Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 29.07.2011.
00:22
Večernje novosti A

Francuski film: Srbi trgovci organima

Kosovski Albanci finansirali su snimanje filma francuskih producenata o trojici Srba koji kidnapuju i ubijaju ljude kako bi prodavali njihove organe, saznaju "Večernje novosti". Film "Zarobljenici" objavljen je u oktobru prošle godine, samo mesec dana pre nego što je specijalni izvestilac SE Dik Marti objavio izveštaj o trgovini organima. Glavne uloge imaju francuska bolničarka Kerol i dvojica njenih kolega.

Kada su se spremali da napuste KiM, na šumskom putu ih kidnapuju trojica maskiranih muškaraca, i odvode u kuću-klanicu, izolovanu u ionako zabačenom selu. Ona neverovatno podseća na "žutu kuću" iz Martijevog izveštaja, čija je slika obišla ceo svet.

Prema scenariju, "srpski koljači" su Zoran i njegov prijatelj koji inače imaju auto-otpad i popravljaju kola američkim vojnicima koji rade pri UNMIK-u.

Međutim, u mračnom podrumu "tihe i porodične kuće" okružene proplancima, nalazi se nekoliko ćelija i neizostavna "klanica" na kraju hodnika, u kojoj, inače, uvek gori svetlo.

Kadar iz filma "Zarobljenici"

Na sivom, hladnom zidu, okačen je telefon, još jedan "originalni detalj" reditelja, čija je duga zvonjava uvek uvod u ubistvo nekog od zatvorenika.

Kako se vidi u filmu, slušalicu uvek podiže lekar, koji je nekad obučen u beli, a kada "radi" u krvavi, hirurški, zeleni mantil. Pogled mu je, naravno, leden, a govori srpski sa neverovatno jakim albanskim naglaskom.

Drugi "loš momak" istetovirao je preko celih leđa reči "Bog čuva Srbiju", što bi trebalo da bude siguran dokaz da je učestvovao u nekom ratu, naravno, na strani paravojnih jedinica. Kadar uvek "uhvati" bar jednu reč.

I njegova gluma "nadjačala" je srpski jezik, pošto mu je svaka druga reč psovka.

Hladni profesionalizam oba "junaka" vidi se kada odvode Kerol u operacionu salu, u kojoj se na stolu već nalazi iskasapljen leš. Zoran ga, jednostavno, baca sa krvavog stola, a na njegovo mesto stavlja i vezuje Kerol. Kada ostane sama sa doktorom koji joj prvo vadi oči, ona uspeva da izvuče krvavu ruku iz kožnih stega, i ubija ga, naravno skalpelom.

Oslobađa preživelog kolegu, i zajedno sa još jednom zarobljenom devojčicom koju nalazi, beži.

Naravno, dok iza njih ostaje klanica, ljuti, istetovirani zlikovac urla za njom: "Ja te ubiju!"

Film se završava tako što Kerol i devojčica uspevaju da pobegnu kroz polje kukuruza.

"Po istinitim događajima"!?

Na početku filma, na francuskom jeziku, napisano je da je film baziran na istinitim događajima.

Milion evra i 100.000 gledalaca

Prema operativnim saznanjima tužilaštva za ratne zločine, film je do sada gledalo oko 100.000 ljudi, a ostvarena je i zarada od oko milion evra.

"Ruganje žrtvama"

Celu ovu priču, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević prokomentarisao je za kao "ruganje žrtvama".

"To je pokušaj da se preokrene istina" , kaže Vukčević. "To je klasična zamena teza, koja je napravljena baš pre nego što je Dik Marti obelodanio izveštaj. Mora se ispitati ko stoji iza toga. Nije mi jasno zbog čega se ovi strašni zločini prikazuju na ovaj način, kada je istina sasvim drugačija, što ćemo mi i obelodaniti" , istakao je Vukčević.

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2011. 00:39
Uh,brale,kad' srbin kusturica sada snimi kontra film u kostunicinoj koprodukciji...
Petak 29.07.2011. 06:53
A nase filmadzije snimaju odvratnost od filma pa ga jos nazovu "Srpski film". Albancima treba reci bravo jer ljudi rade odlicno za svoju stvar i nema tu ljutis. Ja im ne zameram ni najmanje ALI nasim "kulturnim radnicima", koji su ustvari u vecini slucajeva obicna olos, skup nakormana, pijandura i poslusnika se.. ima se mnogo toga zameriti. Ni jedan jedini film nije sminjljen o slavim bitkama iz srpske starije i novije istorije a nije da nema materijala + zagarantovana dobra zarada. Kada nam je kultura ovakva kakva jeste (ustvari to je nekultura), srbi kao nacija nemaju buducnost. Kultura je najvaznija za opsatanak drustva. Kulturom se brani sve i unistava sve. Grcka je Persiju tako oslabila
Petak 29.07.2011. 06:24
Ништа им неће помоћи.Истина ће надјачати њихово подметање.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online