Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.10.2011.
13:07
M. Filipović - Vesti A

"Sinema komunisto" nagrađen u Čikagu

Ovogodišnji dobitnik nagrade Gold Hugo za dokumentarni film na 47. Međunarodnom Filmskom Festivalu u Čikagu srpski dokumentarni film "Sinema Komunisto".

Li Ferdinand, selektor dokumentarnih filmova i naša režiserka Mila Turlajić
 

Rediteljka filma, Mila Turajlić, imala je čast da se sa svojim debitantskim filmom nadje u konkurenciji od 15 dokumentarnih ostvarenja, među kojima su i najnovija dela čuvenih autora poput Vima Vendersa i Vernera Hercoga. Iz obrazloženja žirija:

"Nagradu Gold Hugo dodeljujemo filmu Sinema Komunisto (Srbija), za fantastično prožimanje forme i sadržaja, pri čemu se kinematografija koristi i kao metafora i kao sredstvo pričanja ove jedinstvene nacionalne i kulturne ali i lične istorije. Arhivski i savremeni materijal je vešto isprepletan stvarajući istovremeno intimno ali i univerzalno filmsko ostvarenje."


"Sinema Komunisto" našao se ove godine u veoma prestižnoj selekciji, zajedno sa velikim imenima svetskog filma, Vimom Vendersom, Klodom Lelouhom, Frederikom Vaismanom i Vernerom Hercogom. Pa ipak, prestižne čikaške novine poput "Čikago Ridera" i časopisa "Tajm aut" izdvojile su "Sinema Komunisto kao preporuku publici, i projekcije našeg dokumentarca, inače jedinog filma iz Srbije na ovogodišnjem čikaškom festivalu, bile su rasprodate. Film će biti ponovo prikazan u Čikagu 19. oktobra, na završnoj večeri festivala u okviru projekcija nagrađenih filmova.

"Chicago International Film Festival“ (CIFF) prikazuje "ostvarenja najznačajnijih filmskih autora i mladih filmadžija istog kalibra, filmove koji dosežu globalne standarde izuzetnosti i koji se takmiče za glavnu nagradu festivala - Gold Hugo". Selekcija ovogodišnjeg izdanja festivala, sa preko 180 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova, okarakterisano je kao najkvalitetnija u protekloj dekadi. Po rečima selektora, međunarodni takmičarski program dokumentarnih filmova "zadire duboko u istinite priče koje nas iznenađuju, zabavljaju i podstiču na razmišljanje."

"Chicago International Film Festival“ je najstariji takmičarski filmski festival u Severnoj Americi. Osnovan je 1964. od strane Majkla Kuce, kao alternativa komercijalnoj holivudskoj produkciji koja je preoladavala u čikaškim bioskopima. Domaćoj publici biće zanimljiv podatak da je gospodin Kuca, osnivač i umetnički direktor festivala, bio član žirija na Jugoslovenskom festivalu igranog filma u Puli davne 1971. godine, kada se u Pulskoj Areni sreo sa gostima festivala Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor, kao i sa predsednikom Titom.

Cinema Komunisto nastavlja svetsku festivalsku turneju već ove nedelje, sa projekcijama širom sveta. Prva na redu je portugalska premijera na festivalu u Lisabonu, a kao kuriozitet 23. oktobra film će biti prikazan na tri strane sveta u isto vreme, i to na festivalima u Bergenu, Norveškoj, Stanfordu u Kaliforniji i u Monpeljeu u Francuskoj. U novembru film će biti prikazan na festivalima u
Australiji, Španiji, Nemačkoj, Holandiji, i Slovačkoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online