Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 06.11.2011.
16:51
Politika, Vestionline A

''Umri muški'' u CZ-u?

Beogradski Okružni zatvor možda će biti mesto gde će se Džon Meklejn iz holivudskog serijala Umri muški boriti protiv onih koji ne poštuju zakon, saznaju beogradski mediji.

S obzirom na to da su holivudski producenti kontaktirali sa upravom popularnog CZ-a, pa čak i dolazili da ga obiđu, velike su šanse da će se Brus Vilis sa svojim filmskim partnerima verati po rešetkama ovog kazamata, piše ''Politika''.

Džon Meklejn, koga tumači Brus Vilis, dolazi u Beograd?

I, dok se čeka poziv filmskih producenata od ''preko bare”, u srpskim kazneno-popravnim zavodima filmove će snimati domaće producentske kuće, a zatvori će novcem koji zarade ''iznajmljivanjem” svojih prostorija popunjavati svoje budžete.

''Za snimanje filmova i serija najčešće se koriste objekti beogradskog Okružnog zatvora s obzirom na to da je većina producentskih kuća iz prestonice i da im je popularni CZ najbliži. Pored ove ustanove, do sada su ''iznajmljivani” i Okružni zatvor u Zrenjaninu, Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici, a snimano je i na šetalištu posebnog odeljenja Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu, popularnoj Zabeli“ , otkriva Zorana Vučićević, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

''Iznajmljivanje” ustanova za izvršenje krivičnih sankcija se naplaćuje, a cena zavisi od mnogo stvari: kolika je filmska ekipa, koliko vremenski traje snimanje, koliko i koje lokacije u okviru ustanove se koriste, pa i to da li u filmskim scenama treba da ''glume” zaposleni u zatvorima i da li ekipi trabaju uniforme zaposlenih ili osuđenih.

''Obično se 'iznajmljuju” samo određeni delovi zatvora i to je najčešće jedna ćelija, hodnik ili šetalište. Kada je, na primer, potrebno šetalište za snimanje scene, sa filmskom ekipom se dogovori da se snimanje obavi posle šetnje osuđenih lica. Uprkos 'gostovanju' filmske ekipe u zatvoru, život u njemu se odvija nesmetano, a svi koji 'iznajme' ustanovu moraju da poštuju kućni red i pravila te ustanove“ objašnjava Vučićevićeva za beogradski list.

Novac zarađen na ovakav način ostaje u ustanovi u kojoj je snimanje obavljeno a, prema rečima naše sagovornice, troši se na poboljšanje života i rada zaposlenih i osuđenih lica.

Tako je od ''rente” Okružni zatvor u Zrenjaninu kupio novi profesionalni šporet i renovirao trpezariju.

''Ono što je važno naglasiti jeste da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija uvek izlazila u susret i podržavala, bez finansijske podrške, snimanje diplomskih filmova“ , objašnjava Vučićevićeva.

Svi detalji u vezi sa ''iznajmljivanjem” zatvorskih objekata se unapred dogovaraju, posle čega se između Uprave i producentske kuće zaključuje ugovor, a saglasnost za posao daje isključivo direktor Uprave.

''Glumci ne prolaze bezbednosne provere, dok se drugi članovi filmske ekipe proveravaju i do sada nije bilo nikakvih zloupotreba! Interesantno je da su svi kojima je odobreno snimanje u zatvorima u njega došli sa jednom vrstom uzbuđenja, Međutim, kada snimanje počne i ekipa uđe u zatvor, iako svesni da su došli samo da rade, članovi filmske ekipe obično promene mišljenje i umesto uzbuđenja nastupa nelagoda. Neko iz straha od osuđenih lica, a neko iz straha od same činjenice da se nalazi u zatvoru ima neprijatan osećaj, pa se dešavalo da se članovi ekipe sve vreme okreću i gledaju „preko ramena”. Ljudima, prosto, nije u prirodi da se nalaze na ovakvim mestima i koliko god da im je boravak u zatvoru zanimljiv, njima je i neprijatno. Dok ne uđu u zatvor, nisu ni svesni koliko brzo mogu da snime potrebne scene“, sa smeškom završava portparolka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2011. 17:47
Сачекајте још мало, па можете ангажовати и Бориса Тадића, који ће ту служити казну за велеиздају земље и народа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online