Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 09.11.2011.
14:58
J. Antonijević - Vesti A

Film o Jasenovcu čekao 70 godina

Činjenice govore da je u proteklih 70 godina o zločinima u ustaškom logoru Jasenovac u kome je tokom Drugog svetskog rata stradalo na stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja, snimljeno tek nekoliko dokumentaraca i jedan jedini igrani film "Deveti krug" Franca Štiglica, i to pre više od 50 godina.

Još razmišlja o glavnoj glumici: Tihomir Stanić

A, poslednjih meseci u pripremi su čak dva filma o ovoj temi. Jedan radi holivudski producent i dobitnik Oskara Branko Lustig, a drugi priprema srpski glumac i producent Tihomir Tika Stanić.


- Do sada sam snimio četiri filma koji su mi bili priprema za ovo zbog čega sam ušao u producentske vode - film o Jasenovcu i Austrijanki Dijani Budisavljević koja je spasavala decu sa Kozare.

Reč je o izuzetno zahtevnom filmu na kome radim skoro pet godina. Snimanje će početi 28. maja 2012. godine, jer je tog dana 1945. godine UDBA oduzela kartoteku u kojoj je Dijana vodila evidenciju o sudbini spasene dece. Tako su mnoge porodice bile sprečene da nađu najmilije, a o Dijani se godinama ništa nije znalo - otkriva za "Vesti" Tihomir Stanić.


Da li ćete i od koga imati podršku za ovaj film važan za srpsku istoriju?
- Imam veliku podršku Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske i siguran sam da ću uspeti, jer su mi namere dobre. Razgovarao sam i sa srpskim vlastima i

Lako uz talenat


Kakvo je, po vašem mišljenju, danas stanje u srpskoj kinematografiji?
- Stanje u kinematografiji je bar za nijansu bolje nego u društvu, a međunarodne nagrade su jedan od pokazatelja. Biti glumac ili producent u današnje vreme uopšte nije teško ako imate talenta, jer bez talenta je tragično i neizdrživo kako danas tako i oduvek - smatra Tihomir Stanić.

oni su spremni da pomognu ceo film koji će se snimati dve godine u etapama, jer zahteva velika novčana sredstva. Biće to dve paralelne priče - preživele dece koja su me pronašla i žele da pričaju i dokumentarnih delova.


Šta ovom temom želite da poručite gledaocima?
- Jako je delikatan i osetljiv projekat koga pripremam sa mnogim ljudima. Neki odustaju, drugi se uključuju. Faktički, ova tema čeka 70 godina na filmsku realizaciju. Ovaj film treba da pomogne istini da izađe na svetlo dana, ali će ujedno biti pomoć mnogima da možda pronađu svoje korene ili preživele iz Jasenovca o kojima nemaju ni traga ni glasa tolike godine. Bitno je da nada uvek postoji.


Zašto ste odlučili da oživite lik Dijane Budisavljević?
- Imao sam prilike da kontaktiram sa mnogo ljudi, dosta dece me je pitalo za nju, a ja nisam imao odgovor. Malo sam se raspitivao i shvatio da je to jedna grandiozna priča, koja će da podstakne ljude da razmišljaju i shvate kakav human poduhvat je učinila jedna austrijska žena, neobjašnjive energije.


Kome ćete poveriti ulogu Dijane?
- Stalno razmišljam o tome, ali mi još niko konkretno nije zapao za oko. Ima još vremena za konačnu odluku, ne smem da pogrešim, jer to svakako treba da bude snažna ličnost, a to ne može baš svaka glumica da iznese.

Odbio sam Lustiga


Stanić se osvrnuo i na film poznatog holivudskog kolege Branka Lustiga, koji je pisanje scenarija poverio književniku Miljenku Jergoviću i istoričaru Slavku Goldštajnu.


- Lustig pravi paralelni, odnosno isti film! To me veoma raduje, jer će otvoriti temu o kojoj se dugo godina nije ništa znalo. Meni su nudili da radim zajedno sa njim, ali nisam hteo jer je on grandiozan producent. Radujem se što će njegov film posredno pomoći snimanje mog filma - smatra Stanić. Ovo će biti američki film, jer će Lustig rad finansirati parama iz Amerike. Govoreći o motivima da uradi ovaj film, Branko je rekao da ga i danas "drži obećanje dato zatočenima da će preneti svetu šta se događalo u logorima smrti". Lustig je dobitnik Oskara za filmove "Šindlerova lista" i "Gladijator", a kao jevrejsko dete odveden je u Aušvic, a pojedini članovi njegove porodice u Jasenovac. Početak snimanja ovog filma očekuje se sledeće godine u Kopačkom ritu.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2011. 15:33
Ето,док сам била у Славонији, била сам статисткиња Јеврејка у америчој "Рат и сећања", а хоће ли сада бити статиста да глуме Србе припремљене за покољ? Лустиже, желим ти сав успех, и наравно, реалан приказ целе ситуације. Услов Хр за улазак у ЕУ: фактографско снимање Лустиговог филма, ха, ха! Свим паћеницима у Јасеновцу, током 2. св. рата и током '90.их, невино страдалима, нека је вечна слава и нека им се светли пут. Амин, Боже дај!
Sreda 09.11.2011. 17:39
Надам се да ће ови филмови помоћи да се звер наци-фашизма на прави начин осветли, као и њени злочини и да се спречи ревизија историје и аболиција зликоваца.
Sreda 09.11.2011. 19:00
Zna zli svet odavno vrlo dobro za stravične masakre u Jasenovcu, ali pošto su im svima ruke krvave do ramena, namerno ignorišu celu priču i miniraju svaku priliku da se kinematografski oda pošta svim žrtvama. Videćemo kako će krvati izaći u susret sineastama, ali me ne bi začudilo da sva pitanja u vezi Jasenovca stave ad akta, barem dok ne uđu u EU. Samo napred producenti i reditelji, ne popuštajte ni za pedalj!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online