugog svetskog rata u logoru na Sajmištu i ocu koji je napisao muzičko delo, ostavivši ga sinu u amanet - otkriva Hadžimanov, koga svi znaju kao vrsnog pevača, iako je glumac po zanimanju. Još kao student glume igrao glavne uloge u filmu Žike Mitrovića "Nož" i "Makedonskoj krvavoj svadbi" Trajčeta Popova, ali se kasnije više posvetio muzici, pa je glumu potisnuo u drugi plan.
 

Samo gluma bez pevanja

Pevate li u filmu "Kad svane dan" ili ste možda autor nekih numera?
- Muziku za Goranov film napisao je Vlatko Stefanovski. Postojala je ideja da otpevam završnu pesmu, za koju sam tokom snimanja napisao reči, ali se reditelj u poslednjem trenutku predomislio. Prema oceni onih koji su videli film, odluka je bila - prava i na mestu. Pesmu sam kasnije snimio za sebe, pošto mi se mnogo dopala - kaže Zafir.

Kad ne glumi, ne bavi se muzikom ili pisanjem, Hadžimanov je u vinogradu. U Slankamenu ima plac, vikendicu i 250 čokota vinove loze. Uzgaja grožđe, pravi vino, i za taj rad niže uspehe.


- Rođen sam u Kavadarcima, i moj tikveški, vinogradarski gen je morao da proradi. U Slankamenu pronalazim duševni mir, zadovoljstvo, a imam i odličnu rekreaciju. Vinograd sam obrađujem, ali s vremena na vreme za određene fizičke poslove moram da pozovem pomoć sa strane. Dobroj kondiciji doprinelo je pretakanje vina, pranje buradi, pa njihovo nošenje iz podruma u dvorište i obrnuto. Stručni saveti mi ne trebaju, majstor sam za vina. I to dokazani! Nagrade sam dobio na sajmu i titulu vitez vina! - zadovoljan je Zafir, detaljno objašnjavajući o vinogradu tačkašu i sortama semijona, smederevke, rizlinga i gamea koje uzgaja.
 

Ko je zadužen da gazi grožđe?
- Nekad smo terali moju suprugu Senku i njenu sestru Biseru da gaze. To je davalo specifičan buke vinu! - smeje se Hadžimanov, dodajući da je u početku sve bila igrarija i dobra zabava, a vremenom se ozbiljno posvetio pravljenju vina, kao i rakije, poluloze, koju iz milošte zove grapa.


- Moji prijatelji najviše vole kada im na slavlja donesem koju flašu iz mog podruma. Godišnje proizvedem oko 150 litara belog vina i isto toliko tamnog rozea. To nije za prodaju, već se služi članovima porodice, prijateljima, komšijama.
 

Kriza ukinula "Jadnike"

Zafir žali što je sa repertoara Madlenijanuma skinut mjuzikl "Jadnici", u kojem je igrao Žana Valžana, ulogu za koju je pre nekoliko godina dobio nagradu Opera teatra za vrhunsko glumačko-pevačko ostvarenje.
- Recesija, kriza, kažu nema se para, iako je na svakoj predstavi sala bila dupke puna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online